Rakottas ételeket készíthetünk zöldséggel, hússal, különféle gabonákkal, eltérő fűszerezéseket bevetve – egyszóval az alapanyagok jönnek-mennek, talán csak egy dolog van, ami ezeknél a recepteknél többé-kevésbé állandó. Ez pedig nem más, mint a felépítés: ahogy a rétegek egymásra épülnek, amilyen állagot felvesznek, ahogy együtt megadják a jól megszokott és elvárt rakottasélményt. Ennek az élménynek egy elengedhetetlen aspektusa az aranybarnára sült, roppanós tető, ami szinte maga alá zárja a tökéletesen összeért ízeket, a szaftos alapanyagokat. Vegyük most sorra azokat az alapanyagokat, amelyek fontos szerepet játszanak ennek a tetőnek a kialakításában!
Nézd meg galériánkban a rakottast ropogóssá tevő alapanyagokat!
5 alapanyag, amivel ropogós tetőt adhatsz a rakottasoknak
Sajt
Minden olvadós-ropogós borítás alfája és ómegája a reszelt sajt, amit a pizzától kezdve, a melegszendvicsen át egészen a rakottas ételekig szinte mindenre ráreszelhetünk annak érdekében, hogy extra ízt és állagot érjünk el. Kerüljük a lágy, friss sajtokat (pl. mozzarella), mert ezek inkább eláztatják majd a rakottast, semmint ropogóssá teszik azt – használjunk keményebb, zsírosabb fajtákat (pl. gouda, gruyére, parmezán).
Olajos magvak
Egy fokkal egészségesebb irányba elindulva nyúlhatunk a magvak felé is, ha ropogós állagra vágyunk, de sajt, vaj és morzsa nélkül szeretnénk ezt elérni. Daráljuk vagy vágjuk durvára a szemeket: az össze-vissza darabok adják majd a legjobb eredményt, mert így lesznek kevésbé és teljesen átsült darabok is. A dió, mandula, törökmogyoró mind működhet, akár húsos, akár zöldséges receptekben.
Kenyér
Ahol a kenyérmorzsa működik, ott egészen biztosan bevethető annak eredeti formája is: használjunk kisebb kockákra vágott vagy darabokra tépett kenyeret a rakott ételünk tetején. Lehet friss, de száraz is (így legalább maradékot is mentünk), sőt a péktermék is változhat: kifli, zsemle, barhesz is landolhat a tepsiben. A kockákat forgassuk össze kevés olajjal vagy vajjal, a kedvenc fűszereinkkel, esetleg reszelt sajttal, majd egyengessük el a rakottas tetején.
Hüvelyesek
Igen, a konzerv hüvelyesek is díszeleghetnek ropogós kiegészítőként – ehhez csupán durvára kell őket dolgoznunk egy aprítógépben. Az így kapott „morzsát” olajjal és fűszerekkel kell összekeverni, majd mehet is az egész a sütőbe. Csicseriborsóval, babbal, lencsével mind működik, a lényeg, hogy előfőzött, konzerv hüvelyest használjunk.
Rakott receptek, amelyeket extrán ropogóssá tehetsz:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tipp vár rád itt: