Ezekkel a nyári ételekkel kúráld a nyári megfázásod

Bizony, a nyári hónapokban is előfordulhat, hogy kicsit meghűlünk, megfázunk, szipogunk, és kapar a torkunk. Szerencsére vannak erre a problémára kifejezetten nyári gyógyírek, amelyeket bevethetünk, ha épp nem bírnánk forró húslevest kanalazni.

Abszurd dolog a nyári megfázás, mégis megtörténhet: ilyenkor pedig az ember hajlamos a megszokott házi kúrákért nyúlni, amelyek azonban nem feltétlenül állják meg a helyüket a napsütéses melegben. Hisz’ nem éppen esne jól tűzforró gyógyítóleveseket szürcsölni vagy más, testesebb fogásokkal próbálkozni, igaz?

Mindemellett tovább nehezíti a helyzetünket, hogy a nagyon nyári ételek szintén nem alkalmasak a megfázás tüneteinek enyhítésére, tekintve, hogy a nagyjuk fagyos, jeges vagy hűtött. Ebben a sokszorosan abszurd helyzetben tanácstalanul állhat minden zsebkendőbe szipogó házi szakács: az ő segítségükre sietve sorolom alábbi ötleteimet.

Ezekkel a nyári ételekkel kúráld a nyári megfázásod

Minden, ami gyömbéres

A csípősen pikáns gyógygyökér mindig bevethető, ha megfázásról van szó, ráadásul szerencsére nem csak télies fogásokban fejtheti ki hatását. Főzzük könnyed zöldséglevesbe, vagy reszeljük öntetbe, pácba, egytálételbe.

Akkor lesz a leghatékonyabb, ha nyersen vagy minimális főzéssel készítjük és fogyasztjuk.

Minden, ami citromos

A megfelelő C-vitaminbevitel jelentősen meggyorsíthatja a gyógyulást – erre pedig talán nincs is jobb eszköz, mint a citromsárga citrus. Héját-levét, szinte mindenét használhatjuk és ehetjük, könnyű, gyors és élvezetes vele a gyógyulás.

Űzd ki egy kis chilivel

Az erőszakos-erőteljes megoldások kedvelőinek ajánlott a chilis és más csípős paprikával megspékelt ételek fogyasztása. Ugyan tudományosan nem bizonyított ez a módszer, tagadhatatlan a hatékonysága abban a pillanatban, amikor a tüzes leves kanalazása (és egy kisebb halál) után végre megint kapunk levegőt az orrunkon.

Kurkumával a győzelemért

Kurkumával egész évben ízesíthetjük a különböző leveseket, ragukat, egytál- és húsételeket, anélkül, hogy azok téliessé vagy kellemetlenné válnának. Sőt, vannak olyan szezonális alapanyagok júniustól-augusztusig, amelyeknek kifejezetten jól áll az élénk fűszer (pl. padlizsán, tök, patisszon, karfiol, stb.).

A fokhagyma is társ lehet

Azért zseniális dolog a fokhagymakúra, mert a legtöbb magyar alapvetően úgy éli az életét, hogy nap mint nap nagy mennyiségben fogyaszt a vámpírűző zöldségből. Tehetjük egy sor nyárias fogásba, de arra itt is figyeljünk, hogy lehetőleg nyersen vagy minimális hőkezelés mellett együnk a hagymából.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a nyári tartalmak is csak rád várnak:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek