4 jel, hogy nem eszel elég rostot

Ahhoz, hogy emésztőrendszerünk megfelelően működjön, muszáj, hogy figyeljünk a rostbevitelünkre. Bár a székrekedés az egyik legbiztosabb jele, hogy nem eszünk elég rostot, sok egyéb tünete is van, lássuk, melyek ezek.

A megfelelő rostbevitel az emésztés mellett fontos szerepet játszik az egészséges testsúly fenntartásában, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, sőt, bizonyos fajta rákos megbetegedésekét is. Ezért is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy elérjük legalább a minimum szintet a rostbevitelünkben. Továbbá fontos, hogy folyamatosan figyeljünk testünk jelzéseire, hiszen szervezetünk rögtön jelzi, ha valami nem működik megfelelően, így azt is, ha nem fogyasztunk elég rostban gazdag ételt.

A leggyakoribb tünet: nem mész wc-re

Ha minimum napi egyszer nem látogatjuk meg a wc-t, akkor bizony gyanakodhatunk arra, hogy rosthiányban szenvedünk, bár ezt sokan tudják. Arra is érdemes odafigyelni, milyen állagú és formájú a székletünk. Ha például szokatlan formájú, túl apró, kemény, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy meg kell emelnünk a napi rostbevitelünket. Az egészséges széklet általában hengeres formájú, és egyenes, esetleg C-alakú.

Evés után nem sokkal újra megéhezel

A rostok nagy helyet foglalnak el az emésztőrendszerben, így biztosítva a teltségérzetet, de ha már egy főétkezés után egy órával úgy érezzük, hogy ismét ennünk kellene, az azt jelzi, hogy rostban szegény ételt ettünk. Igyekezzünk az ebéd és a vacsora előtt/közben is megenni egy kisebb tányér salátát vagy zöldséglevest - ezzel nemcsak a megfelelő rostbevitelt biztosítjuk, az alacsonyabb kalóriabevitel is garantált.

Magas koleszterin

A koleszterin és a bevitt rost mennyisége fordítottan arányosan ugyan, de szoros kapcsolatban áll egymással: minél több rostot fogyasztasz, a koleszterinszinted annál alacsonyabb lesz. A bevitt rosttal együtt a koleszterin könnyen távozik a szervezetedből, ha nem fogyasztasz belőle eleget, a koleszterin megreked a testedben, és egyre magasabb értékeket fog mutatni.

Rendszeres puffadás

Bizony ez is rosthiány egyik tünete lehet, bár jó, ha tudjuk, hogy a felfúvódás és gázképződés a rostos táplálékok „túladagolásánál” is jellemző lehet. Az mindenesetre bizonyos, hogy elegendő rost nélkül lelassul az emésztés, bizonyos anyagok tovább maradnak a tápcsatornában, mint kellene, és ettől felfújódik a hasunk.

A megfelelő rostbevitel elengedhetetlen!

Az egészséges napi rostbevitel 25-30 gramm. Ha tehetjük, fogyasszunk minél több teljes kiőrlésű gabonát, olajos magokat, babot, gyümölcsöket és zöldségeket. A rosttartalmú táplálékkiegészítőkkel pedig óvatosan, mert nem helyettesítik a kiegyensúlyozott táplálkozást, ráadásul egyesekre extrán puffasztó hatással lehetnek.


Még több az egészséges életmódról:

Forrásaink voltak.

Címlapról ajánljuk

További cikkek