Rost, fehérje, ásványi anyagok – minden, amit a konzerv hüvelyesekben is megtalálsz

A hüvelyesek méltatlanul elhanyagolt élelmiszercsoportja tele fehérjével, rosttal, vitaminnal, antioxidánssal vetekszik minden más növényi élelmiszerrel - a lencse-, borsó- és babfélék gyakorlatilag superfoodnak számítanak, ezért érdemes és hasznos hetente többször becsempészni őket étrendünkbe. Szerencsére nemcsak frissen, hanem fagyasztva, és a legkényelmesebb kiszerelésben, konzervben is évezhetjük jótékony hatásaikat! (x)

Sajnos nemcsak kishazánkban, de világszerte is nagyon kevés hüvelyest fogyasztunk, pedig ezek a zöldségek, amilyen aprók, annyira megvan bennük minden, ami számít. Magas a rost- és fehérjetartalmuk, vitaminokban és értékes ásványi anyagokban is bővelkednek, egy friss kutatása szerint azonban a magyarok mindössze 43%-a sorolja a preferált zöldségek közül az első három helyre őket.

Ne csak a megszokott zöldborsót, kukoricát használjuk, a csicseriborsó vagy a lencse se maradjon le!

Egyik fő előnyük, hogy télen-nyáron megtalálhatóak a boltok polcain is, és pikkpakk a tányérunkra kerülhetnek, hiszen konzerv formában rögtön konyhakészen fogyaszthatjuk őket - a jó hír pedig, hogy így is bennük marad legtöbb szuper tulajdonságuk.

száraz hüvelyesek legkiemelkedőbb élettani hatásai:

  • kitűnő fehérje-, összetett szénhidrát- és élelmirost-források
  • gazdagok ásványi anyagokban: cinkmangán, magnézium, kolin, kálium, foszfor és vas is van bennük
  • szuper B1- és B6-vitamin-, pantoténsav- valamint folsavforrások
  • keményítő-, fehérje- és rosttartalmuk miatt nagyon jól laktatnak
  • fogyasztásuk kevés kivételtől (pl. egyes vese- és bélbetegségektől) eltekintve szinte minden étrendbe beépíthető
  • kedvező áron, gyakorlatilag bármely élelmiszerüzletben elérhetőek
  • konzerv formában főzés nélkül, egész évben élvezhetjük élettani hatásaikat
  • változatosan felhasználhatóak, nem csak a megszokott receptekben

Miért ennyire elengedhetetlen a rost és a fehérje?

A magas rosttartalmú étrend, melyhez többek között a hüvelyesek is hozzájárulnak, segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában, így az étkezést követően hosszabban kitart a teltségérzet, amely nemcsak a hétköznapokon, de például fogyókúra esetén is nagyon előnyös. Ezen túl az élelmi rostokban gazdag táplálkozás hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához.

A fehérje legalapvetőbb formájában egy aminosavakból álló lánc, amely a test építőköve, ideértve az izmokat, a csontokat, a bőrt, a hajat, a körmöket és a belső szerveket. A növényi élelmiszerek között jelentős fehérjetartalma van a gabonák és az olajos magvak mellett a hüvelyeseknek is. A változatos és elegendő fehérjebevitel mindenki számára fontos. Sportolás után is szükséges az izmok regenerációjának biztosításához valamilyen fehérjetartalmú étel elfogyasztása, így az edzés nem csak szellemi, hanem fizikai megújulást is hoz.

A száraz hüvelyeseket millió módon beilleszthetjük az étrendünkbe:

  • vöröslencse: lencseleves, főzelék, fasírt készülhet belőle
  • barna lencse: hagyományos vagy különleges ízvilágú lencselevesbe, főzelékbe, salátába ajánljuk
  • csicseriborsó: hummusz, falafel, saláta, curry, ragu, leves, sós ropogós is készülhet vele
  • fejtett bab: hagyományos vagy egzotikus bableves, főzelék, saláta, babpüré a hozzá való receptek
  • sárgaborsó: főzelék, leves, curry, vegán szendvicskrém is készülhet belőle

Keress még több zöldséges receptet a Bonduelle oldalán itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek