Elegendő rostot eszel?

A különböző étrendi tanácsok gyakran említik, hogy fogyasszunk több élelmi rostot. Ez rendben is lenne, de mik is ezek a rostok és miért előnyösek számunkra?

Az élelmi rostok növényekben előforduló olyan szénhidrátok, amelyek ellenállnak a gyomorsav és az emésztőenzimek hatásának, így szinte érintetlenül érkeznek a vastagbélbe, hogy ott kifejtsék jótékony hatásukat.

Kétféle rostot különböztetünk meg: oldhatatlan rostokat, amelyek a növények héj részében fordulnak elő, pl. a teljes őrlésű gabonafélék esetében, valamint oldható rostokat, amelyek főleg a gyümölcsök belsejében találhatók pektin formájában. Ez utóbbit jól ismerik a háziasszonyok, ennek hatására „húz meg” a lekvár.

A táplálkozási ajánlások egészséges felnőttek számára 25-35 g rostbevitelt javasolnak naponta.

Miért kellenek nekünk?

  1. Kihagyhatatlan szereplői a fogyni vágyók energiaszegény étrendjének. Egyrészt a rostdús nyersanyagokat tovább rágjuk, másrészt kellő mennyiségű folyadékkal együtt fogyasztva azt a gyomorban megkötik, így növelve a jóllakottság-érzetet.
  2. Megkötik a bélben a koleszterint, akadályozzák a zsírfelszívódást, koleszterin-csökkentő hatással bírnak.
  3. Lassítják a cukrok felszívódását, amely hatás mind az egészségesek, mind a túlsúlyosak, cukorbetegek számára kedvező, hiszen kiegyensúlyozottabb vércukorszintet eredményez.
  4. Táplálékul, táptalajul szolgálnak a vastagbélben lakó „jó baktériumoknak”, ezáltal elősegítik az egészséges bélflóra kialakulását, fenntartását.
  5. Segítik a beleink működését - így a székrekedésre hajlamosak számára létkérdés, hogy rostban gazdag nyersanyagokat és melléjük napi legalább két liter folyadékot fogyasszanak, hiszen a rostok a folyadékkal együtt fogyasztva tudják csak kifejteni jótékony hatásukat.

Hogyan csináljuk jól?

  1. A reggelink tartalmazzon teljes őrlésű kenyeret, szezonális friss zöldségeket: paradicsomot, paprikát, salátaleveleket, újhagymát.
  2. A tízórai és az uzsonna ételei remek alkalmat jelentenek a rostbevitel fedezésére. Segít, ha elhatározzuk, hogy egyik kisétkezésünk gyümölcsös lesz, a másikban pedig legyen korpás keksz, gabonapehely joghurttal, kefirrel kiegészítve.
  3. Az ebédben és a meleg vacsorákban mindenképp szerepeljen zöldség: leves, főzelék, párolt zöldség vagy friss saláta formájában. A hagyományos köretek közül is részesítsük előnyben a magasabb rosttartalmúakat a barna rizst, a teljes őrlésű tésztákat. A hideg vacsorák elengedhetetlen összetevői a teljes őrlésű kenyerek és a zöldsaláták.

Fogyni vágyóknál gyakran találkozom azzal a megszorítással, hogy a gyorsabb, hatékonyabb fogyás érdekében elhagyják a kenyeret és a köretet az étrendjükből. Azt azonban fontos látni, hogy ha ezek a fontos rostforrások elmaradnak, akkor elfelejthetjük a rostok áldásait: a jó bélműködést, az egyenletes vércukorszintet, vele együtt a jó közérzetet és nem utolsó sorban a jóllakottság-érzést – ami lássuk be, nem utolsó szempont a fogyókúra idején.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.