Ezért ne melegítsd mikróban a rakott ételeket

Van olyan, hogy a rakott ételek nem fogynak el a készítésük napján, és ezért bizony újra kell őket melegíteni. Ez pedig nem olyan egyszerű dolog, de semmi aggodalom, az alábbi tippek segítenek.

Nagyon finomak a rakott ételek, azonban nem könnyítik meg a dolgunkat, ha az újramelegítésről van szó. Ahhoz, hogy megőrizzük a lényegét, vagyis a rakottságát, nem tehetjük egyszerűen serpenyőbe, mert akkor szétesik. De akkor mit válasszunk, milyen módszert vessünk be a rakott ételek melegítéséhez?

Ezért ne melegítsd mikróban a rakott ételeket

Miért nem a legjobb a mikró?

Persze kérdezhetnénk, hogy minek itt szaporítani a szót, csak egyszerűen dobjuk be a kockákra vágott rakott bármit a mikróba, és adjunk neki rendesen. Azonban a mikróban nem minden étel viselkedik ugyanúgy.

Mivel a rakott ételek másnaposan már amúgy is szárazabbak, mint frissen, ezért kár lenne a mikróban tovább szárítani őket.

Ráadásul, mivel nem oszlik el egyenletesen a hő a mikróban, túl sokáig kell majd bent hagynunk az ételt, amíg a belseje is átforrósodik. Ez idő alatt pedig félő, hogy megég a külseje (főleg, ha sajt, tejföl vagy más tejtermék van a tetején).

Ha serpenyőbe tennénk

És akkor ott van a serpenyő, ami sok étel újramelegítéséhez teljesen alkalmas. A rakott ételek esetében azonban felmerül a rakottság problémája: hogy melegítsünk fel valamit, amit nem túrhatunk szét?

Sajnos serpenyőben sehogy: azonban választhatjuk azt az utat, hogy szándékosan széttúrjuk az ételt, utána pedig alaposan lepirítjuk. Ez sok rakott zöldségnek (pl. rakott kel) vagy tésztának (pl. rakott penne) jól állhat: vegyük magasra a tűzhely lángját, és pirítsunk oda nekik.

A sütő trükkjei

Amennyiben pedig szeretnénk megőrizni a rakott étel tepsi épségét, de alaposan át is akarjuk melegíteni, forduljunk a sütő felé. De nem ám akárhogy: ha csak simán betesszük, egyrészt nagyon hosszú ideig fog melegedni, másrészt ki is szárad.

Kapcsoljuk be a légkeveréses funkciót, és tegyünk egy tepsit vagy sütőtálat az étel alá, tele forró vízzel. Így gőz keletkezik majd a sütőben, ami felgyorsítja a folyamatot, és nem engedi kiszáradni az ételt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükköket leshetsz el:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...