Rakd meg a tányérod!

Nyáron nincs is talán alkalmasabb ebédre egy gyors, egészséges, jó rakottasnál! A zöldségek halmokban állnak az árusoknál, válogasd ki a legszebbeket, és irány a konyha! 

Rakott kelbimbó barna rizzsel

A rakott ételekben az a jó, hogy szinte semmilyen különösebb kézügyesség nem szükséges az elkészítésükhöz azon kívül, hogy a hozzávalókat össze tudjuk vágni és egymásra rétegezni. A fantáziánknak végtelen a mozgástere: vannak persze bevált receptek, mint a rakott krumpli, rakott kel vagy a muszaka, de néhány alapszabály betartása után bárki összeállíthatja a saját kreálmányát.

Vegetáriánusok ezt a lépést kihagyják, amúgy a húsevőknek sem árt néha húsmentes napokat beiktatni, erre alkalmasabb variációkat a rakott ételeknél el sem tudunk képzelni. Ha mégis hús, akkor daráljuk le otthon és persze nem árt serpenyőben előpirítani. A zöldségekkel hasonló a helyzet: kis párolás nem árt nekik és lehetőleg vágjuk minél kisebb darabokra őket. Általánosságban a cukkini szinte mindennel nagyon jól kombinálható, mert semleges íze jól passzol a legtöbb fűszerrel és bármilyen más zöldséggel.

Az újburgonyát sem árt kicsit elősütni serpenyőben, bár lévén, hogy elég magas a nedvességtartalma, ez is sülhet a többi zöldséggel együtt. A legtöbb rakottashoz a paradicsom jól illik, friss termés híján még be kell érnünk a konzervvel, de ezek is nagyon finomak, a lucullusos változatokkal jobban járunk, mert ebben a paradicsomfajtában kevesebb a víz. Főzhetünk ezen kívül besamelt is, hogy aztán ezzel locsoljuk meg a „rakományt”, de sokan esküsznek a tejfölre, a zsírosabb natúr joghurtokra, persze ezek a kevésbé könnyed kategóriákba tartoznak. A rétegezésről: alulra mindenképp a zöldségből kerüljön egy sor, fölé mehet a hús, újabb réteg zöldség, esetleg még a húsból is kerülhet egy réteg, a tetejére szórjunk sajtot, amilyet csak akarunk, ezt elég a sütési idő lejárta előtt tizenöt perccel megtenni. A muszaka, azaz a rakott padlizsán sokak kedvence, de az éppen szezonjában élő zöldbabból is készülhet rakott étel, a darált hús ez esetben is dúsítható rizzsel.

Még több egytálétel között itt válogathatsz >>

A Dobd össze! korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek