Rakd meg a tányérod!

Nyáron nincs is talán alkalmasabb ebédre egy gyors, egészséges, jó rakottasnál! A zöldségek halmokban állnak az árusoknál, válogasd ki a legszebbeket, és irány a konyha! 

Rakott kelbimbó barna rizzsel

A rakott ételekben az a jó, hogy szinte semmilyen különösebb kézügyesség nem szükséges az elkészítésükhöz azon kívül, hogy a hozzávalókat össze tudjuk vágni és egymásra rétegezni. A fantáziánknak végtelen a mozgástere: vannak persze bevált receptek, mint a rakott krumpli, rakott kel vagy a muszaka, de néhány alapszabály betartása után bárki összeállíthatja a saját kreálmányát.

Vegetáriánusok ezt a lépést kihagyják, amúgy a húsevőknek sem árt néha húsmentes napokat beiktatni, erre alkalmasabb variációkat a rakott ételeknél el sem tudunk képzelni. Ha mégis hús, akkor daráljuk le otthon és persze nem árt serpenyőben előpirítani. A zöldségekkel hasonló a helyzet: kis párolás nem árt nekik és lehetőleg vágjuk minél kisebb darabokra őket. Általánosságban a cukkini szinte mindennel nagyon jól kombinálható, mert semleges íze jól passzol a legtöbb fűszerrel és bármilyen más zöldséggel.

Az újburgonyát sem árt kicsit elősütni serpenyőben, bár lévén, hogy elég magas a nedvességtartalma, ez is sülhet a többi zöldséggel együtt. A legtöbb rakottashoz a paradicsom jól illik, friss termés híján még be kell érnünk a konzervvel, de ezek is nagyon finomak, a lucullusos változatokkal jobban járunk, mert ebben a paradicsomfajtában kevesebb a víz. Főzhetünk ezen kívül besamelt is, hogy aztán ezzel locsoljuk meg a „rakományt”, de sokan esküsznek a tejfölre, a zsírosabb natúr joghurtokra, persze ezek a kevésbé könnyed kategóriákba tartoznak. A rétegezésről: alulra mindenképp a zöldségből kerüljön egy sor, fölé mehet a hús, újabb réteg zöldség, esetleg még a húsból is kerülhet egy réteg, a tetejére szórjunk sajtot, amilyet csak akarunk, ezt elég a sütési idő lejárta előtt tizenöt perccel megtenni. A muszaka, azaz a rakott padlizsán sokak kedvence, de az éppen szezonjában élő zöldbabból is készülhet rakott étel, a darált hús ez esetben is dúsítható rizzsel.

Még több egytálétel között itt válogathatsz >>

A Dobd össze! korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek