Patisszon, az ehető UFO: mire használd ezt a cuki nyári tökfélét? Mutatjuk!

Cuki fehér UFO, amit a gyerekek imádnak rántva – ez a most szezonális tökféle csak úgy kínálja magát, mi pedig hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róla. Itt a patisszon! 

Szeretitek a patisszont? Ugye, hogy szinte csak rántva ismerjük? Pedig csak úgy, mint ahogy a tök sem csak tökfőzelékben finom, a patisszon is remekül illik megannyi ételbe!

Tipp:

​Vásárláskor nyomogassuk meg a patisszont. Csak akkor vegyük meg, ha ujjunkkal nem tudjuk benyomni. Az egészséges patisszon fehér-csontszínű, a nagyon friss egy kicsit zöldes. Ha puhább, maximum főzeléknek lesz jó!

De mit is kell tudni a most szezonális patisszonról?

  • a tökfélék családjába tartoziktápértéke a családtagokéra jellemző
  • magas víztartalmú, így rendkívül alacsony energia- és szénhidráttartalma miatt nagyon jól beilleszthető a testsúlycsökkentő étrendbe

  • 10 dkg energiatartalma mindössze 17-20 kcal (!), szénhidráttartalma pedig 3-4 gkis mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, nyomelemeket (vas, réz, cink, mangán)

  • kálium- és C-vitamin-tartalma jelentős

  • könnyen emészthető, mert rosttartalma nem túl magas

{ CKÉP = 64792, 6 }

Milyen receptben használhatjuk?

Szinte bármilyenben, íze semleges, mint a sima töké vagy a cukkinié. Levesnek ugyanúgy felhasználható, mint a sütőtök, főzhetünk belőle főzeléket, tölthetjük hússal, rizzsel, más zöldségekkel, bundázhatjuk, savanyíthatjuk télire, lehet belőle rakottas, lecsó és pörkölt.

A fűszerek közül jól kijön a kaporral, fokhagymával, majoránnával, petrezselyemmel, az egzotikusabb fűszerek közül pedig a fahéjjal, kardamommal és szerecsendióval. A nagyobb, keményebb magok pedig száríthatóak, később pedig tuti salátafeltétként hasznosíthatóak.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...