Kapor – a tökfőzeléken túl

8 recept, hogy ne csak a kovászos uborkába és a tökfőzelékbe kerüljön a friss kaporból!

A kapor a Földközi-tenger vidékéről származik, a tökfőzelék és a kovászos uborka elmaradhatatlan eleme, aromája pedig rendkívül jellegzetes. Európában már az Ókorban is előszeretettel használták, sőt, Rómában az életerő jelképe volt – itt a fejfájás és gyomorpanaszok ellen használták. Franciául "hamis ánizsnak" nevezik ez a fűszernövényt, amelyet mind aromás magjai, mind pedig illóolajokban gazdag, a friss édeskömény ízére emlékeztető levelei miatt nagyra becsülnek.

De mihez illik a kapor? Szinte kivétel nélkül az összes savanyúság kellemes kísérője, de jól harmonizál a savanykás tejtermékekkel is (pl.: joghurt, túró, tejföl), illetve szinte egyik halat sem lehet vele elrontani! A friss kaprot érdemes hamar felhasználni, mert gyorsan tönkremegy, de egy kis időt nyerhetünk, ha a friss leveleket nedves konyhai papírtörlőbe csomagoljuk.

  1. 1.

    Tzatziki a Danone konyhájából

  2. 2.

    Nyári zöld gazpacho

  3. 3.

    Kapros-ordás palacsinta

  4. 4.

    Gravlax

  5. 5.

    Kapros-túrós pite 4.

  6. 6.

    Bundázott tökrudacskák sütőben

  7. 7.

    Hófehérke saláta Bulgáriából

  8. 8.

    Kapros túróval töltött durum tortellini

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek