Kapor – a tökfőzeléken túl

8 recept, hogy ne csak a kovászos uborkába és a tökfőzelékbe kerüljön a friss kaporból!

A kapor a Földközi-tenger vidékéről származik, a tökfőzelék és a kovászos uborka elmaradhatatlan eleme, aromája pedig rendkívül jellegzetes. Európában már az Ókorban is előszeretettel használták, sőt, Rómában az életerő jelképe volt – itt a fejfájás és gyomorpanaszok ellen használták. Franciául "hamis ánizsnak" nevezik ez a fűszernövényt, amelyet mind aromás magjai, mind pedig illóolajokban gazdag, a friss édeskömény ízére emlékeztető levelei miatt nagyra becsülnek.

De mihez illik a kapor? Szinte kivétel nélkül az összes savanyúság kellemes kísérője, de jól harmonizál a savanykás tejtermékekkel is (pl.: joghurt, túró, tejföl), illetve szinte egyik halat sem lehet vele elrontani! A friss kaprot érdemes hamar felhasználni, mert gyorsan tönkremegy, de egy kis időt nyerhetünk, ha a friss leveleket nedves konyhai papírtörlőbe csomagoljuk.

  1. 1.

    Tzatziki a Danone konyhájából

  2. 2.

    Nyári zöld gazpacho

  3. 3.

    Kapros-ordás palacsinta

  4. 4.

    Gravlax

  5. 5.

    Kapros-túrós pite 4.

  6. 6.

    Bundázott tökrudacskák sütőben

  7. 7.

    Hófehérke saláta Bulgáriából

  8. 8.

    Kapros túróval töltött durum tortellini

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Merem ajanlani a lazacos-kaporszoszos tesztat. Ha le tudnam fenykepezni, feltennem a receptet. Igy sajnos mindenkinek el kell kepzelnie: zold.

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.