Kapor – a tökfőzeléken túl

8 recept, hogy ne csak a kovászos uborkába és a tökfőzelékbe kerüljön a friss kaporból!

A kapor a Földközi-tenger vidékéről származik, a tökfőzelék és a kovászos uborka elmaradhatatlan eleme, aromája pedig rendkívül jellegzetes. Európában már az Ókorban is előszeretettel használták, sőt, Rómában az életerő jelképe volt – itt a fejfájás és gyomorpanaszok ellen használták. Franciául "hamis ánizsnak" nevezik ez a fűszernövényt, amelyet mind aromás magjai, mind pedig illóolajokban gazdag, a friss édeskömény ízére emlékeztető levelei miatt nagyra becsülnek.

De mihez illik a kapor? Szinte kivétel nélkül az összes savanyúság kellemes kísérője, de jól harmonizál a savanykás tejtermékekkel is (pl.: joghurt, túró, tejföl), illetve szinte egyik halat sem lehet vele elrontani! A friss kaprot érdemes hamar felhasználni, mert gyorsan tönkremegy, de egy kis időt nyerhetünk, ha a friss leveleket nedves konyhai papírtörlőbe csomagoljuk.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek