A kapor a Földközi-tenger vidékéről származik, a tökfőzelék és a kovászos uborka elmaradhatatlan eleme, aromája pedig rendkívül jellegzetes. Európában már az Ókorban is előszeretettel használták, sőt, Rómában az életerő jelképe volt – itt a fejfájás és gyomorpanaszok ellen használták. Franciául "hamis ánizsnak" nevezik ez a fűszernövényt, amelyet mind aromás magjai, mind pedig illóolajokban gazdag, a friss édeskömény ízére emlékeztető levelei miatt nagyra becsülnek.
De mihez illik a kapor? Szinte kivétel nélkül az összes savanyúság kellemes kísérője, de jól harmonizál a savanykás tejtermékekkel is (pl.: joghurt, túró, tejföl), illetve szinte egyik halat sem lehet vele elrontani! A friss kaprot érdemes hamar felhasználni, mert gyorsan tönkremegy, de egy kis időt nyerhetünk, ha a friss leveleket nedves konyhai papírtörlőbe csomagoljuk.
-
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több uborkasaláta104Kalória4.6gFehérje9.3gSzénhidrát5.8gZsír -
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több gazpacho215Kalória12.2gFehérje24.9gSzénhidrát9.1gZsír -
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több kapros palacsinta439Kalória15.7gFehérje64.9gSzénhidrát14.7gZsír -
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több füstöltlazac-receptek219Kalória12.9gFehérje6.6gSzénhidrát15.3gZsír -
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségközepesMég több túrós pite787Kalória26.3gFehérje85.4gSzénhidrát37.4gZsír -
-
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több bundázott zöldség144Kalória8.9gFehérje15.9gSzénhidrát5.3gZsír -
adagIdőpKöltségolcsóNehézségkönnyűMég több uborkasaláta224Kalória6.6gFehérje11.9gSzénhidrát17.5gZsír -
adagIdőpKöltségolcsóNehézségközepesMég több tortellini629Kalória29gFehérje78.9gSzénhidrát24.6gZsír