r
Nosalty Logó

Patisszon torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
HáziBoszorkány
Patisszon torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tésztához

Feltéthez

Összesen 423 kcal
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tésztához

Feltéthez

Összesen 2528 kcal
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tésztához

Feltéthez

Összesen 167 kcal
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.3 g

Zsír

  • Összesen
    23.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    744 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    114 mg
  • Nátrium
    535 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    96 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1571 micro
Összesen 423 kcal
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91.7 g

Zsír

  • Összesen
    141.4 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    332 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4463.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    121 mg
  • Kálcium
    271 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    166 mg
  • Foszfor
    684 mg
  • Nátrium
    3209 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    214.9 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    492.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    406 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    71 mg
  • D vitamin:
    56 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    208 micro
  • Kolin:
    252 mg
  • Retinol - A vitamin:
    357 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    578 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9428 micro
Összesen 2528 kcal
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    293.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    45 mg
  • Nátrium
    211 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    620 micro
Összesen 167 kcal

Hozzávalók

Tésztához

Feltéthez

Elkészítés

Tésztához

  1. A patisszont pucoljuk meg, ujjnyi vékonyan szeleteljük fel, és egy nagy tálban, nem sajnálva tőlük a sót, tegyük félre állni. Kb fél óránk van, addig előkészíthetjük a többi hozzávalót, vagy esetleg lógathatjuk kicsit a lábunkat, főzés címén...
  2. Melegítsük elő a sütőt 200 C-ra.
  3. Amikor már elég levet eresztettek a patisszon szeletek, tegyük őket papírtörlőre. Használjuk több réteget, mert az a cél, hogy minél több nedvességet leitassunk. Míg száradnak, a bacont kockázzuk fel, és száraz serpenyőben pirítsuk meg. A kisült zsírból kanalazzunk egy keveset egy kerek, kapcsos tortaformába (én egy 25 cm átmérőjűt használtam), a bacont tegyük félre.
  4. A patisszon szeleteket rendezzük el a tortaformába aljában. Pöttyögessük-tapicskoljuk rá a krémsajtot, majd szórjuk rá a reszelt füstölt sajtot. Kanalazzuk rá a bacon kockákat.
  5. Egy nagyobb vágódeszkára tegyünk folpack-ot, úgy, hogy a deszka alá be tudjuk tűrni (így nem tud majd mozogni).
  6. Készítsük el a tésztát, kezdjük a száraz hozzávalókkal: tegyük egy tálba a lisztet, a sütőport, a sót és a reszelt sajtot. Jöjjenek a nedves hozzávalók: egy mikrózható edényben langyosítsuk meg a vajat, öntsük hozzá a tejet, tegyük bele a mustárt és a felvert tojást, majd keverjük össze. Egy villával dolgozzunk össze minden alapanyagot. Ne ijedjünk meg, a végeredmény akkor jó, ha nagyon ragad. A masszánkat tegyük az előkészített deszkára, és próbáljuk kb akkora körlappá nyújtani-tapicskolni a kezünkkel, mint a tortaformánk. Ne törekedjünk tökéletességre, ezzel a tésztával nem fog sikerülni (még akkor sem, ha profik vagyunk). A folpack segítségével tegyük át a tésztát a tortaformába, a már benne lévő hozzávalókra, és nyomkodjuk le a szélein. Mehet a sütőbe!
  7. Süssük kb 15 percig, majd vegyük le a hőfokot 180 C-ra. Körülbelül újabb negyed órányi sütés után a tésztánk feljön, és szépen megbarnul. Ha ezt elértük, készen vagyunk, kivehetjük a tortát, már csak 10 percnyi pihentetést kell kibírni, és ehetünk. Ha van otthon barna mártásunk, csorgassunk a tetejére.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Tepsi mérete: 25
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 36
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 125
  • Össznézettség: 16590
  • Feltöltés dátuma: 2014. július 28.

Ajánló

Természetesen cukkinivel is működik, kinek mi terem a kertben / boltban. Szerintem, bármilyen más zöldséggel is ki lehet próbálni, én például gondolkozom egy sárgarépás változaton. Ahhoz kicsit megdinsztelném a srégen felkarikázott répákat, és sóval, fekete borssal valamint rozmaringgal fűszerezném.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
HáziBoszorkány 4 recept

A családunk több tagjától is folyamatosan kapjuk a cukkinit, tököt, patisszont, sárga és zöld változatokban; rántva/töltve/rakva pedig - éppen ezért - már kezdtük unni. Belehalnék, ha a kamrában mosolygó sárga patisszonok a kukában kellene végezzék, így gondolkozni kezdtem, mit kezdhetnék belőle. A tészta receptje már régóta a család kedvence, csak lilahagymával készül - Nigella Lawson egyik szakácskönyvéből tanultam, és módosítottam kicsit. Gondoltam, miért ne cserélhetném le a hagymát patisszonra - a végeredmény pedig még jobb lett, mint az eredeti.

Hozzávalók

Tésztához

Feltéthez

Címlapról ajánljuk

További cikkek