r
Nosalty Logó

Patisszon torta

HáziBoszorkány
Patisszon torta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tésztához

Feltéthez

423
Kalória
15.3g
Fehérje
35.8g
Szénhidrát
23.6g
Zsír
82.1g
Víz
55.3g
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
2.4g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tésztához

Feltéthez

Összesen 423 kcal
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tésztához

Feltéthez

Összesen 2528 kcal
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tésztához

Feltéthez

Összesen 167 kcal
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.3 g

Zsír

  • Összesen
    23.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    744 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    114 mg
  • Nátrium
    535 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    82.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    96 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1571 micro
Összesen 423 kcal
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91.7 g

Zsír

  • Összesen
    141.4 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    332 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4463.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    121 mg
  • Kálcium
    271 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    166 mg
  • Foszfor
    684 mg
  • Nátrium
    3209 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    214.9 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    492.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    406 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    71 mg
  • D vitamin:
    56 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    208 micro
  • Kolin:
    252 mg
  • Retinol - A vitamin:
    357 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    578 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9428 micro
Összesen 2528 kcal
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    293.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    45 mg
  • Nátrium
    211 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    32.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    620 micro
Összesen 167 kcal

Elkészítés

Tésztához

  1. A patisszont pucoljuk meg, ujjnyi vékonyan szeleteljük fel, és egy nagy tálban, nem sajnálva tőlük a sót, tegyük félre állni. Kb fél óránk van, addig előkészíthetjük a többi hozzávalót, vagy esetleg lógathatjuk kicsit a lábunkat, főzés címén...
  2. Melegítsük elő a sütőt 200 C-ra.
  3. Amikor már elég levet eresztettek a patisszon szeletek, tegyük őket papírtörlőre. Használjuk több réteget, mert az a cél, hogy minél több nedvességet leitassunk. Míg száradnak, a bacont kockázzuk fel, és száraz serpenyőben pirítsuk meg. A kisült zsírból kanalazzunk egy keveset egy kerek, kapcsos tortaformába (én egy 25 cm átmérőjűt használtam), a bacont tegyük félre.
  4. A patisszon szeleteket rendezzük el a tortaformába aljában. Pöttyögessük-tapicskoljuk rá a krémsajtot, majd szórjuk rá a reszelt füstölt sajtot. Kanalazzuk rá a bacon kockákat.
  5. Egy nagyobb vágódeszkára tegyünk folpack-ot, úgy, hogy a deszka alá be tudjuk tűrni (így nem tud majd mozogni).
  6. Készítsük el a tésztát, kezdjük a száraz hozzávalókkal: tegyük egy tálba a lisztet, a sütőport, a sót és a reszelt sajtot. Jöjjenek a nedves hozzávalók: egy mikrózható edényben langyosítsuk meg a vajat, öntsük hozzá a tejet, tegyük bele a mustárt és a felvert tojást, majd keverjük össze. Egy villával dolgozzunk össze minden alapanyagot. Ne ijedjünk meg, a végeredmény akkor jó, ha nagyon ragad. A masszánkat tegyük az előkészített deszkára, és próbáljuk kb akkora körlappá nyújtani-tapicskolni a kezünkkel, mint a tortaformánk. Ne törekedjünk tökéletességre, ezzel a tésztával nem fog sikerülni (még akkor sem, ha profik vagyunk). A folpack segítségével tegyük át a tésztát a tortaformába, a már benne lévő hozzávalókra, és nyomkodjuk le a szélein. Mehet a sütőbe!
  7. Süssük kb 15 percig, majd vegyük le a hőfokot 180 C-ra. Körülbelül újabb negyed órányi sütés után a tésztánk feljön, és szépen megbarnul. Ha ezt elértük, készen vagyunk, kivehetjük a tortát, már csak 10 percnyi pihentetést kell kibírni, és ehetünk. Ha van otthon barna mártásunk, csorgassunk a tetejére.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Tepsi mérete: 25

A családunk több tagjától is folyamatosan kapjuk a cukkinit, tököt, patisszont, sárga és zöld változatokban; rántva/töltve/rakva pedig - éppen ezért - már kezdtük unni. Belehalnék, ha a kamrában mosolygó sárga patisszonok a kukában kellene végezzék, így gondolkozni kezdtem, mit kezdhetnék belőle. A tészta receptje már régóta a család kedvence, csak lilahagymával készül - Nigella Lawson egyik szakácskönyvéből tanultam, és módosítottam kicsit. Gondoltam, miért ne cserélhetném le a hagymát patisszonra - a végeredmény pedig még jobb lett, mint az eredeti.

További receptek

Paradicsomos pite

Ropogósra sült leveles tésztán krémes ricotta és lédús paradicsom, mindez megkoronázva a kapribogyó sósságával a bazsalikom frissességével és az olívaolaj lágyságával. Bármilyen ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...