Az ősz legjobb tésztái

Bár javában tombol a vénasszonyok nyara, félő, hogy hamarosan beköszöntenek az igazi, esős, szeles őszi napok. Íme néhány tészta recept, amivel ezek is átvészelhetőek. 

Chorizós tészta

A tészta ételek fogyasztásához persze nem kell külön évszak, de más-más ízekre vágyunk a nyári forróságban vagy épp a tél közepén, hetek óta tartó hóesésben. Az őszi-téli időszakban inkább a tartalmasabb, laktatóbb változatokat részesítjük előnyben. Több hús, többféle, az évszaknak megfelelő alapanyag, és persze sok-sok sajt.

Chorizo

A hideg ellen én általában ezzel a paradicsomos, chorizo kolbászos tésztával támadok, egy kis chilivel megbolondítva. Kolbászból mindenképp puhábbat, lágyabbat válasszunk, nehogy túl száraz legyen, vagy megégjen sütés közben. A chorizónak egyébként a felhasznált paprikától függően csípős és édes változata is ismert, úgyhogy ha nem bírjuk annyira az erős ízeket, nyugodtan válasszuk az utóbbit. Ez egy tipikus gyors tésztavacsora, a hideg esték megmentője.

A szezonális tökös

A szezon sztárja is remek főszereplője lehet a tésztánknak, önmagában vagy különböző húsokkal párosítva.

Laktató különlegességek

Érdemes a sajtokkal és a gombákkal is kísérletezni. Egy-egy ízkombinációról elsőre talán nem is gondolnánk, hogy milyen remekül összepasszol a tányérunkon.

Hús, hús, hús

Kell ennél többet mondanom? A bolognaik végtelen hosszú sora, az autentikus, répával vagy anélkül, vörösborral, vagy a lehető legegyszerűbben elkészítve. Ahány ház, annyi recept.

Rétegezett, rakott

Véleményem szerint az őszi-téli tészták legtöbbjének, sőt, a tészták legtöbbjének nem árt a sütő melege és persze az elmaradhatatlan sajttakaró. Nincs is szebb látvány egy szépen rétegezett, rakott tésztánál.

A Chorizós tészta receptjét itt mentheted el

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.