Az ősz legjobb tésztái

Bár javában tombol a vénasszonyok nyara, félő, hogy hamarosan beköszöntenek az igazi, esős, szeles őszi napok. Íme néhány tészta recept, amivel ezek is átvészelhetőek. 

Chorizós tészta

A tészta ételek fogyasztásához persze nem kell külön évszak, de más-más ízekre vágyunk a nyári forróságban vagy épp a tél közepén, hetek óta tartó hóesésben. Az őszi-téli időszakban inkább a tartalmasabb, laktatóbb változatokat részesítjük előnyben. Több hús, többféle, az évszaknak megfelelő alapanyag, és persze sok-sok sajt.

Chorizo

A hideg ellen én általában ezzel a paradicsomos, chorizo kolbászos tésztával támadok, egy kis chilivel megbolondítva. Kolbászból mindenképp puhábbat, lágyabbat válasszunk, nehogy túl száraz legyen, vagy megégjen sütés közben. A chorizónak egyébként a felhasznált paprikától függően csípős és édes változata is ismert, úgyhogy ha nem bírjuk annyira az erős ízeket, nyugodtan válasszuk az utóbbit. Ez egy tipikus gyors tésztavacsora, a hideg esték megmentője.

A szezonális tökös

A szezon sztárja is remek főszereplője lehet a tésztánknak, önmagában vagy különböző húsokkal párosítva.

Laktató különlegességek

Érdemes a sajtokkal és a gombákkal is kísérletezni. Egy-egy ízkombinációról elsőre talán nem is gondolnánk, hogy milyen remekül összepasszol a tányérunkon.

Hús, hús, hús

Kell ennél többet mondanom? A bolognaik végtelen hosszú sora, az autentikus, répával vagy anélkül, vörösborral, vagy a lehető legegyszerűbben elkészítve. Ahány ház, annyi recept.

Rétegezett, rakott

Véleményem szerint az őszi-téli tészták legtöbbjének, sőt, a tészták legtöbbjének nem árt a sütő melege és persze az elmaradhatatlan sajttakaró. Nincs is szebb látvány egy szépen rétegezett, rakott tésztánál.

A Chorizós tészta receptjét itt mentheted el

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!