Jobb egészben: 5 fűszer, amit inkább ne használj őrölt formában

Fűszereket szinte minden ételbe szórunk, és annak ellenére, milyen egyértelműnek tűnik a használatuk, mégsem mindig az. Például vannak olyan ízesítők, amelyek egészben jobban hatnak, mint őrölve. Nézzük, kik ők!

A szupermarketek széles választékkal rendelkező, szinte már összezavaró nagyságú fűszeres polca előtt állva gyakran elfoghat minket a kétség, hogy mégis melyik ízesítőből milyen kiszerelést, milyen márkát vegyünk. Fennáll továbbá az egész vagy őrölt fűszer kérdése is: első blikkre kényelmesebbnek tűnhet a porított változatot venni, hiszen azt csak bele kell szórnunk a levesekbe, ragukba. Azonban a választást jobb, ha nem a kényelmi szempontok szerint hozzuk meg – ugyanis vannak olyan őrölt fűszerek, amelyek egyszerűen nem adják vissza ugyanazt az ütős aromát, ugyanazt a pikáns erőt, amit egész társaik. Lássuk hát a listát!

Egész szerecsendió deszkán, reszelővel
5 fűszer, amit inkább ne használj őrölt formában

Bors

Köztudott, hogy minden előre őrölt fűszer szépen-lassan veszít intenzitásából. Ez pedig külön nagy veszteség az olyan pikáns fűszereknél, mint például a bors. Ahelyett, hogy megvennénk őrölve, kis tasakban, tartsuk borsőrlőben, hogy mindig frissen darálva használhassuk.

Koriander

Nem a zöldfűszerről, hanem annak magjáról van szó, amit megannyi ázsiai vagy dél-amerikai receptben bevethetünk.

A legjobb, ha ugyanúgy járunk el vele, mint a borssal: az egész szemeket darálóba téve jobban megőrizhetjük a citrusos, frissítő aromát. Sőt, akár egészben is a fazékba szórhatjuk a magokat.

Rozmaring

Nem is kérdés, hogy az összes zöldfűszer frissen, a bokorról leszakítva adja át a legerőteljesebb aromát. Persze nem minden konyhában adott a fűszerkert, ezért sokan kénytelenek a vágott növényekre, végső esetben pedig a szárított verziókra hagyatkozni – és míg ezek is képesek valamennyi ízt átadni, meg sem közelítik az „eredeti” fűszerek erejét.

Mustármag

Talán egy ritkábban használt fűszer, azonban indiai és egyéb egzotikus fogások alapjához elengedhetetlen a sárga vagy fekete mustármag. Ugyan őrölve is kapható, ne tegyük a kosarunkba, nyúljunk inkább az egész magok irányába: ezek némi olajon lepirítva, majd ragukba, levesekbe főzve utánozhatatlan aromát adnak át.

Szerecsendió

A besamelmártás vagy épp a krumplipüré elengedhetetlen fűszereként a szerecsendió fontos és hasznos lakója a fűszeres szekrényünknek.

Ha egészben vesszük – ami erősen ajánlott – „bajlódnunk” kell a reszelésével, azonban válasszuk inkább ezt, a macerásabb utat, ha tényleg karakteres, átütő azt szeretnénk elérni ételeinkben.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai segítségért kattints az alábbi cikkekre:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...