3 tipp, amit mindig vess be, ha friss helyett feldolgozott paradicsommal főzöl

Az év nagy részében kénytelenek vagyunk a friss paradicsom hiányában annak különböző feldolgozott verzióival főzni. Lássuk, hogyan érhetünk el ezekkel is kirobbanó ízélményt!

Aki próbált már télen, a leghidegebb időben friss paradicsommal főzni, az tudhatja, milyen szélmalomharcot is jelent ez igazából. A csökevényes, hóka delikvensekből igen nehéz értékelhető aromákat előcsalni, ami végső soron az elkészített fogások élvezeti értékéből is sokat elvesz. Így a legokosabb döntés ilyenkor az, ha feldolgozott paradicsomra, tehát konzervre, sűrítményre vagy passzírozott lére váltunk. Nem mindegy azonban az sem, ezeket a kész produktumokat hogyan vetjük be a főzés során – csak akkor imitálhatjuk velük a nyári paradicsom napfényes, harsány ízét, ha bevetjük az alábbi egyszerű kis trükköket.

Kenyérrel tunkolt paradicsomos garnéla, serpenyőben
3 tipp, amit mindig vess be, ha friss helyett feldolgozott paradicsommal főzöl

Paradicsomlé: szódabikarbónával szelídítve

Levest, mártást és különböző főzelékeket érdemes paradicsomléből készíteni, ha nem áll rendelkezésre a friss gyümölcs. A feldolgozott termékek közül ez a leghígabb, ami egyben azt is jelenti, hogy íze is kevésbé koncentrált, sokkal erőteljesebben savanykás, fanyar, kevésbé édes.

Sok recept ezt cukor hozzáadásával ellensúlyozza, ami ugyan egy járható út – sőt, szüksége is van valamennyi édesítésre a lének – azonban nem kell annyit a fazékba szórnunk, ha szódabikarbónát is használunk.

A szódabikarbóna ugyanis valamennyire képes semlegesíteni a paradicsom savasságát, elveszi a lé és így a megfőzött étel fanyar élének egy részét, tehát nem kell majd túlcukroznunk a fogást.

Konzerv paradicsom: turmixolással egységesítve

Ha konzerv paradicsomról van szó, kétféle opció közül választhatunk: darabolt és egész paradicsomot rejtenek a legtöbb élelmiszerboltban megvásárolható fémdobozok. Arról, hogy mi a különbség e kettő között, ebben a cikkben lehet olvasni.

Alapvető szabály azonban, hogy érdemes mind a darabolt, mind az egész paradicsomkonzerv tartalmát leturmixolni használat előtt. A kockázott paradicsom a hozzáadott állagjavító miatt hosszabb főzés után is megtartja alakját, illetve a darabokon gyakrabban előfordul héjmaradvány, ami szintén nem fő szét.

Az egész paradicsomban pedig a csuma, a szár alatt található zöld, kemény rész jelent problémát, ami szintén egyben marad az ételekben, kellemetlen élményt okozva, ha falatba kerül.

Sűrített paradicsom: lepirítással elmélyítve

Az összes paradicsomkészítmények közül a sűrített paradicsom a legkoncentráltabb: mivel a nedvesség nagy része eltávolításra került, a sűrítmény szinte önmagában is édes. Azonban ezt a kellemes aromát érdemes még tovább mélyíteni egy alapos lepirítással.

Ha valamilyen paradicsomos ételben sűrítményt használunk, az elején adjuk a fazékhoz, amikor a hagymás alapunk már kész: az olajon, magasabb hőmérsékleten 1-2 percig pirítsuk, míg mélybordó színt kap és aromássá válik.

Shakshuka gyorsan és egyszerűen

Az egyik kedvenc és legtöbbet készített közel-keleti recept nálunk a shakshuka. Nemcsak azért szeretjük, mert gyorsan elkészül és laktató, hanem mert izgalmas fűszeres is, a tojás pedig ...

Pásztorpite szaftosan-sajtosan

Az angol konyhát sokszor alábecsüljük, pedig vannak igazi gyöngyszemei is! Az egyik ilyen a pásztorpite, ami gyakorlatilag köret és húsétel egyszerre: a zöldséges darált húsos ragut ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai segítségért kattints az alábbi cikkekre:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...