Sokunk konyhájának elengedhetetlen darabja a keverőtál: mindegy, hogy saláták bekeveréséhez, tészták kidolgozásához vagy egyszerűen alapanyagok tárolásához vetjük be, elmondható, hogy nélküle nehezebb lenne az élet. A legtöbben műanyagot választanak a boltban, ami olcsó és tartós opció – azonban nem biztos, hogy konyhai szempontból a legjobb döntés. Nézzük, mi a különbség a különböző anyagú keverőtálak között, és ez miért jelenthet problémát főzésnél!

Milyen egy jó keverőtál?
A tálak esetében az egyik legfontosabb tulajdonság az egyszerű tisztántarthatóság: ugyanis csak akkor dolgozhatunk sikeresen a konyhában, ha az edényünk felülete teljesen szennyeződésmentes.
Persze nem minden étel kényes ilyen szempontból, de jobban járunk, ha alapból olyan eszközzel dolgozunk, ami minden recepthez alkalmas.
Műanyag-fém-üveg
A már fent említett okok miatt (költséghatékonyság, szavatosság) sokan választják a műanyag keverőtálakat, annak ellenére, hogy az előző bekezdésben taglalt szempontból épp ez a legrosszabb. Akármilyen alaposan is mossuk el, a műanyag mikroszkopikus szinten mindig egy kicsit zsíros marad – ez egész egyszerűen az anyag szerkezete miatt alakul így.
Ezzel szemben a fém és az üveg nem ilyen makacs, egy lazább mosogatással is teljesen megtisztíthatjuk a felületüket. Ha tehetjük, inkább fém és üveg keverőtálakat használjunk hát a konyhában.
Miért rossz a zsíros tál?
A tál felületén lévő plusz zsiradék több konyhai folyamatnak is keresztbe tehet. A legjobb példa erre a tojás és tejszínhab keményre verése: ugyan elvégezhetjük műanyagtálban is ezeket a műveleteket, a végeredmény azonban nem lesz olyan kemény és csúcsos, mintha üveg- vagy fémedényt használtunk volna.
Az ilyen műanyagból készült keverőedények a meleg alapanyagokat sem szívlelik: magasabb hőmérséklet hatására akár zsiradék vagy egyéb kellemetlen anyagok is kioldódhatnak a tál falából.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai segítségért kattints az alábbi cikkekre: