Műanyag vagy üveg keverőtál: ezt feltétlenül tudnod kell, mielőtt választasz

A konyhai feladatok nagy részének elengedhetetlen eszköze egy kisebb-nagyobb keverőtál. Többféle méret, forma, szín és anyag közül választhatunk, azonban jobb, ha tudjuk: a döntéseinknek következménye van.

Sokunk konyhájának elengedhetetlen darabja a keverőtál: mindegy, hogy saláták bekeveréséhez, tészták kidolgozásához vagy egyszerűen alapanyagok tárolásához vetjük be, elmondható, hogy nélküle nehezebb lenne az élet. A legtöbben műanyagot választanak a boltban, ami olcsó és tartós opció – azonban nem biztos, hogy konyhai szempontból a legjobb döntés. Nézzük, mi a különbség a különböző anyagú keverőtálak között, és ez miért jelenthet problémát főzésnél!

Kelt tészta műanyag keverőtálban, konyharuhával letakarva
Műanyag vagy üveg keverőtál?

Milyen egy jó keverőtál?

A tálak esetében az egyik legfontosabb tulajdonság az egyszerű tisztántarthatóság: ugyanis csak akkor dolgozhatunk sikeresen a konyhában, ha az edényünk felülete teljesen szennyeződésmentes.

Persze nem minden étel kényes ilyen szempontból, de jobban járunk, ha alapból olyan eszközzel dolgozunk, ami minden recepthez alkalmas.

Műanyag-fém-üveg

A már fent említett okok miatt (költséghatékonyság, szavatosság) sokan választják a műanyag keverőtálakat, annak ellenére, hogy az előző bekezdésben taglalt szempontból épp ez a legrosszabb. Akármilyen alaposan is mossuk el, a műanyag mikroszkopikus szinten mindig egy kicsit zsíros marad – ez egész egyszerűen az anyag szerkezete miatt alakul így.

Ezzel szemben a fém és az üveg nem ilyen makacs, egy lazább mosogatással is teljesen megtisztíthatjuk a felületüket. Ha tehetjük, inkább fém és üveg keverőtálakat használjunk hát a konyhában.

Miért rossz a zsíros tál?

A tál felületén lévő plusz zsiradék több konyhai folyamatnak is keresztbe tehet. A legjobb példa erre a tojás és tejszínhab keményre verése: ugyan elvégezhetjük műanyagtálban is ezeket a műveleteket, a végeredmény azonban nem lesz olyan kemény és csúcsos, mintha üveg- vagy fémedényt használtunk volna.

Az ilyen műanyagból készült keverőedények a meleg alapanyagokat sem szívlelik: magasabb hőmérséklet hatására akár zsiradék vagy egyéb kellemetlen anyagok is kioldódhatnak a tál falából.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai segítségért kattints az alábbi cikkekre:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Címlapról ajánljuk

Lehet, hogy csíp, de hasznos: 5 ok, amiért helye van...

Habár a csalánról a legtöbbünknek kellemetlen emlékei vannak, és a kertben sem megtűrt növény, azért jó tisztában lenni azzal, hogy nemcsak az egészségünkre van jó hatással (például csalántea vagy akár ételek formájában), hanem a kertünkben is hasznos növényként funkcionálhat.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...