Nincs íze a petrezselyemnek? Ezt rontod el főzés közben

Veled is előfordult már, hogy a piacon vagy boltban megvett friss petrezselyemcsokor nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és íztelen maradt az ételben? Nos, ez nem véletlen: az alábbi okok vezethetnek a zöldfűszerek ízvesztéséhez.

Zöldfűszereket igen sokszor használunk a konyhában, megannyi különböző ételhez. A legerőteljesebb aromák érdekében javallott a friss csokrokat előnyben részesíteni a szárított fűszerekkel szemben: a harsány levelek sokkal erőteljesebb ízprofillal rendelkeznek, mint dehidratált társaik. Azonban sajnos a friss zöldfűszerek esetében sem mindig garantált a kirobbanó aroma – ha azt tapasztaljuk, hogy petrezselymünk, bazsalikomunk gyengébb ízű, mint kéne, az alábbi dolgokat ronthattuk el főzés közben.

Koriander aprítása vágódeszkán
Nincs íze a petrezselyemnek? Ezt rontod el főzés közben

Nem megfelelő tárolás

Alapvető aranyszabály, hogy a különböző zöldfűszerek azonnal felhasználva adják a legtöbb ízt. Nem is érdemes túl hosszan tárolni őket, már csak azért sem, mert nagyon érzékenyek szinte az összes körülményre.

A nedvesség, a pára és a szabad levegő is árt nekik, így mindig válogassuk meg alaposan, milyen tárolóban tesszük a hűtőbe. A legalkalmasabb módszerről ez a cikk mesél.

A tökéletes milánói makaróni

A milánói egy igazi klasszik, retró kaja, sokunk kedvence, főleg gyerekkorunkból. Engem és tesómat legalábbis teljesen felcsigázott az összekevert maszatos tészta. A menzán is imádtuk, ...

Túl öreg fűszer

Csakúgy, mint a szárított fűszerek, idővel a friss levelek is veszítenek intenzitásukból. Még akkor sem érdemes őket 1-2 napnál tovább a hűtőben tartani, ha bombabiztos módszerrel tároljuk, és megóvjuk az elfonnyadástól, a bepenészedéstől a csokrokat.

Roncsolás aprítás közben

A fűszerek kellemes ízét a növény belső szerkezete őrzi, és akkor adja át nekünk a legerőteljesebben, ha óvatosan bánunk a levelekkel és szárakkal. Éppen ezért a lehető legkevesebb késvágással aprítsuk fel a petrezselymet, koriandert, mert a penge újabb és újabb lecsapása tompítja az ízeket.

Inkább hagyjuk rusztikusra az aprított fűszert – senkinek nem fognak fájni a nagyobb levéldarabok – és soha, de soha ne használjunk aprító- vagy robotgépet. Ezekben ugyanis hő keletkezik a magas fordulatszám miatt, ami tovább tompíthatja a fűszerek harsány aromáját.

Szétfőzött levelek

És ha már hő: a nem dekorként használt zöldfűszert mindig csak a főzés legvégén adjuk a leveshez, a főzelékhez, akkor, amikor a lángot már elzártuk. Így épp csak a visszamaradó hő érinti majd a leveleket, és hozza ki belőlük a jól ismert aromákat. Közvetlen főzéssel direkt módon kiforraljuk a fűszerek ízét.

Házi falafel szendvics

Nem érdemes kiugrani a sarkon lévő török étterembe, ha egyszer otthon is elkészíthető az illusztris falafel. És így legalább azt is tudjuk, mi kerül pontosan a golyókba, arról nem is ...

Tepsis burgonya kolbásszal

Elképesztő, hogy valami ilyen egyszerű dolog ilyen fantasztikusan jó fogás lehet! A kolbász és a burgonya őrülten gyorsan elkészíthető, és csak egy tepsire van szükségünk hozzá! ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai segítségért kattints az alábbi cikkekre:

Legújabb receptek

Áfonyás pite

A házi pitéknek nincsen párja, pláne ha vesszük a fáradtságot és a vajas tésztát is két kézzel készítjük el hozzá. Bármilyen bogyós gyümölcsből mennyei pitét készíthetünk, ...

Airfyerben sült kenyér

Hit helyett élet ha már a kenyérről van szó, ami alatt azt értem, hogy ne hidd el, hogy jó kenyeret tudsz venni még a boltokban, minden teli van tartósítószerrel és adalékanyaggal, a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...