A titkos összetevő, amitől szárnyakra kel a cookie-d

Ki ne szeretné a sütőből melegen kikerülő omlós cookie-t?! Napi Tippünkben eláruljuk, mi az a titkos összetevő, amitől még jobb lesz!

Mi teljesen odavagyunk az egyszerű ételekért, hiszen gyorsan és könnyen elkészíthetőek, illetve szinte mindig garantált a siker, ha elkészítjük őket. De miért ne lehetne egy egyszerű étel még ennél is jobb? Számos trükk és tipp található az interneten a cookie-kkal kapcsolatban is, ezért most megmutatjuk az egyik kedvencünket. A legzseniálisabb konyhai trükkökhöz hasonlóan ez is pofonegyszerű, hiszen csak egy olcsó és könnyen beszerezhető összetevőre van hozzá szükség, ami talán épp most is ott lapul a konyhaszekrényedben, és csak arra vár, hogy cookie-t süss vele.

A titkos összetevő, amitől díjnyertes lesz a cookie-d

A burgonyakeményítő lesz a megoldás

Nem is húzzuk tovább, nem másról, mint a szerény burgonyakeményítőről van szó, ami ugyan nem egy extra alapanyag, mégis megbízhatóan hozza minden alkalommal a mennyeien finom ízt. A titok abban rejlik, hogy a burgonyakeményítő nem tartalmaz glutént, ellentétben a liszttel, amely hosszú gluténfehérje-láncokat képez, ha úgy dolgozzuk meg, ahogyan azt a süteménytészta készítésekor általában előírják.

Ha burgonyakeményítővel helyettesíted a liszt egy részét, akkor az segít mérsékelni a gluténképződést.

Nincs problémánk a gluténnal, szeretjük a kenyérben vagy más péksüteményekben, de a cookie-ban egyszerűen nem működik, mert fogcsorbítóan keménnyé teheti. És ki élvezné azt a sütit, amibe beleragad a foga?! A nedvességtartalom terén a burgonyakeményítő előnyben van a búzaliszttel és más feldolgozott keményítőkkel, például a kukoricakeményítővel szemben, ugyanis több nedvességet képes megtartani, mint társai, ami miatt a burgonyakeményítővel készült cookie-k puhábbak és omlósabbak lesznek.

Na jó, de nem lesz krumpli íze a cookie-nak?

Nem, ettől egyáltalán nem kell tartanod. Ennek oka, hogy ugyan a burgonyakeményítőt burgonyából állítják elő, de ettől még nem lesz olyan íze. A burgonyát ugyanis ilyenkor összezúzzák, majd kivonják a keményítőmolekulákat a burgonyasejtekből. Az eredmény egy finom, fehér por, amelyet számos célra használnak, a sütés közbeni állagmegóvástól kezdve a sült ételek bevonásán át a mártások sűrítéséig. Ne téveszd azonban össze a burgonyaliszttel, amely őrölt és szárított egész burgonyadarabokból készül.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk, ami segít majd az otthonfőzésben:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...