3 kiváló módszer a gyökérzöldségek puhára sütéséhez

Télen nincs mit tenni, alaposan be kell építenünk az étrendünkbe a gyökérzöldségeket. Elsőre unalmasnak tűnhetnek, pedig rengeteg potenciált rejtenek – csak meg kell tanulnunk kibontani ezeket. A mai Napi Tipp például a puhára sütésükben segít.

Megannyi recept elkészítéséhez szükségünk lehet puhára sült gyökérzöldségekre: krémleveseket, mártogatósokat, de akár házi tésztát is készíthetünk répából, céklából, sütőtökből vagy zellerből. Persze ezekhez a finomságokhoz el is kell jutni, nevesen, gyorsan és macera nélkül puhára kell sütnünk a gyökérzöldségeket, hogy dolgozni tudjunk velük. Az alábbi három módszer jól jöhet, dolgozzunk bármilyen kemény gumóval.

3 kiváló módszer a gyökérzöldségek puhára sütéséhez

Fóliában, héjastul

Egyszerű, bár időigényes: ezzel a módszerrel kell a legkevesebbet bajlódnunk. Azonban tényleg csak akkor vágjunk bele, ha van elég időnk, ugyanis az egészben hagyott, héjastul sülő gyökérzöldségek bizony nem egy-két perc alatt lesznek majd puhák.

Akkor érdemes ezt az eljárást alkalmaznunk, ha tényleg nagyon krémes, puha belsőre van szükségünk (mert például krémesíteni, turmixolni szeretnénk a zöldséget).

Ugyanis a dupla réteg védelem (fólia+héj) benntartja a felszabaduló gőz nagy részét, ami lassan ugyan, de tökéletesen puhára főzi a céklák, répák, zellerek belsejét. Ehhez mossuk meg alaposan a zöldségek felszínét, majd töröljük szárazra. Tegyük egy nagy ív alufóliára, masszírozzuk be némi semleges ízű olajjal, majd csomagoljuk be szorosan, hogy sehol ne tudjon kiszökni a gőz. Tegyük 200-230 fokra előmelegített sütőbe, majd hagyjuk (mérettől függően) legalább 40-60 percig sülni.

Érdemes a sütőrácsra helyezni a fóliás csomagokat, hogy minden irányból egyenletesen kapják a hőt – azonban a sütő legaljára tegyünk egy tepsit, hogy az esetleg kicsöpögő zöldségnedvek ne a sütő aljára süljenek rá. A kellő ideig sütött zöldségeket hagyjuk teljesen kihűlni a fóliában (még itt is tovább puhul a gőzben), majd egy kis, éles pengéjű késsel hámozzuk meg őket.

Fóliában, meghámozva

Persze nem minden zöldséget érdemes héjastul sütni: például amiket nehéz már sült állapotban meghámozni, érdemes csupaszon fóliába csomagolni. A répák például mind ilyenek, csakúgy, mint a rücskös felületű csicsóka.

Az eljárás itt is ugyanaz, mint az első módszernél, csupán be kell iktatnunk egy hámozást is a becsomagolás előtt. Számítsunk továbbá alaposabb barnulásra, karamellizációra, hiszen a héj nem „védi meg” a zöldség húsát a sütő közvetlen hőjétől.

Darabolva, fólia alatt

Az utolsó módszernél már egy tepsit is be kell vetnünk, ugyanis itt a meghámozott, tetszőlegesen darabolt zöldséget kell majd fóliasátor alatt puhára sütnünk. Szükségünk lehet erre, ha maga a zöldség túl nagy, és nem tudjuk egészben megsütni (pl. sütőtök), esetleg ha valamilyen különlegesebb alakban lesz szükségünk a sült gyökérzöldségre (pl. lemezek, szeletek, hosszúkás hasábok) vagy nem akarjuk őket teljesen puhára, csak fogkeményre sütni.

A sütőt itt érdemes alacsonyabb hőfokra (180-200) előmelegíteni, a tepsit pedig enyhén kiolajozni, nehogy leragadjanak a darabok, szeletek.

Figyeljünk arra is, hogy a fólia teljesen lefedje az edény felületét – így a gőz nem fog kiszökni oldalt, hanem odabent puhítja majd a zöldségeket. Mivel nem egészben sülnek, kevesebb időre lesz szükségünk: érdemes 15 perc után ellenőrizni a darabokat, nehogy teljesen szétfőjenek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Az alábbi konyhai tippek is segíthetnek a konyhában:

Címlapról ajánljuk

További cikkek