3 kiváló módszer a gyökérzöldségek puhára sütéséhez

Télen nincs mit tenni, alaposan be kell építenünk az étrendünkbe a gyökérzöldségeket. Elsőre unalmasnak tűnhetnek, pedig rengeteg potenciált rejtenek – csak meg kell tanulnunk kibontani ezeket. A mai Napi Tipp például a puhára sütésükben segít.

Megannyi recept elkészítéséhez szükségünk lehet puhára sült gyökérzöldségekre: krémleveseket, mártogatósokat, de akár házi tésztát is készíthetünk répából, céklából, sütőtökből vagy zellerből. Persze ezekhez a finomságokhoz el is kell jutni, nevesen, gyorsan és macera nélkül puhára kell sütnünk a gyökérzöldségeket, hogy dolgozni tudjunk velük. Az alábbi három módszer jól jöhet, dolgozzunk bármilyen kemény gumóval.

3 kiváló módszer a gyökérzöldségek puhára sütéséhez

Fóliában, héjastul

Egyszerű, bár időigényes: ezzel a módszerrel kell a legkevesebbet bajlódnunk. Azonban tényleg csak akkor vágjunk bele, ha van elég időnk, ugyanis az egészben hagyott, héjastul sülő gyökérzöldségek bizony nem egy-két perc alatt lesznek majd puhák.

Akkor érdemes ezt az eljárást alkalmaznunk, ha tényleg nagyon krémes, puha belsőre van szükségünk (mert például krémesíteni, turmixolni szeretnénk a zöldséget).

Ugyanis a dupla réteg védelem (fólia+héj) benntartja a felszabaduló gőz nagy részét, ami lassan ugyan, de tökéletesen puhára főzi a céklák, répák, zellerek belsejét. Ehhez mossuk meg alaposan a zöldségek felszínét, majd töröljük szárazra. Tegyük egy nagy ív alufóliára, masszírozzuk be némi semleges ízű olajjal, majd csomagoljuk be szorosan, hogy sehol ne tudjon kiszökni a gőz. Tegyük 200-230 fokra előmelegített sütőbe, majd hagyjuk (mérettől függően) legalább 40-60 percig sülni.

Érdemes a sütőrácsra helyezni a fóliás csomagokat, hogy minden irányból egyenletesen kapják a hőt – azonban a sütő legaljára tegyünk egy tepsit, hogy az esetleg kicsöpögő zöldségnedvek ne a sütő aljára süljenek rá. A kellő ideig sütött zöldségeket hagyjuk teljesen kihűlni a fóliában (még itt is tovább puhul a gőzben), majd egy kis, éles pengéjű késsel hámozzuk meg őket.

Fóliában, meghámozva

Persze nem minden zöldséget érdemes héjastul sütni: például amiket nehéz már sült állapotban meghámozni, érdemes csupaszon fóliába csomagolni. A répák például mind ilyenek, csakúgy, mint a rücskös felületű csicsóka.

Az eljárás itt is ugyanaz, mint az első módszernél, csupán be kell iktatnunk egy hámozást is a becsomagolás előtt. Számítsunk továbbá alaposabb barnulásra, karamellizációra, hiszen a héj nem „védi meg” a zöldség húsát a sütő közvetlen hőjétől.

Darabolva, fólia alatt

Az utolsó módszernél már egy tepsit is be kell vetnünk, ugyanis itt a meghámozott, tetszőlegesen darabolt zöldséget kell majd fóliasátor alatt puhára sütnünk. Szükségünk lehet erre, ha maga a zöldség túl nagy, és nem tudjuk egészben megsütni (pl. sütőtök), esetleg ha valamilyen különlegesebb alakban lesz szükségünk a sült gyökérzöldségre (pl. lemezek, szeletek, hosszúkás hasábok) vagy nem akarjuk őket teljesen puhára, csak fogkeményre sütni.

A sütőt itt érdemes alacsonyabb hőfokra (180-200) előmelegíteni, a tepsit pedig enyhén kiolajozni, nehogy leragadjanak a darabok, szeletek.

Figyeljünk arra is, hogy a fólia teljesen lefedje az edény felületét – így a gőz nem fog kiszökni oldalt, hanem odabent puhítja majd a zöldségeket. Mivel nem egészben sülnek, kevesebb időre lesz szükségünk: érdemes 15 perc után ellenőrizni a darabokat, nehogy teljesen szétfőjenek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Az alábbi konyhai tippek is segíthetnek a konyhában:

Legújabb receptek

Kapucíner jégkrém

Bemutatjuk a kávérajongók új nyári kedvencét: íme a kapucíner jégkrém! Csodaszép márványmintás, hűsítő, kirobbanóan kávés és selymesen tejszínes, egyszerűen el se tudunk ...

A legendás velős pirítós

A velős pirítós a magyar konyha egyik klasszikusa, amit már nagyszüleink is készítettek. Egyszerű, paraszti gyökerekkel bíró fogás, mégis különlegesnek számít, hiszen a velő ritkán ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.