Így lesz a legkrémesebb a gombapaprikás

Szépen megpirult gombaszeletek, ízgazdag, krémes szósz, friss tejföl és frissen aprított petrezselyem, nálunk így néz ki a legjobb gombapaprikás a nokedli mellett a tányéron.

Sok vita dúl arról, mi a különbség, van-e egyáltalán pörkölt és paprikás között. Elméletileg csak tájegységfüggő, de nálam valahogy a pörkölt az, amiben nincs tejföl, a paprikás pedig ennek az ellenkezője. Erről a különbözőségről és hasonlóságáról különben írtunk már korábban cikket, amibe még a gulyást is belevontuk, itt találjátok.

A gomba egy eléggé megosztó étel, van aki ki nem állhatja, és vannak nagy szerelmesei, de szerintem ez a gombapaprikás meggyőzheti azokat is, akik korábban ódzkodtak tőle. A gomba héját nem érdemes lehúzni, a legjobb ízek onnan bújnak ki. Elég csak alaposan megmosni, ahol kicsit földes lekapargatni, és megszárítva szeletelni. Száraz serpenyőben, akár több adagban, hogy jól elférjen, zsiradék nélkül jó pirítani. Először levet ereszt, de ez gyorsan elpárolog, közben puffog kicsit, de aztán gyorsan szép színt kap. Ekkor kiszedjük egy tálra és a belőle kisült pörzsanyagokra öntjük az olajat, a hagyma ezen pirul, így tovább adódnak az ízek a szószba.

Olajból sima napraforgóolajat érdemes használni, ez hagyja majd a zöldségeket és a gombát érvényesülni. mindent vágjunk apró kockákba és egymás után a hagymával, a paprikával és a paradicsommal pároljuk össze az egészet. Fontos, hogy a fűszerpaprika az olajos hagymára menjen, a tűzről kicsit lehúzva, nehogy megkeseredjen, valamint elég zsiradékkal, hogy az isteni paprika aroma az őrleményből a szószba kússzon.

A krémesítésnél a zöldségeket, természetesen a gomba kivételével, kevés tejföllel, és a nokedli főzővízéből egy kevéskével összeturmixoljuk. Ha vastag héjú a paradicsomunk, húzzuk le róla, vagy a pürésítés után passzírozzuk át az egész szószt egy szitán.

A nokedli tésztáját nem kell túlkeverni, csak rusztikusan, egyből szaggathatjuk és főzhetjük is. Elég 3-4 perc, mondjuk ez a mérettől is függ, az én szaggatómmal cuki, mini galuska készíthető, ez volt a gyermekkori kedvencem is. A főzővízre pedig vigyázzunk, a szószban nagy segítségünkre lesz, használata mellett nem kell további lisztet használnunk, a sok, krémesre turmixolt zöldség és a keményítős, lisztes víz kellőképpen besűrűsítik a szaftot. Most már ti is tudjátok a legkrémesebb gombapaprikás összes titkát, készítsétek el!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség itt:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Hiába nem néz ki jól egy sütemény, az íze a...

Közös kalandba kezdünk veletek: itt a Nosalty Főzőklub! Cikksorozatunk keretében minden hónapban megismerkedhettek egy Nosaltys hobbiszakácsunkkal, aki szenvedélyesen süt-főz, fotóz, ételeket alkot, kreativitásával és saját receptjeivel színesíti a mi kis gasztroközösségünket. Májusban Szakál Benjámint ismerhetitek meg egy kicsit közelebbről, akinek kreatív receptjeivel már találkozhattatok az oldalon. Szia, Benjámin!

Nosalty

További cikkek