A tehéntej vagy a növényi tej egészségesebb?

Az elmúlt évek egyik legvitatottabb dietetikai kérdése az volt, hogy vajon melyik az egészségesebb: a növényi tej vagy a hagyományos tehéntej? Egy új kutatás szerint az állati eredetű változat mellett kéne letennünk a voksunk.

Bár néhány éve a növényi tej még szokatlan újdonságnak számított, ma már a legtöbb üzletben kapható legalább kétféle tejhelyettesítő ital. A tejérzékenyek és a vegánok számára igazi áldás ez, azonban sokan gondolják úgy, hogy a zabból vagy szójából készült italok nem tudják pótolni a klasszikus tehéntejet. Most egy új kutatás is azt bizonyítja: tápanyagtartalom szempontjából a növényi tej alulmarad a tehéntejjel szemben. 

A tehéntej fontos kalcium-, D-vitamin- és fehérjeforrásunk, azonban egyre többen cserélik le azt alternatív, növényi készítményekre. Egyesek érzékenység vagy allergia miatt kénytelenek elhagyni a tejtermékeket, mások pedig környezetvédelmi vagy állatvédelmi okokból teszik le a voksukat a növényi tejek mellett. 

A Minnesotai Egyetem kutatói most 200 különböző növényi tej tápanyagtartalmát vizsgálták.  

A tehéntejjel összehasonlítva a növényi termékek csupán 12%-a tartalmazott elegendő mennyiségű kalciumot, D-vitamint és fehérjét.

A tehéntej vagy a növényi tej egészségesebb?

A kutatás vezetője, Abigail Johnson szerint az eredmények azt mutatják, hogy “számos növényi tej nem ér fel a tehéntej tápanyagtartalmához.”

Épp ezért fontos lenne, hogy a növényi tejet fogyasztók különösen figyeljenek oda a megfelelő mennyiségű kalcium- és vitaminbevitelre. Fehérje szempontjából sem mindegy, melyik növényi tejet választjuk. 100 ml tehéntejben nagyjából 3,4 gramm fehérje található. Ugyanennyi mandulából vagy zabból készült tejhelyettesítő kb. 1,3-1,5 gramm, míg 100 ml szójatej 3,3 gramm fehérjét tartalmaz.

Tehát a hüvelyesekből készült alternatív tejeket válasszuk, ha a fehérjebevitel fontos a számunkra. 

Forrásunk volt. 


Még több életmódcikk itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...