Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Horchata, a mexikói frissítő avagy rizstej házilag

Horchata, a mexikói frissítő avagy rizstej házilag
Horchata, a mexikói frissítő avagy rizstej házilag
5 perc / előkészület: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Most egy 22 éves történet következik, ami erről az italról és rólam szól. Aki csak a receptért jött, nyugodtam görgessen le, az sokkal rövidebb. ;)

Zsenge koromban az első "felnőttes" nyaralásomon voltam. Gyönyörű Spanyolország, a bulizós Costa Brava, és az őrült meleg, meg minden kávézóban az isteni horchata (ejtsd: orcsátá), az összes üdítő között a legjobb: hűsített, simogatott, sőt, pótolta a melegben elvesztett sókat is. Hazaérve elhatároztam: megcsinálom.

Pár hétig próbálkoztam, persze nem sok sikerrel. Tehéntejből kotyvasztottam vízzel, és minden elképzelhető ízesítővel. Naná, hogy soha nem lett belőle horchata.

Aztán vége lett a nyárnak, és rejtély maradt, hiszen akkor még nem volt internet, hogy beüssem a Google-ba... Hova fordulhattam volna? Nem ismertem egy spanyolt sem. Mentem volna be a spanyol nagykövetségre? :) Hívtam volna fel a különleges tudakozót? Egyik se jutott eszembe. 
Ezt a fajta információhiányt ma már elképzelni is nehéz. De pont ennek köszönhetően az horchata lett számomra maga a misztikum, az áhított, de soha meg nem szerzett, a legnosztalgikusabb ital a földön.

Később elfelejtettem az egész ügyet, és csak majd' 20 évvel később került elő. Egy munkahelyi spanyol "team" váratlanul szóba hozta az horchatát. A pillanat lelassult, a hangok elmélyültek, körülöttem minden távolabb került, és beborítottak az emlékeim. Emlékek az előző életemből.
Alig hittem el, hogy pont akkor, és pont egy munka fölötti beszélgetés alatt fogom megtudni a titkot.  
Aztán az állam is leesett, hogy tej nincs is benne, hanem rizs. Vagy mandula.

Hohó! Szép az élet, a spanyol világ hagyományos és legnépszerűbb üdítője egy vegán és teljesen egészséges ital. VIVA!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Megjegyzés: fehér rizsből vakítóan fehér horchata lesz, barna rizsből pedig kicsit sárgásabb, olyan színű ital, mint a tehéntej. A fehér rizses szebb, de a barna rizsesnek több a tápanyagtartalma.

Extra tipp: az ital hajlamos ülepedni az állásban. Ilyenkor egyszerűen keverjük fel egy kanállal, és olyan lesz, mintha most csináltuk volna.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizst tegyük egy nagy pohárba, keverjük hozzá a cukrokat és az ízesítőket.
  2. Forrázzuk le 3 dl vízzel. Fedjük le, és hagyjuk állni egy éjszakán keresztül.
  3. Másnap vegyük ki belőle az egész fahéjat, és turmixoljuk le az italt.
  4. Öntsük fel még 2 dl vízzel, és szűrjük le. Azonnal fogyasztható.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 139
elküldve: 0
receptkönyvben: 32
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Kertkonyha_Edit

Mióta szakács: 2016.06.30.
4 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: italok
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
konyha: spanyol
adag: 4 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

spanyol hűsítő, fahéjas rizstej

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pörlike
Pörlike Tue, 2017-04-11 23:44

Szia!

Nagyon kiváncsivá tettél, mert én is élek-halok az horchata-ért. Amint tudom megcsinálom, remélem tényleg olyan, mint kint :) Köszi!

114
rizs 10 dkg
fahéjrúd 0 ízlés szerint
cukor 2 dkg
vaníliás cukor 0.5 csomag
2 csipet
víz 5 dl