Ezért fáj annyira, ha beütjük azt a bizonyos pontot a könyökünkön

Olyan érzés, mintha áramütés érne minket, amikor véletlenül beverjük azt a bizonyos apró, de annál érzékenyebb pontot a könyökünkön. De miért ennyire érzékeny ez a testrészünk?

A könyök egy érdekes testrész: fontos, hiszen nélküle nem tudnánk mozgatni a karunkat, mégis folyton megfeledkezünk róla, és csak akkor jut eszünkbe, ha valami gondunk akad vele. Sokaknak okoz kellemetlenséget a könyök kiszáradása, ahogy a teniszkönyök vagy a helyi porcok kopása is. Leggyakrabban mégis akkor bosszankodunk könyökünk miatt, amikor beverjük valahová, és egy rövid ideig teljesen megbénít minket ez az ártatlan kis sérülés. 

Ezért fáj annyira, ha beverjük azt a bizonyos pontot a könyökünkön

Ahogyan az egész testünk, úgy a könyökünk is tele van idegekkel. A singcsonti ideg a felkarból indul, és a könyöknél, két könnyen kitapintható csont között lép be az alkarba. Ezek a kis csontos kiemelkedések a felkarcsont és az alkarcsont részei. A singcsonti ideg az alkar és a kéz bizonyos részeinek beidegzését biztosítja, tehetővé téve például a kis- és a gyűrűsujj mozgatását.

Mikor a könyökünket beverjük valamibe, valójában az ideget érő ütés okoz áramütésszerű, zsibbasztó fájdalmat, ami végighalad az egész karunkon.

Az ideg ilyenkor irritálódik vagy összenyomódik, ez pedig bizsergést vagy átmeneti érzéskiesést is okozhat az adott területen. Ez legtöbbször rövid időn belül elmúlik, azonban néha előfordulhat, hogy pár percig még megmarad a bizsergető érzés.

Fontos tudni, hogy a kellemetlenség ellenére a könyökünk beverése nem okoz maradandó károsodást. Ha azonban a panaszok hosszú távon fennállnak, vagy valaki állandó zsibbadást érzékel a karjában vagy az ujjaiban, mindenképpen forduljon orvoshoz, mivel ezek a tünetek az ideg sérülésére vagy leszorulására is utalhatnak. 

Forrásunk volt. 


Még több életmódcikk itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...