7 ok, amiért megéri reggel edzeni!

Te sem bírsz korábban kelni, csak azért, hogy eddzél egy jót? Pedig érdemes lenne erőt venned magadon!

Az emberek többsége estére időzíti a sportot, hiszen reggel mindenkinek millió teendője van: felöltözni, elkészülni a munkába, elindítani a gyerekeket az iskolába és még sorolhatnám. Kinek van ideje még a szükségesnél is korábban kelni, csak azért, hogy edzeni menjen? Pedig megéri!

Töltődj fel már korán reggel!

Pro érvek a reggeli edzés mellett

 1. Talán az egyik legfontosabb, hogy nagyon hatékony zsírégetés szempontjából. Persze csak akkor, hogyha az edzést zsírégető pulzustartományban végzed. Arra azért figyelj, hogy edzés előtt szánj időt egy könnyű reggelire, nehogy rosszul legyél sportolás közben és persze az sem cél, hogy az izmaidat építsd le. Megfelelő reggelivel ez megelőzhető.
 2. Egész nap sokkal aktívabb leszel, ami szintén sokat segít, hogy megszabaduljunk a nem kívánt zsírpárnáktól.
 3. Amikor reggel átmozgatod a tested a szervezeted oxigénfelvétele javul és már edzés közben egyre frissebbnek és energikusabbnak érzed majd magad.
 4. Utána pedig sokkal vidámabban és koncentráltabban tudsz nekilátni napi teendőidnek, így a szellemi és a fizikai teljesítőképességed is sokkal jobb lesz egy reggeli edzés után. A sikerélmény tehát garantált.
 5. Ráadásul a napjaid megtervezésében is sokat segít, hiszen edzés közben van időd átgondolni a napodat.
 6. Munka után már biztosan nem fog nyomasztani a gondolat, hogy el kéne menni edzeni, de vár otthon a család, a házi munka, vagy éppen programot szerveztél és nem tudod, hogy zsúfolj bele még egy edzést is abba kevéske időbe.
 7. Jó érzés minden reggel úgy munkába indulni, hogy tudod: ma is tettél valamit az egészségedért!

Olvastad már?

Edzés és evés - egymás után?

Na jó, de korán kell kelni

Igen ám, csakhogy nem mindenki mestere a korán kelésnek. A legtöbb ember nagyon nehezen tud kikászálódni az ágyból és még nehezebben veszi rá magát, hogy egy vagy akár két órával korábban kelljen. Különösen akkor, ha már eleve hajnalban kell kelnie.

Ennek ellenére érdemes legalább egy héten kétszer beiktatni a reggeli edzést, hiszen a számtalan előny mellett, a korán kelés talán az egyetlen hátránya.

Néhány tipp, hogy könnyebb legyen beiktatni a reggeli sportot:

 • Ha nagyon nehezen veszed rá magad a reggeli edzésre, keress egy társat, aki szívesen mozog veled. Lehet ő a párod vagy az egyik legjobb barátod. Így lesz még egy okod, hogy időben elindulj edzeni!
 • Még előző este készítsd ki az edzőcuccod, sőt az utcai ruhádat is, így nem félálomban kell keresgélned, hogy mit vegyél fel.

Olvastad már?

Nehezedre esik a futás? Tanuld újra!

 • Tedd az ébresztő órát, vagy a telefonod a szoba másik sarkába, így kénytelen leszel kimászni az ágyból és garantáltan nem fogsz visszaaludni!
 • Feküdj le időben! Szervezetednek minőségi alvásra van szüksége, ahhoz, hogy jól működjön, ehhez pedig legalább 6-7 órát kellene aludnod. Ne sajnáld rá az időt!
 • A csoportos edzések plusz motivációt adhatnak, különösen akkor, ha jó a csapat. Ráadásul edzővel sportolsz, így valószínűleg az edzésed hatékonyabb és biztonságosabb is lesz, mintha egyedül rónád a köröket a kihalt futópályán.
 • Hangolódj rá! A zene sokat segít az elején. Felpörget és jókedvre derít, ha a kedvenc számaidat hallgatod sportolás közben. Arra azért figyelj, hogy ne vonja el a figyelmed a lényegről. Érdemes inkább lassabb vagy közepes tempójú zenét választani, de ezt is csak akkor ha van rajtad pulzusmérő óra, ami segít a célodnak megfelelő zónában tartani a pulzusod, vagy rutinos sportolóként már ismered annyira a tested, hogy pontosan tudod, hogy hol a határ.

Kezdd el a reggeli sportot már holnap, meglátod nemcsak az edzésed lesz hatékony, hanem az egész napod is!

Címlapról ajánljuk

További cikkek