Ezeket a növényi tejeket olcsóbb otthon elkészíteni

Egyre népszerűbbek a modern táplálkozásban a növényi tejek, egyre többen tesszük őket a kosarunkba. Azonban elég borsos árat kell fizetnünk értük a legtöbb esetben, így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy érdemes-e őket inkább otthon elkészíteni.

Ha növényi tejekről van szó, kétféle emberről beszélhetünk: van, aki mindenáron otthon, házilag akarja elkészíteni a különböző gabonákból és magvakból a tejpótlót, mások erről hallani sem akarnak, és inkább megveszik a boltban a költséges termékeket. Mindegy, melyik csoportba tartozunk, most megtudhatjuk, hogy melyik növényi tejet érdemes venni, és melyiket érdemes otthon elkészíteni.

Ezeket a növényi tejeket olcsóbb otthon elkészíteni

Rizstej

Házi elkészítés: a főtt rizst a főzővízzel egy turmixgépben le kell turmixolni, majd egy sűrűn szőtt kendőn átnyomni a folyadékot. Így kapjuk meg a házi rizstejet.

Nehézség: nem túl nehéz

Állag: a házilag készített rizstej jellemzően sűrűbb, mint a bolti verzió. Ellenkező esetben sűrítőanyagokkal érik el a kellő állagot.

Íz: az otthoni rizstejben szintén erőteljesebb a rizs íze, míg a legtöbb boltban kapható gabonatejnek viszonylag semleges íze van.

Költség: mivel a rizs egy elég gazdaságos gabona, a házi rizstej készítése jobban megéri.

Mandulatej

Házi elkészítés: a mandulákat egy éjszakára be kell áztatni, majd leszűrni és egy kevés vízzel krémesre pürésíteni. Egy sűrű kendőn átnyomva ezt is leszűrjük.

Nehézség: egyszerű

Állag: ha elég rendesen leturmixoljuk, teljesen sima tejet kaphatunk otthon is. Ha nem túl erős a turmixgépünk, lehet, hogy kicsit darabos marad.

Íz: a házi mandulatej lehet, hogy valakinek túl „mandulás” lesz, akár az aromára is emlékeztethet.

Költség: a mandula költséges alapanyag, ezért jobban járunk a bolti verzióval.

Kókusztej

Házi elkészítés: házi tejet legkönnyebben kókuszreszelékből készíthetünk: ezt kell beáztatni, turmixolni, majd leszűrni.

Nehézség: Egyszerű

Állag: sajnos a házi kókusztej sosem lesz annyira sűrű, mint a boltban kapható. Ez valószínűleg az ipari sűrítőknek tudható be.

Íz: ezzel szemben a bolti kókusztej alulmarad ízben: ez gyakran hathat műnek, míg az otthoni verzió sokkal természetesebb.

Költség: a kókuszreszelék olcsóbb, mint maga a kókusztej, ráadásul a maradék leszűrt kókusz felhasználható süteményekhez.

Zabtej

Házi elkészítés: a beáztatott zabpelyhet hagyjuk állni egy estét, majd leszűrjük és tiszta vízzel krémesre turmixoljuk. Leszűrjük és üvegezzük.

Nehézség: Egyszerű

Állag: a legjobban tejre hasonlító az összes közül, a házi zabtej sűrű, és kellemesen selymes.

Íz: mind állagban, mind ízben nagyon hasonlít a bolti verzió a házira, talán annyi különbséggel, hogy a boltban kapható tejnek nincs olyan erőteljes zabíze.

Költség: az egyik legolcsóbb gabona a zab, így a belőle készített tej is kevesebb pénzből kijön, mint a boltban vett.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Otthoni praktikák, amiket próbálj ki:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek