Ezektől a kis trükköktől lesz igazán bomba a rizottód

Sokan elkövetjük azt a hibát, hogy a rizottóra úgy tekintünk, mint holmi zöldséges főtt rizsre, amelynek túl macerás az elkészítése ahhoz, hogy vesződjünk vele. Pedig egyáltalán nem bonyolult megfőzni egy valamirevaló rizottót, főleg, ha követjük a Napi Tipp tanácsait.

A rizottó kiváló példája az olyan ételeknek, amelyeknél a lényeg az apró mozzanatokban rejlik. Sőt, ezek a miniatűr, néha jelentéktelennek tűnő lépések teszik a fogást azzá, ami: jelen esetben egy szaftos, krémes, rizses-zöldséges egytálétellé. És éppen ezért éri meg rendesen, mindent beleadva rizottót főzni: mert abszolút nem lehetetlen feladat, és mert ellenkező esetben a hanyagságunk hozadéka egy halom szétfőtt, zöldséges rizskupac lesz, amit lássuk be, nem túl nagy élmény elfogyasztani.

Ezektől a kis trükköktől lesz igazán bomba a rizottód

Apróra a hagymát

A rizottó esetében a legtöbb szó mindig a rizsről szokott esni, ami egyrészről ugyan érthető, hiszen tényleg fontos, hogy milyen gabonát használunk. Azonban ha egyszer megtanultuk, akkor utána már nem kérdés, milyenből fogjuk főzni az ételt, így alapvetően nem bír olyan nagy jelentőséggel, helyette érdemes más dolgokra koncentrálni.

Például a hagymára: mint oly sok más ételnél, itt is igaz, hogy minél apróbbra vágjuk a hagymát, annál kellemesebb, egységesebb és ízesebb alapot kölcsönözhetünk a rizottónknak.

A zöldségek kérdése

A legtöbb rizottóba kerül valamilyen kiegészítő zöldség, általában zsenge és gyorsan puhuló fajta (pl. spárga, borsó, gomba): ezek épp tökéletes állagúra főnek majd, miközben a rizs megpuhul. Vágjuk őket konzisztensen ugyanakkorára, ne legyenek kisebb és nagyobb darabok: így elkerülhetjük az alapanyagok szétfőzését.

Szintén érdemes a nagyon magas nedvességtartalmú zöldségeket (pl. gomba, leveles zöldek) minimálisan előpárolni, hogy a belőlük felszabaduló nedvesség ne a rizottóba kerüljön.

Piruljon is a rizs, meg nem is

Amikor megvagyunk a hagymás alapunkkal, érdemes megfuttatni a rizst rajta: kevergessük addig, amíg minden szemet alaposan be nem vont a zsiradék. Nincs szó tényleges pirításról, azaz nem kell megvárnunk, amíg színváltozás történik, éppen csak át kell melegítenünk a rizst.

Mérsékelt tűzön

Szinte az egész főzési folyamat alatt kiemelt fontossággal bír majd a lángunk mértéke: tartsuk a hőt közepes szinten, ezzel érhetjük el ugyanis a legjobb eredményt. Ha túl magas a láng, félő, hogy leragad majd a rizs, és túl gyorsan párolog el az alaplé is.

A túl alacsony hőfok pedig borzasztóan lassú főzést eredményez, ami alatt a rizs nem puhul majd meg rendesen.

A keverés nem állhat meg

A rizottó nem egy olyan étel, amit csak úgy ott lehet hagyni a tűzhelyen: végig mellette kell állnunk, és kavarnunk, kavarnunk kell, amíg el nem érjük a tökéletes állagot. Merüljünk el a fakanál mozgásában, és gondoljunk arra, milyen jó is lesz majd megízlelni az első kanál krémes, ízgazdag, szaftos rizottót.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ezeket a konyhai tippeket is érdemes megfogadnod:

Címlapról ajánljuk

További cikkek