Itt a válasz, hogy meg kell-e mosni a tojást feltörés előtt

Valószínűleg a legtöbben úgy tanultuk, hogy a tojást mindig meg kell mosni használat előtt, hiszen piszkos, és akár szalmonellafertőzést is kaphatunk tőle. A valóságban azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. Napi Tippünk következik!

Mielőtt dolgozni kezdenénk velük, az alapanyagok egy jelentős részét megmossuk. Vannak olyan esetek, ahol ez kifejezetten előnyös, például a rizs vagy a lencse esetében, de ahogy az kiderült, a nyers csirkehúst nem érdemes megfürdetni, mivel épp azzal szórjuk szét a kórokozókat. Most épp a tojásokról állítják, hogy nem nagyon van értelme megmosni őket (hipóba áztatni meg pláne nem), sőt, akár a beltartalmat is veszélyeztethetjük ezzel.

Itt a válasz, hogy meg kell-e mosni a tojást feltörés előtt

Miért mossuk meg a tojásokat?  

Miért mosunk meg bármilyen összetevőt? Természetesen azért, hogy biztosra menjünk, és nehogy valamilyen betegséget okozó kórokozót fogyasszunk el az élelmiszerrel együtt. A világban hemzsegnek a kórokozók, és aki már látott tyúkólat, az tudja, hogy nem a legtisztább hely, hát még egy ipari tyúktelep.

Azonban gondolj csak bele: a tojásokat úgy ’tervezték’, hogy a bennük lévő anyagok biztonságban legyenek, és az emberek már régóta eszik őket. A tojásokban már minden megvan, amire a bennük lévő csibéknek szükségük van az életben maradáshoz, beleértve a védelmet is – ez a biológia csodája!

Ezért úgy védheted meg legjobban magad a kórokozóktól, ha minden mást tisztán tartasz. Moss kezet, mielőbb a tojásokkal dolgoznál, és szánj időt a konyha kitakarítására.

Miért ne mosd meg a tojást?

A tojások héja természetes bevonattal rendelkezik, amely képes kívül tartani a levegőt és a baktériumokat. A tojások mosása valójában növeli a szennyeződés esélyét, és lerövidíti az élettartamukat.

„Bár a tojáshéj, úgy tűnik, mintha nem lenne áthatolható, valójában apró pórusokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a baktériumok be- és kijutását" – mondja Johane Filemon, dietetikus a Taste of Home cikkében.

„Az ajánlás továbbra is az, hogy ne mossuk meg a tojásokat, mivel a mosás növeli a baktériumok héjon keresztül történő bejutásának valószínűségét."

Ráadásul a csomagolóüzemekből a tojások már eleve fertőtlenítve kerülnek a boltokba, így tényleg nem kell aggódnod az egészséged miatt.

Van persze kivétel, amikor van értelme megmosni a tojást

Ha a tojások ürülékkel és piszokkal érintkeztek, előfordulhat, hogy meg kell tisztítani őket. A héj megtisztítására elsődlegesen egy konyharuha ajánlott, ha pedig ez nem elegendő, illatmentes szappannal tisztítsd meg. Fontos, hogy semmiképp se áztasd vízbe a tojásokat, mivel ez lehetővé teszi a baktériumok be- vagy kijutását.

A szalmonella-veszély a nyers tojás esetében áll fenn, de amíg megfelelő hőmérsékletre melegíted, addig nem kell aggódni (ezért sem ajánlott a tojást tartalmazó nyers sütitészta fogyasztása). Ha repedt héjú tojást találsz, vagy furcsa a szaga feltörés után, akkor azt a tojást mindenképp dobd ki.

A tojáshéjat feltörés után dobd a komposztba, és ne tedd vissza a dobozba, mivel ez sem higiénikus.

Forrásunk volt.


További, kevésbé szokványos receptek és ötletek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek