Így lehet újra szottyos a hideg, másnapos rizottó

A rizottó állaga egy olyannyira fontos dolog, hogy tulajdonképpen az teszi rizottóvá, megkülönbözteti egy egyszerű zöldséges rizstől. Ez a krémes, szaftos, (jó értelemben vett) szottyos állag azonban másnapra eltűnhet, nézzük, hogy hozható vissza!

Rizottót főzni viszonylag nagy macera, de legalábbis nagyobb, mint megfőzni egy adag szimpla rizst. A folyamatos kevergetés valószínűleg nem tartozik a kedvenc feladataink közé, ezért ha már egyszer nekiveselkedünk a rizottónak, akkor biztos nagy adagot készítünk. Ebből a nagy adagból viszont akár másnapra is maradhat, ilyenkor pedig mindig felmerül a kérdés: vajon hogyan melegítsük újra a rizottót, hogy ismét olyan legyen, mint fénykorában?

Így lehet újra szottyos a hideg, másnapos rizottó

Mitől krémes a rizottó?

Több dolog is van, ami a rizsétel szaftos állagát adja. Elsősorban a főzés technikája, a folyamatos kevergetés, és az alaplé fokozatos hozzáadása és elforralása teszi. Ezért nagyon fontos, hogy ne hagyjuk ki ezeket a hosszú, de szükséges lépéseket.

Erre az alapra pedig még rájön a sajt és a vaj hozzáadásával járó krémesség is.

Hogyan maradhat krémes a rizottó?

Szerencsére nem veszett ügy a másnapos rizottó, sőt a főzés napja után is ugyanolyan finom és krémes lehet, mint előtte. Csupán oda kell figyelnünk néhány dologra a tárolás és az újramelegítés alatt.

  • a megmaradt rizottót ne hagyjuk túl hosszan a szabad levegőn állni, mert attól tényleg kiszárad egy kicsit
  • tároljuk a hűtőben, lehetőleg egy légmentesen zárható dobozban vagy üvegben, de a fazék is megteszi, csak fedjük le a fedővel
  • a hideg rizottó hajlamos összeállni (a megdermedt vaj és sajt is rendesen beköti), ezért valamivel fel kell lazítanunk melegítés közben
  • a lazítást ne vízzel, hanem inkább alaplével tegyük, mert így nem fogunk ízt veszíteni a folyamat során
  • az alaplevet előre melegítsük fel, így könnyebben felveszi majd a rizottó
  • mindig a tűzhelyen melegítsük újra, közepesen lángon, folyamatos kevergetés mellett
  • fokozatosan adagoljuk hozzá a forró alaplevet, nehogy túl híg legyen
  • a végén pedig adjunk hozzá reszelt sajtot, hogy megmaradjon a krémes állag
  • a rizsszemek kicsit puhábbak lesznek a melegítés után, de sebaj, legalább az eredetihez közeli minőségben élvezhetjük az ételünket

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos konyhai tippeket leshetsz el:

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek