A téli zöldségekkel való főzés 4 hasznos szabálya

A téli zöldségekre abszolút nem jellemző a bőség és a színes változatosság, azonban ilyenkor is vannak alapanyagaink, amelyekből megpróbálhatjuk kihozni a lehető legtöbbet. A Napi Tipp pedig megmutatja, hogyan.

Nem valószínű, hogy a téli zöldségekre nézve azonnal beindul majd a fantáziánk (vagy a nyálelválasztásunk): ezek a kemény, vaskos alapanyagok ugyan nem a legszebbek és nem a legzamatosabbak, mégis főzhetünk belőlük ízletes, laktató és házias fogásokat. A téli zöldségekben is megannyi lehetőség van, csak meg kell tanulnunk ezeket előcsalogatni néhány egyszerű konyhai technika segítségével.

A téli zöldségekkel való főzés 4 hasznos szabálya

Használjuk őket együtt

Ha már a répa, krumpli vagy káposzta önmagában nem túl izgalmas, dobjuk őket egy fazékba, ezzel is növelve az ételek sokszínűségét. Ha levest, ragut vagy egyszerű köretet (pl. püré) főzünk, bátran vegyítsük a gyökérzöldségeket, káposztaféléket, amelyek ilyenkor szezonálisan elérhetők.

Bónuszként néhány téli gyümölcsöt is bevethetünk (pl. alma, körte, narancs), így tényleg egyedi ízélményt elérve.

Keverjük a „textúrákat”

Annak ellenére, hogy a fenti vegyítésekből izgalmas ízvilágú ételek születnek, az állag továbbra is hagyhat némi kívánnivalót maga után. Mivel a gyökérzöldségek nagyrészt ugyanolyan puhára/pépesre főnek, kizárólagos használatukkal egyhangú és egysíkú texturális világot alkotunk.

Dobjuk fel a krumplik, répák, céklák egyhangúságát káposztafélék (fodros kel, kelkáposzta, kelbimbó), hüvelyesek és gabonák hozzáadásával.

Nem mindig a főzés a nyerő

Egyes téli zöldségeknél sokkal erőteljesebb, karakteresebb ízt kaphatunk, ha a főzés helyett másik konyhai módszerhez folyamodunk. A káposztaféléknek nagyon jól áll a magas hőfokon végzett pirítás (serpenyőben vagy sütőben), a gyökérzöldségek pedig tepsin, fűszeresen sütve és karamellizálva teljesen új arcukat mutatják.

Fűszerezzünk határozottan

Önmagukban viszonylag szerény ízeket hoznak a téli alapanyagok, ezért ilyenkor kicsit mélyebbre kell nyúlnunk a fűszertartó üvegekbe. A száraz ízesítőkön túl bevethetjük citrusok héját és levét, használhatunk ecetet és olyan aromabombákat, mint a gyömbér, fokhagyma vagy chili.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippek, amelyek segíthetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top 5 sütemény húsvétra, amivel kevés a munka

A klasszikusok mellett minden ünnepnek szüksége van olyan receptekre, amelyek hipp-hopp összedobhatóak, hogy ne kelljen a fél életünket a konyában eltöltenünk. Jöjjön most a top 5 sütemény húsvétra, ami tökéletesen beleillik ebbe a kategóriába!