A nagyvilág fánkjai

Véleményem szerint a mezei farsangi fánkot nem lehet megunni – ha idén mégis valami különlegességgel készülnétek farsangkor, nézzetek szét a nemzetközi fánkpiacon.

Spanyol módra

A spanyolok fánkja nem tartozik szorosan a farsangi ünnepkörhöz, ők minden reggel, mikor a szokásosnál jobban ráérnek, ezzel a finomsággal kényeztetik magukat. Az égetett tésztából készült fánkot forró olajban kisütik, cukros fahéjba forgatják, és sűrű, forró csokoládéba tunkolják. Amíg tart a farsang, készítsétek el egy lusta vasárnap reggelen, és élvezzétek olyan örömmel, ahogy a spanyolok teszik!

Az édes amerikai

Az amerikai fánk tésztája nem különbözik nagyon sokban a jól ismert farsangi fánktól. De mivel Amerikában szeretik halmozni az élvezeteket, nem elégszenek meg egy sima fánkkal és némi lekvárral. A filmek alapján rendőrcsemegének gondolt amerikai fánk középen lyukas – akárcsak a bagel – és általában valamilyen édes krémmel van töltve, az egyszerű vaníliától az extrém mentolos-maracujáson át a bizarr sós krémekig minden megtalálható. És mivel a sima krém nem elég, leggyakrabban harsogó cukormázzal is bevonják az édes, kis kalóriabombákat.

Olasz kínálat

Olaszország akár a tökéletes desszertek hazája is lehetne – nem hiába neveznek rögtön két fánkkal a farsangi versenyre. A profiterol, az édes habbal töltött, csokoládéval leöntött, égetett tésztából készült fánkocskák mindenhol népszerűek. Ha valaki igazi specialitásra vágyik, akkor a Fritoléval, Velence narancsos fánkjával próbálkozzon, amit direkt a karnevál idejére készítenek. Csak tudjunk választani!

A cseh kedvenc

A tarkedli vagy talkedli, gyerekkorunk egyik kedvence, hiszen régen faluhelyen a legtöbb háztartásban akadt egy speciális tarkedlisütő. Ha valakinek akad otthon vagy sikerül valahonnan beszereznie egyet, mindenképpen érdemes ilyenkor január végén megsütni ezt a rusztikus cseh fánkocskát. A porcukrot és a házi lekvárt nem ér lespórolni róla!

A bécsi nagy öreg

A bécsi Krapfen hasonlít leginkább a klasszikus farsangi fánkra. Állítólag ugyanis az egész fánkmizéria Bécsből indult, egy Krapfen nevű pék üzletéből, mikor feldühödött neje egy darab kenyértésztával célozta meg a tülekedő tömeget. A kenyérdarab a forró zsírba esett, és voilá, megszületett a fánk. Hogy ebből mi igaz, és mi nem, az már nem fog kiderülni, az azonban biztos, hogy farsang táján illik enni legalább egyszer egy finom fánkot.

Címlapról ajánljuk

További cikkek