A nagyvilág fánkjai

Véleményem szerint a mezei farsangi fánkot nem lehet megunni – ha idén mégis valami különlegességgel készülnétek farsangkor, nézzetek szét a nemzetközi fánkpiacon.

Spanyol módra

A spanyolok fánkja nem tartozik szorosan a farsangi ünnepkörhöz, ők minden reggel, mikor a szokásosnál jobban ráérnek, ezzel a finomsággal kényeztetik magukat. Az égetett tésztából készült fánkot forró olajban kisütik, cukros fahéjba forgatják, és sűrű, forró csokoládéba tunkolják. Amíg tart a farsang, készítsétek el egy lusta vasárnap reggelen, és élvezzétek olyan örömmel, ahogy a spanyolok teszik!

Az édes amerikai

Az amerikai fánk tésztája nem különbözik nagyon sokban a jól ismert farsangi fánktól. De mivel Amerikában szeretik halmozni az élvezeteket, nem elégszenek meg egy sima fánkkal és némi lekvárral. A filmek alapján rendőrcsemegének gondolt amerikai fánk középen lyukas – akárcsak a bagel – és általában valamilyen édes krémmel van töltve, az egyszerű vaníliától az extrém mentolos-maracujáson át a bizarr sós krémekig minden megtalálható. És mivel a sima krém nem elég, leggyakrabban harsogó cukormázzal is bevonják az édes, kis kalóriabombákat.

Olasz kínálat

Olaszország akár a tökéletes desszertek hazája is lehetne – nem hiába neveznek rögtön két fánkkal a farsangi versenyre. A profiterol, az édes habbal töltött, csokoládéval leöntött, égetett tésztából készült fánkocskák mindenhol népszerűek. Ha valaki igazi specialitásra vágyik, akkor a Fritoléval, Velence narancsos fánkjával próbálkozzon, amit direkt a karnevál idejére készítenek. Csak tudjunk választani!

A cseh kedvenc

A tarkedli vagy talkedli, gyerekkorunk egyik kedvence, hiszen régen faluhelyen a legtöbb háztartásban akadt egy speciális tarkedlisütő. Ha valakinek akad otthon vagy sikerül valahonnan beszereznie egyet, mindenképpen érdemes ilyenkor január végén megsütni ezt a rusztikus cseh fánkocskát. A porcukrot és a házi lekvárt nem ér lespórolni róla!

A bécsi nagy öreg

A bécsi Krapfen hasonlít leginkább a klasszikus farsangi fánkra. Állítólag ugyanis az egész fánkmizéria Bécsből indult, egy Krapfen nevű pék üzletéből, mikor feldühödött neje egy darab kenyértésztával célozta meg a tülekedő tömeget. A kenyérdarab a forró zsírba esett, és voilá, megszületett a fánk. Hogy ebből mi igaz, és mi nem, az már nem fog kiderülni, az azonban biztos, hogy farsang táján illik enni legalább egyszer egy finom fánkot.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek