Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Farsangi szalagos fánk Lizától

Farsangi szalagos fánk Lizától
Farsangi szalagos fánk Lizától
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szalagos fánk készítését Anyukámtól tanultam. Azóta ötvöztem egy kis Horváth Ilona recepttel, de alapjában azt a fontos dolgot, amiben az ő receptje eltér a többitől meghagytam. A lényege, hogy a tojásfehérjét felverem jó kemény habnak és azt is a tésztához adom. Ezért-e, vagy azért, hogy az olvasztott vajat apránként csurgatom bele - nem tudom, de nagyon finom, pihe könnyű fánk lesz belőle.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Lényeg, hogy meleg helyen langyos hozzávalókkal dolgozzunk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját  4 dl langyos tejjel, csipet sóval, porcukorral, liszttel, narancshéjjal, rummal és 0,5 dl tejjel felfuttatott élesztővel összekeverjük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is hozzáadjuk.
  2. 15-20 percig fakanállal dagasztjuk (lehet kenyérsütőben is dagasztatni), közben az olvasztott vajat  fokozatosan belecsepegtetjük.
  3. Ha már jó hólyagos, a tetejét liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen  kétszeresére kelesztjük.
  4. Előmelegített, lisztezett deszkán 2-3 cm vastagra kézzel szétlapogatjuk, és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, közepére ujjal pici mélyedést nyomunk.
  5. Még így is kb. 30 percig kelesztjük, majd 2 ujjnyi magas, középforró olajban kisütjük. Amelyik oldala felül volt a deszkán az kerül az olajba alulra. Először fedő alatt, megfordítás után már nem szükséges lefedni. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj leitatódjon.
  6. Vaníliás porcukorral jól meghintjük, baracklekvárral tálaljuk.

 

  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 66 628
elküldve: 14
receptkönyvben: 500
elkészítve: 22/41
Facebookon megjelent: -

szakács

Liza

Mióta szakács: 2012.01.21.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, buli receptek, hanuka, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szalagos fánk, fánk, farsangi fánk

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mtotpalne
mtotpalne Tue, 2013-02-19 07:19

Kedves Liza!
Köszönöm a válaszodat, tegnap megsütöttem fele rétes, sima lisztből. Hát igen lágy volt a tészta ragacsos ezek után csak rétes lisztből készítem.Nekem is van kenyérsütő gépem de leginkább kézzel szeretem kidolgozni a kelt tésztát. Különben a végeredmény ehető és szalagos is volt.
Nagyon köszönöm a válaszodat.
Üdv.Marika

Liza0801
Liza / Liza0801 Sat, 2013-02-23 18:59

Kedves Marika!
A tészta valóban egy kicsit lágy, de szerintem a végeredmény kárpótolja az embert, mert nagyon könnyű, puha fánk lesz belőle. Természetesen, ha úgy kívánja egy kis lisztet még dagasztás közben lehet hozzá adni. Remélem azért nem ment el a kedved és máskor is elkészíted. Üdv. Liza

mtotpalne
mtotpalne Sun, 2013-02-17 17:46

Kedves Liza!
Jobban tanulmányozom a receptet még az a kérdésem összesen fél liter tej kell hozzá? A 4dl. meg az 1 dl. amibe felfuttatom, vagy összesen 4 dl.
Köszönettel!

Liza0801
Liza / Liza0801 Mon, 2013-02-18 23:19

Kedves Mtotpalne! Annyira nem arany szabály, de én összesen 5 dl tejjel készítem. Persze a liszt minőségétől is függ, ha kézzel dagasztom és látom esetleg kíván egy kis lisztet (nem válik el a tál falától) akkor teszek hozzá. Előző kérdésedre válaszolva finomlisztet használok és hol ilyet hol olyat, nincs különösebb kedvencem.
Mint lentebb írtam mióta van kenyérsütőm abban dagasztatom ki - sokkal egyszerűbb, könnyebb és az eredmény ugyanolyan jó.
Remélem válaszommal tudtam segíteni és jól fog sikerülni a fánkod. :-)
Üdvözlettel Liza

mtotpalne
mtotpalne Sun, 2013-02-17 16:48

Kedves Liza!
Teljesen finomlisztből készül a fánk v. rétes lisztet is adsz hozzá?
Nekem is van receptem de utoljára nem lett finom, és milyen névre hallgat a liszted mert mostanában annyira rossz a lisztek minősége. Utóbb többféle finomlisztet vettem, hogy hátha valamelyik sikert arat. Ki fogom próbálni a receptet tetszik és majd beszámolok róla, esetleg rakok fel fotót is.
Üdv.Marika

vtimi74
vtimi / vtimi74 Sun, 2013-02-03 21:10

Nagyon régóta sütök, imádom is. A fánktól úgy féltem, mint a tűztől :) Most neki álltam, mindent pont úgy, ahogy ide le van írva, lesz, ami lesz! Tökéletes lett, még anyósom is megdicsérte és elkérte a receptet, mert apósom úgy ette, mintha sosem evett volna! Azt hiszem ennél nagyobb elismerés nem is kellett volna! A gyerekek, a párom, mindenki rájárt :) Nagyon köszönöm ezt a szuper receptet!!!

Liza0801
Liza / Liza0801 Fri, 2013-02-15 21:51

Kedves Timi! Nagyon szívesen a receptet - nagy öröm ez számomra is, hogy sikert arattál vele és az egész családodnak ízlett. További jó sütögetést kívánok. Üdvözlettel Liza

Kátya73
Kátya73 Sun, 2013-01-20 18:17

Kedves Liza!
Még sosem sütöttem fánkot egyedül, csak Anyukámmal és gyermekkoromban a Nagymamákkal, kuktáskodva. Tegnap belevágtam és hihetetlen sikerélményben volt részem a recepted jóvoltából.
Köszönöm:)

(Készült fénykép is, de azt nem tudom csatolni) Kata

Liza0801
Liza / Liza0801 Mon, 2013-01-21 18:52

Kedves Kata!
Igazán örülök, hogy receptemet választottad és sikert arattál vele:)
Kár, hogy nem láthatom művedet, szívesen megnézném.
További jó fánk sütögetést kívánok!
Üdvözlettel Liza

momari
momari Fri, 2012-02-10 18:28

Kedves Liza,megcsináltam életem első szalag fánkját...valami isteni lett.Igaz a tészta elkészítése közben jól megizzadtam,de szép hólyagos lett és nagyon finom!!!
Üdv: momari

Liza0801
Liza / Liza0801 Sat, 2012-02-11 18:54

Kedves Momari!
Köszönöm szépen, igazán örülök, hogy sikerült és finom lett a fánkod!:)
Szülinapomra kaptam egy kenyérsütőt és én azóta azzal dagasztatok minden kelt tésztát. Bizony emlékszem, hogy előtte én is jól megdolgoztam vele, de az eredmény kárpótolta az embert.
Jó sütés-főzést kívánok! Üdv. Liza

mamacica
Mamacica / mamacica Thu, 2012-02-09 22:24

Nekem a kelt tészta készítés volt a mumusom hosszú évekig. Egyszer aztán úgy döntöttem, hogy aki, már nagyi, még meg 4x-esen, annak kötelessége elsajátítani a kelt tészta minden csínnya-bínnyát! Így történt, hogy ma, már bátran kipróbálok minden receptet, amint látom ezt sem hagyom ki, nagyon jónak ígérkezik, köszi, hogy közzé tetted, ki fogom próbálni! Gratulálok! Üdv. mamacica

Liza0801
Liza / Liza0801 Sat, 2012-02-11 18:42

Kedves Mamacica!
Azt tartják, hogy a kelt tészták közül a fánk készítés a legnehezebb, de szerintem csak gyakorlás (na meg jó recept) kérdése. A fánkot mi úgy szeretjük ha laza, könnyű, ezért is maradtam ennél a receptnél. Nagyon örülök, ha megsütöd, remélem Te is sikert aratsz vele!:)
Köszönöm szépen Liza

helena26
helena26 / helena26 Thu, 2012-02-02 23:33

Annyira jól néznek ki a fánkok,hogy én is megsütöm a recepted szerint. Nekem is van jó receptem és elég gyakran sütök fánkot,nemcsak farsankor,mert inádják a gyermekeim,de kipróbálom.
Mindíg a szomszéd füve szebb:))))

Liza0801
Liza / Liza0801 Sat, 2012-02-11 18:32

Kedves Helena!
Köszönöm dicsérő szavaid és nagyon örülök, ha receptemet kipróbálod. Én is úgy gondolkodom, mint Te.........ki kell próbálni más verziókat is, mert ahány ház annyi szokás és lehet, hogy tényleg zöldebb a szomszéd füve...:)))

Liza0801
Liza / Liza0801 Thu, 2012-02-02 20:06

Kedves Ilona!
Örülök, hogy elnyerte tetszésed a receptem, remélem családodnál te is sikert aratsz vele.
Nálunk nagy kedvenc, főleg ilyenkor farsang tájékán igencsak minden héten sütnöm kell...persze szívesen készítem:)

Aman Ilona
Aman Ilona Wed, 2012-02-01 21:38

Kedves Liza, nagyon jól néz ki a fánkod, azt hiszem el fogom készíteni, pedig én már nem nagyon csinálok az utóbbi időben fánkot, mert nem mindig sikerül.
A te fánkjaid olyan jól néznek ki, hogy megkívántam, mindent úgy fogok csinálni, ahogy le van írva, remélem sikerülni fog. Biztos a családom is értékelné.
Köszönöm szépen!

593
finomliszt 70 dkg
tej 4.5 dl
élesztő 4 dkg
cukor 1 teáskanál
tojás 3 db
porcukor 3 ek
vaj 5 dkg
rum 2 ek
1 csipet
narancshéj 1 narancsból nyert