Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Farsangi fánk kathy konyhájából

Farsangi fánk kathy konyhájából
Farsangi fánk kathy konyhájából
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokféle fánkreceptet kipróbáltam, de soha nem jártam sikerrel. Aztán úgy gondoltam, majd csinálom magamtól, lesz ami lesz. És azóta sikerül. Bár soha nem szoktam kimérni a hozzávalókat, most is csak azért mértem meg, hogy le tudjam írni a receptet. Egy tipp a kelesztéshez: Ha kevés időm van, és azt szeretném, hogy gyorsan megkeljen a tésztám, akkor én berakom mikróba legalacsonyabb fokozatra (nálam 70Watt) 20 percre, és így keleszetem meg a tésztát. Ezt a fánkot is így csináltam.

Sütésnél az olaj legyen forró, és nem az a tapasztalatom, hogy nagyon bő olajban kellene sütni. Én ha az olaj felforrósodott, takarékra veszem a lángot, és úgy sütöm. Az első oldalát szigorúan mindig fedő alatt, a másik oldalát fedő nélkül. Nekem -így csinálva- szalagos lesz mindig. Nem azt mondom, hogy mindegyik körbe szalagos, de az lesz.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy nagyobb tálba öntjük, a közepébe csinálunk az élesztőnek egy kis lyukat és belemorzsoljuk, teszünk rá 1 tk cukrot, majd egy kis tejet, és hagyjuk felfutni néhány percig. 
  2. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól kidagasztjuk, míg el nem válik az edény oldalától, és a kezünktől.
  3. Olajos kézzel gombóccá formáljuk, és hagyjuk megkelni (míg az edényünket meg nem telíti).
  4. Ha megkelt, gyúródeszkára borítjuk (a gyúródeszkánk ne legyen hideg), 2 cm vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és újra hagyjuk kelni, míg kb. a kétszerese nem lesz.
  5. Ezután forró olajban kisütjük, vaníliás porcukorral meghintjük, és lekvárral, csokiöntettel, vagy bármi mással, amit szeretünk, tálaljuk.
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 95 236
elküldve: 61
receptkönyvben: 767
elkészítve: 61/75
Facebookon megjelent: -

szakács

kathy55

Mióta szakács: 2011.10.28.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, buli receptek, hanuka, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fánk, szalagos fánk, farsangi fánk

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sun, 2018-02-25 14:38

Kedves "kathy55"!

Nagyon szimpatikus, a legszimpatikusabb recept a fánkok közül, ami itt található!
Ugyan van saját, jól bevált receptem, de ki fogom próbálni mindenképp!

Köszönet a receptért! :)

kathy55
kathy55 / kathy55 Fri, 2015-03-13 09:14

A tej mennyisége a liszt minőségétől függ. Apránként szabad csak hozzáadni a lisztet, így elkerülendő, hogy túl híg legyen a tészta!

Uracs Ildikó
Uracs Ildikó Sat, 2015-02-28 19:54

elkészítettem, isteni lett , nem vált el a tál falától dagasztáskor, de olyan finom lett mint a csuda!

roberto85
roberto85 Sat, 2015-02-14 19:35

Az adagokal egy kise hig let a tesztaja nemtudom hogy en csinaltam valamit roszul vagy tul sok a tej 4,4 dc

MGee
MGee Mon, 2015-02-02 19:16

Egy kérdésem lenne!Leírt mennyiségeket összekevertem.....De nagyon híg már másodszori próbálkozásra is.Egy csomó lisztet kell hozzá rakni hogy elváljon az edénytől.Valamit én csinálok rosszul vagy tévesen van leírva a recept!???Vagy sok az a 4.4 tej???

balintmonika
balintmonika Fri, 2015-01-23 16:11

Elkészült a fincsi fánk.Annak ellenére is jó lett,hogy csaltam.A kenyérsütő adta lehetőséget kihasználva a dagasztó program segítségét vettem igénybe.Maradt időm arra is,hogy a kimaradt tojáasfehérjéből habcsókot készítsek.

zsuzska0527
zsuzska0527 Sun, 2015-01-18 18:47

Sziasztok! :)
Életem első fánkjai elkészültek. :D Nagyon finom, de csak az első adag lett szép szalagos.... a többi miért nem? Az olaj miatt?
Majd kísérletezek még, de segítsetek, mit ronthattam el? :)
Köszönöm! :)

katioma
katioma Thu, 2014-02-20 10:54

Kedves Kathy55! Köszönöm a receptet, kár hogy nem találtam hamarabb Rád! Olyan, mint az Édesanyámé volt.Nagyon finom, könnyű pihe-puha

katioma
katioma Thu, 2014-02-20 10:50

Kedves kathy55 (druszám) közel 30 éve készülök fánkot sütni, de nem mertem.Édesanyám is mindig tett rumot a tésztába,( de a receptjét nem kértem el Tőle, de már késő), csak most találtam Rád.Nagyon finom, levegős pihe puha lett. Köszönöm! Katioma

Mia81
Mia81 Sun, 2014-02-02 14:32

Szia! Csak azért regisztráltam, hogy hozzá tudjak szólni. Megcsináltam és valami isteni lett! Köszönöm a receptet! :)

Amybaby
Amybaby Fri, 2013-10-11 19:57

Első fánksütésem ezzel a recepttel volt, és azóta nem is értem eddig miért nem sütöttem mondjuk minden nap fánkot :)
Köszönöm a receptet, mindig nagyon finom és szalagos lesz ha elkészítem :)

nusipanni
nusipanni Sat, 2013-09-28 10:02

Nekem is ez volt az első fánk recept, amit kipróbáltam, és már ez is marad, mert nagyon jó lett. Köszönöm! :)

MJ22
MJ22 Fri, 2013-08-02 22:01

Az imént lett kész kb. 30 db. Csodásak lettek,bár nem mind lett "szalagos". Életem első fánkja volt, és a tésztája isteni! Köszönöm a receptet! :)
Üdv.:Judit

Litta75
Litta75 Mon, 2013-02-18 22:50

Kedves Kathy!
Csak azért regisztráltam, hogy írhassak Neked :) 20 éve főzök, de fánkkal még sosem próbálkoztam. A Te recepted volt az első és egyetlen, és nekem még pár deka lisztet felvett, de ez maga a tökély! Tartottam tőle, de ez a recept tökéletes! Nem is hittem volna, hogy ennyi lesz belőle (kb. 50-60 db kicsi). A családom imádja, azt hiszem, még nagyon sokszor fogok sütni. Köszönöm, és további jó munkát! :)

kathy55
kathy55 / kathy55 Wed, 2013-02-20 20:19

Kedves Litta75! Nagyon örülök, hogy sikerrel jártál vele, és, hogy megosztottad velem! Nagyon szépen köszönöm! :)

hsgyorgyi
hsgyorgyi Tue, 2012-11-06 15:44

Kedves Kathy! Nagyon guszta, ha nekem is ilyenre sikerül, minden köszönetem a Tiéd! Györgyi

kathy55
kathy55 / kathy55 Tue, 2012-11-06 18:22

Szia! Remélem, hogy neked is sikerül ilyenre. Én is évekig " gyakoroltam "mire végre ilyenre sikerült, és mára már nem tudom elrontani. Saját magam tapasztalata kellett ahhoz, hogy rájöjjek hogy tudom megcsinálni ilyenre. Te is rá fogsz jönni. Sok sikert hozzá! :)

1139
finomliszt 60 dkg
élesztő 5 dkg
cukor 3.5 ek
tej 4.4 dl
tojássárgája 4 db
1 kk
vaníliás cukor 1 csomag
rum 1 ek
napraforgó olaj 2 ek
napraforgó olaj 5 dl