Sokat írtam már a rovatban a reggeli fontosságáról – teljesen nyilvánvaló, hogy energiát ad a nap elindításához, s ha reggel lakmároztunk, könnyebb kivédeni az esti falásrohamokat is.

A müzli klasszikus napindító táplálék és sokan hajlamosak a boltban rögtön az első, szimpatikus, színesbe csomagolt termékért nyúlni, pedig ha figyelmesen elolvassuk az összetevők listáját, hamar kiderül, hogy rengeteg cukor és adalékanyag kerül ezekbe a késztermékekbe. Dobjuk össze otthon, sokat spórolhatunk és nem is nagy mutatvány. A zabpehely az alap, amiből egy huszonöt dekás kiszerelés alig kétszáz forintot kóstál, így nálam mindig van otthon belőle – szuper rostforrás.
Palacsintát reggelire? Igen! >>
- A lényeg, hogy a reggelink kiindulópontja lehetőleg ez legyen, amire főzhetünk egy mézes, szirupos állagú, gyümölcsös öntetet: így igazi ragacsos müzlit kapunk majd, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
- A mézet melegítsük fel egy kisebb lábosban, ha már kissé folyékony, mehetnek bele aszalt vagy aki jobban szereti friss, netán mirelit gyümölcsök: sárgabarack, szilva, málna ésszamóca (jaj nagyon isteni, nekem ezek a kedvenceim!). Főleg, hogy lassacskán végleg beköszönt az eperszezon, biztos, hogy marékszámra dobálom majd bele a müzlimbe, meg csak úgy általában is. Remélhetőleg idén nem verdesi majd az eget az eper ára, nem volt fagy, talán meg is marad a termés.
- Na, de kanyarodjunk vissza az eredeti témánkhoz! A gyümölcsös mézbe pakolok egy csepp fahéjat és egy szem szegfűszeget is, bár ezt nem mindenki szereti, így akár el is hagyható.
- Mehet a zabpehelyre a mézes finomság, nekem plusz cukrot nem igényel. Összekeverjük, sütőbe vele, 150 fokon rápirítunk úgy tíz percig, kihúzzuk és teszteljük, hogy valóban ropogósra sült-e: minden sütő más egy kicsit, így ellenőrizzük gyakran, nehogy ráégjen a méz a zabpehelyre.
Házi tejjel az igazi, és ha maradt, én még pár szem gyümölccsel meg szoktam dobni. Mennyivel finomabb, mint a zacskózott, bolti testvérei!