Miért jobb a quinoa, mint a rizs?

Ez a Dél-Amerikából származó növényi termés tápérték szempontjából beelőzi hagyományos gabonatársait. Itt az alkalom, hogy egy kicsit többet megtudhass róla!

A múlt héten a hajdináról írtam pár szót, ismerjük meg most „testvérét", a quinoát (ejtsd: kinoa). A hajdinához hasonlóan a Dél-Amerikából származó quinoát is álgabonának tekinthetjük, mivel növénytanilag nem a pázsitfűfélék családjába tartozik, mint pl. a búza vagy a rizs. Itthon egészség- illetve bioboltokban kapható, és bár az ára sajnos magas, érdemes néha-néha kipróbálni.

Tápértékét tekintve energiatartalma hasonló a gabonákéhoz (368 kcal/100 g), de különlegessége, hogy míg szénhidráttartalma alacsonyabb, értékes fehérje- és zsírtartalma magasabb gabonatársainál (fehérjetartalma mintegy kétszerese a rizsnek). Ezért jól alkalmazható meghatározott szénhidráttartalmú étrendekben. Gluténmentes növényi alapanyag, így segíthet a cöliákiások étrendjének változatossá tételében is. Magas élelmirost-tartalma szintén kedvezően hat szervezetünk működésére, jellemző mikrotápanyagai a foszfor, a magnézium, a kalcium és a vas.

A rizshez hasonlóan 1,5-2-szeres vízben főzve/párolva készíthetjük el, fogyaszthatjuk köretként, salátákban, töltött, rakott zöldségekben. Összegyűjtöttem most nektek 10 db quinoás receptet, merítsetek belőlük ötletet!

  1. 1.

    Wokban sült zöldség rákkal és quinoával

  2. 2.

    Spenótos quinoával töltött csirkecombok

  3. 3.

    Zöldségragu citromos quinoával kókusztejjel

  4. 4.

    Pirított édesburgonya-quinoa saláta kecskesajttal és avokádóval

  5. 5.

    Quinoás májjal töltött pulykamell

  6. 6.

    Paradicsomos quinoa

  7. 7.

    Csicseriborsós casserole

  8. 8.

    Sajtos quinoa

  9. 9.

    Quinoa saláta olívabogyóval

  10. 10.

    Pikáns quinoa csicseriborsóval

Hozzászólások

arkantak

Szeretném kipróbálni...Milyen íze van amúgy? Simán mondjuk rizsköret helyett is m?ködik?

Címlapról ajánljuk

További cikkek