Mi a különbség a müzli és a granola között?

Szereted a különleges reggeliket? A granolát vagy a müzlit eszed szívesebben?

Valószínűleg a szupermarketben sétálgatva, egészségesebb és könnyű reggelit keresve biztosan te is észrevetted már, hogy a müzli és a granola meglehetősen hasonlónak tűnnek, és összetevőik többsége is ugyanaz. Ebből a cikkből megtudhatod, mi különbség és a hasonlóság közöttük.

A müzli és a granola is zab alapú gabonafélék, amelyeket táplálék-kiegészítőnek álmodtak meg. Összetevőik többsége azonos, általában a következőket tartalmazzák: zab, dió, mandula, szárított gyümölcs, mazsola, áfonya, sárgabarack vagy datolya, magok, chia, szezám- vagy lenmag. Ezeken kívül tartalmazhatnak még árpát, quinoát vagy kölest. Mindkét étel könnyen testre szabható azáltal, hogy extra összetevőket, például további dióféléket vagy friss gyümölcsöt adunk hozzá.

A granola és a müzli közötti legfőbb különbséget a készítésük és tálalásuk módjai adják. A granolát sütik, és általában hozzáadott édesítőszereket - például mézet vagy szirupot - tartalmaz szárított gyümölcsökkel együtt, míg a müzlit nyersen esszük, és csak szárított gyümölcsökkel édesítve élvezzük. Bár mindkettő egészséges reggelinek számít, megvannak a maguk hátrányai. Míg a granola általában magasabb kalóriatartalmú, mint a müzli, a cukortartalma mindkettőnek viszonylag magas, ezért ildomos mértékkel fogyasztani őket.  A címkéken az összetevők listájának ellenőrzése sokat segíthet abban, hogy eldöntsük, melyen mennyiségben szeretnénk fogyasztani belőlük.

Mi a müzli?

Mint már említettük, a müzli általában zab, dió, mag és szárított gyümölcsök keveréke. A granolával ellentétben a müzli összetevőit nem sütik össze, vagyis nyersek és lazák. Hagyományosan tejben vagy gyümölcslében áztatják, és hidegen tálalják, de vannak, akik összefőzik tejjel vagy vízzel.

Mi a granola?

A granola összetevőit, például diót, zabot és szárított gyümölcsöt összekeverik olajjal és édesítőszerekkel - általában mézzel, juharsziruppal vagy nádcukorral - , és összesütik őket. Így klasszikusan ropogóssá válik. A müzlivel ellentétben a granolát többnyire hidegen tálalják, egyenesen a zacskóból eszik snackként, de tejjel vagy joghurttal is szívesen fogyasztják.

Forrásunk volt.

Ezeket olvastad már?

Top 7 müzlis reggeli

Ki mondta, hogy a müzlit csak tejjel vagy joghurttal adhatjuk gyermekeinknek reggelire? Jöjjön néhány példa, hogyan tegyük kelendővé, miként variáljuk a müzlis reggelik sorát.

Gréti

Granola, a reggelmentő

Mindenki azt reggelizzen, amitől a legjobban indul a napja - de ha kipróbáljátok ezt a szuper kókuszos házi granolát, könnyen lehet, hogy függők lesztek!

Dacota

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...