Így keltsd fel citromlével és -héjjal a húsok, levesek, raguk ízét

Mire használjuk a citromot a konyhában? Nos, a legtöbbször mondhatni semmire: a limonádén, a marinádon vagy a süteményeken túlra nem gyakran jut el a gyümölcs. Pedig rengeteg isteni dolgot művelhetünk vele: a Napi Tipp be is mutatja, hogy például mit.

Citrommal főzni egy igazán különleges művészet: első látásra azt hihetnénk, hogy csak savanyú alkalmazásai lehetnek a gyümölcsnek, pedig ennél sokkal komplexebb alapanyag, főleg akkor, ha megtanulunk vele megfelelően bánni. Ezek után sanszos, hogy nem fogunk tudni lemondani róla: minden levesbe, raguba, húsos és halas ételbe, valamint salátába citromot akarunk majd tenni. Ismerjük meg egy teljesen új oldalát, induljon a gasztrokaland!

Így keltsd fel citromlével és -héjjal a húsok, levesek, raguk ízét

Levét csak a végén

Megannyi olyan ragu és egytál van, ami sokat nyerhet a citrus savasságából és frissítő erejéből. Azonban, ha emellett döntünk, mindig a főzési folyamat végén facsarjuk bele a gyümölcsöt a fazékba, különben kesernyés lesz az íze.

Különösen figyeljünk a tejes hozzávalókra: a citromlé savasságától a fehérje kicsapódik, ettől pedig „darabos” lesz az ételünk.

A túlsózás ellenszere

Amennyiben szerelmes szakácsok voltunk, és nagyon meglódult a kezünk a sóval, ellensúlyozhatjuk ezt némi citromlével. A savasság képes valamennyit elvenni az erőteljesen sós ízből.

Hüvelyesekkel óvatosan

Máskor viszont nem segít, hanem hátráltat a citrom: hüvelyes ételeknél kerüljük a savas alapanyagokat, mert ettől nehezebben főnek meg a szemek, és nem képesek annyira megpuhulni sem.

Odakozmált gyümölcs

Önmagában a citrom savanyú, azonban ezt az ízprofilt fantasztikusan komplex szintre emelhetjük, ha megégetjük a gerezdeket vagy szeleteket. Tehetjük serpenyőben vagy sütőben is, a lényeg, hogy feketés foltok jelenjenek meg a citromon. Utána ugyanúgy használhatjuk: nyomjuk a levét öntetbe, salátába vagy kínáljuk húsok, halak mellett.

Égessük oda a citromot!

A legszaftosabb hús

A pácolás kiváló módja annak, hogy egy egyszerű szelet húst sokkal szaftosabbá és omlósabbá tegyünk. Minden marinád kötelező eleme valamilyen savas alapanyag, például ecet vagy citromlé.

Egyedül arra vigyázzunk, hogy ne hagyjuk túl hosszan (24 óránál tovább) a nyers húst a citromos pácban, mert az roncsolhatja a fehérjerostokat.

Héjastul-mindenestül

És természetesen a citrom héja is szerepet kaphat: ragukba vagy levesekbe reszelve nem is annyira savanykás, inkább frissítő hatást érhetünk el vele. Szintén csak a végén adjuk a fazékhoz, és ne főzzük hosszan, mert keserű lesz tőle az ételünk.

Figyeljünk arra, hogy csak kezeletlen héjú citrussal főzzünk!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több pazar konyhai ötlet:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...