Ezért tűnik el a boltokból a magyar szőlő, krumpli és dinnye

A mezőgazdaság egyre több területéről hallani, hogy a gazdák nem tudják, vagy nem akarják eladni a megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket. De miért történik ez? A probléma többrétű, és az olcsón beáramló külföldi áru csak az egyik része a kirakósnak.

Rendszeres hírként olvashatjuk, hogy bajban vannak a hazai termékek: elsősorban a magyar zöldség és gyümölcs viseli egyre nehezebben a nemzetközi versenyt, a klímaváltozás okozta nehézségeket és a munkaerőhiányt. A szakemberek és a gazdák lassan már az olyan alapvető hazai termékek, élelmiszerek sorsát is kétségesnek ítélik meg, mint a burgonya.

Ezért tűnik el a boltokból a magyar szőlő, krumpli és dinnye

A földeken marad a termés

Nyáron már több alkalommal is körbejárta a hazai sajtót, hogy a magyar dinnye nagy része elrohad a földeken. Ugyan sok bolt kínálatában már kizárólag hazai dinnye volt idén nyáron, a megtermelt mennyiség jelentős hányada így is kárba vész.

A dinnyetermelők inkább veszni hagyták a termés egy részét, mivel nem tudták olyan áron eladni azt, ami számukra megérte volna.

Külföldi gyümölcs, drágábban

A szőlővel is hasonló a helyzet: erősen dominálja a piacot a külföldi, elsősorban olasz import, amit valamiért mégis drágábban adnak, mint a magyar gyümölcsöt. Az 1200 forintért árult olasz szőlővel pedig a magyar gazdák ritkán tudnak versenybe szállni.

Ráadásul itt egy plusz nehézséggel is számolniuk kell: van ugyanis olyan, hogy a termés szüretelésére nincs elég munkaerő, ezért a szőlő egy része betakarítatlan marad.

Veszélyben az iparág

Ezek mellett további aggasztó folyamatok is zajlanak az országban. Csökken például egyes zöldségek termelési területe, ezzel együtt pedig maga a termés mennyisége is. Az egyik komolyan érintett áru a krumpli, amit 2019-ben még 13287 hektáron, idén azonban már csak 8711 hektáron ültettek.

Egyesek szerint, ha ez így megy tovább, veszélybe kerülhet a magyar burgonyaellátás is.

Az emberhiánnyal is számolniuk kell a gazdáknak. Nemcsak az idénymunkaerő kevés, de a fajtatulajdonos gazdák száma is. Egy kihalófélben lévő réteg ez, amelyik csak nehezen tud versenyezni a modern mezőgazdaság és a klímaváltozás új világával.

Forrásunk volt.


További hírek a nagyvilágból:

Legújabb receptek

Gerslirizottó gombával

Már nagyon ki akartam próbálni a gerslit, volt itthon egy jó nagy adag füstölt-húslé, maradék pár szem gomba, pár levél bébispenót. Nagyon jól sikerült ebéd lett belőle.

Epres mille-feuille házilag

A klasszikus francia mille-feuille több réteg ropogós tésztából, lágy vaníliakrémből és friss gyümölcsből áll, elsőre pedig egy végtelenül bonyolult, pepecselős és precíz ...

Epres leveles pite

A leggyorsabban elkészülő gyümölcsös pitékhez megengedett a házi tészta mellőzése, így ugyanis tényleg nevetséges mennyiségű idő alatt hozzájuthatunk a zamatosan gyümölcsös ...

Címlapról ajánljuk

Így lesz egészségesebb és finomabb a bodzaszörp

A tavasz egyik legvártabb eseménye a bodzavirágzás. Érdemes jól megszedni a kosarunkat, és mihamarabb fel is dolgozni a virágokat, például friss bodzaszörp formájában. Mai Napi Tippünk olyan csavart hoz, amivel egészségesebbé és finomabbá tehetjük a bodzaszörpöt!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...