Ezért tűnik el a boltokból a magyar szőlő, krumpli és dinnye

A mezőgazdaság egyre több területéről hallani, hogy a gazdák nem tudják, vagy nem akarják eladni a megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket. De miért történik ez? A probléma többrétű, és az olcsón beáramló külföldi áru csak az egyik része a kirakósnak.

Rendszeres hírként olvashatjuk, hogy bajban vannak a hazai termékek: elsősorban a magyar zöldség és gyümölcs viseli egyre nehezebben a nemzetközi versenyt, a klímaváltozás okozta nehézségeket és a munkaerőhiányt. A szakemberek és a gazdák lassan már az olyan alapvető hazai termékek, élelmiszerek sorsát is kétségesnek ítélik meg, mint a burgonya.

Ezért tűnik el a boltokból a magyar szőlő, krumpli és dinnye

A földeken marad a termés

Nyáron már több alkalommal is körbejárta a hazai sajtót, hogy a magyar dinnye nagy része elrohad a földeken. Ugyan sok bolt kínálatában már kizárólag hazai dinnye volt idén nyáron, a megtermelt mennyiség jelentős hányada így is kárba vész.

A dinnyetermelők inkább veszni hagyták a termés egy részét, mivel nem tudták olyan áron eladni azt, ami számukra megérte volna.

Külföldi gyümölcs, drágábban

A szőlővel is hasonló a helyzet: erősen dominálja a piacot a külföldi, elsősorban olasz import, amit valamiért mégis drágábban adnak, mint a magyar gyümölcsöt. Az 1200 forintért árult olasz szőlővel pedig a magyar gazdák ritkán tudnak versenybe szállni.

Ráadásul itt egy plusz nehézséggel is számolniuk kell: van ugyanis olyan, hogy a termés szüretelésére nincs elég munkaerő, ezért a szőlő egy része betakarítatlan marad.

Veszélyben az iparág

Ezek mellett további aggasztó folyamatok is zajlanak az országban. Csökken például egyes zöldségek termelési területe, ezzel együtt pedig maga a termés mennyisége is. Az egyik komolyan érintett áru a krumpli, amit 2019-ben még 13287 hektáron, idén azonban már csak 8711 hektáron ültettek.

Egyesek szerint, ha ez így megy tovább, veszélybe kerülhet a magyar burgonyaellátás is.

Az emberhiánnyal is számolniuk kell a gazdáknak. Nemcsak az idénymunkaerő kevés, de a fajtatulajdonos gazdák száma is. Egy kihalófélben lévő réteg ez, amelyik csak nehezen tud versenyezni a modern mezőgazdaság és a klímaváltozás új világával.

Forrásunk volt.


További hírek a nagyvilágból:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.