Ezért tűnik el a boltokból a magyar szőlő, krumpli és dinnye

A mezőgazdaság egyre több területéről hallani, hogy a gazdák nem tudják, vagy nem akarják eladni a megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket. De miért történik ez? A probléma többrétű, és az olcsón beáramló külföldi áru csak az egyik része a kirakósnak.

Rendszeres hírként olvashatjuk, hogy bajban vannak a hazai termékek: elsősorban a magyar zöldség és gyümölcs viseli egyre nehezebben a nemzetközi versenyt, a klímaváltozás okozta nehézségeket és a munkaerőhiányt. A szakemberek és a gazdák lassan már az olyan alapvető hazai termékek, élelmiszerek sorsát is kétségesnek ítélik meg, mint a burgonya.

Ezért tűnik el a boltokból a magyar szőlő, krumpli és dinnye

A földeken marad a termés

Nyáron már több alkalommal is körbejárta a hazai sajtót, hogy a magyar dinnye nagy része elrohad a földeken. Ugyan sok bolt kínálatában már kizárólag hazai dinnye volt idén nyáron, a megtermelt mennyiség jelentős hányada így is kárba vész.

A dinnyetermelők inkább veszni hagyták a termés egy részét, mivel nem tudták olyan áron eladni azt, ami számukra megérte volna.

Külföldi gyümölcs, drágábban

A szőlővel is hasonló a helyzet: erősen dominálja a piacot a külföldi, elsősorban olasz import, amit valamiért mégis drágábban adnak, mint a magyar gyümölcsöt. Az 1200 forintért árult olasz szőlővel pedig a magyar gazdák ritkán tudnak versenybe szállni.

Ráadásul itt egy plusz nehézséggel is számolniuk kell: van ugyanis olyan, hogy a termés szüretelésére nincs elég munkaerő, ezért a szőlő egy része betakarítatlan marad.

Veszélyben az iparág

Ezek mellett további aggasztó folyamatok is zajlanak az országban. Csökken például egyes zöldségek termelési területe, ezzel együtt pedig maga a termés mennyisége is. Az egyik komolyan érintett áru a krumpli, amit 2019-ben még 13287 hektáron, idén azonban már csak 8711 hektáron ültettek.

Egyesek szerint, ha ez így megy tovább, veszélybe kerülhet a magyar burgonyaellátás is.

Az emberhiánnyal is számolniuk kell a gazdáknak. Nemcsak az idénymunkaerő kevés, de a fajtatulajdonos gazdák száma is. Egy kihalófélben lévő réteg ez, amelyik csak nehezen tud versenyezni a modern mezőgazdaság és a klímaváltozás új világával.

Forrásunk volt.


További hírek a nagyvilágból:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...