Külföldön lesz csoki a magyar mogyoróból

Nemsokára vége a mogyorószüretnek Somogyban, a gazdák viszonylag elégedettek a terméssel. A betakarított mennyiség nagy része külföldre megy, ahol édesipari termékek készülnek belőle.

A magyar mogyoró sajnos vagy nem sajnos, de nagyrészt külföldre kerül, miután itthon leszüretelik. A Balaton környékén megtermett magvakból elsősorban édességek készülnek. Az idei termés közepesnek volt mondható, ahogy sok minden más, a mogyoró is megérezte a változékony időjárás hatásait.

Külföldön lesz csoki a magyar mogyoróból

Közepes termés

Balatonbogláron és környékén a napokban ér véget az idei mogyorószüret. A somogyi területeken volt némi aszály idén, ami rossz hatással volt a növényekre, így csak közepes termést sikerült betakarítani.

Ami viszont szerencse volt, hogy tavasszal a fagy, nyáron pedig a jégeső sem tett olyan nagy kárt az ültetvényekben.

Somogyban körülbelül kéttucatnyi gazda van, aki mogyorót termeszt, az erre a célra használt területek nagyjából 40 hektárt tesznek ki. A szüret általában október elején kezdődik, és 2-3 hétig tart. A termést gépi módszerrel gyűjtik be.

Külföldre megy mogyoró

De mi lesz a hazai mogyoróból? Nos, a termés nagy részét külföldön vásárolják fel édesipari cégek:

csokoládéba kerül vagy mogyorókrém lesz belőle.

Még akkor is (mint idén), amikor a betakarított mennyiség az ideálisnál kevesebb, a minőség ugyanolyan tartósan magas, ezért stabil piaca van a magyar mogyorónak.

Ami pedig itthon marad, abból vagy olaj vagy vetőmag lesz. A kisebb szemű mogyorókat használják ültetésre, például az autópályák mentén is ezek kerülnek a földbe.

Forrásunk volt.


Még több érdekes hír itthonról és a világból:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.