Ezek a legnépszerűbb szőlők idén a piacon – Tudd, mit (v)eszel!

Saszla, othelló, csabagyöngye, néró: csak néhány szőlőnév, amelyekkel a piacon találkozhatsz, de ha nem tudod, melyiket válaszd, íme hozzá egy kisokos, na meg egy kis szőlőtörténet.

Több ezer fajta szőlő létezik a világon, mégis csak néhány típussal találkozunk a piacon. A szőlő az egyik legrégebbi kultúrnövényünk: a fennmaradt leletek alapján már az ősemberek is ismerték és gyűjtögethették a szőlőt, de nemesítésre és a ma is ismert fajták termesztésére még évezredeket kellett várni. A ligeti szőlőből (Vitis silvertis) 8000 éve fejlődött ki a kerti szőlő (Vitis sativa), a bortermő (Vitis vinifera) szőlő pedig 2-3 évezredes termesztés, szelekció és nemesítés eredménye.

Mikor a középkorban kialakult a szőlőtermesztés Magyarországon, akkor leginkább a borkészítés volt fókuszban, később aztán az asztali, vagyis a csemegeszőlőket is megkülönböztették.

Mert van ám különbség a kettő között: a csemegeszőlőknél általában a vékonyabb héjú, feszes, nagyszemű bogyókból álló, laza fürtöket keressük leginkább, míg a borszőlőknél meghatározó a cukorfok és a savasság is, a vastag héj vagy a roppanós magok viszont zavaróak evéskor.

Furmintot, kadarkát vagy rajnai rizlinget nem valószínű, hogy találsz a kofáknál, de a következő fajtákat tuti láttad már!

Saszla

Ezek a legnépszerűbb szőlők idén a piacon – Tudd, mit (v)eszel!

Vagy chasselas, világszerte az egyik legelterjedtebb szőlőfajta, lehet fehér vagy piros is, de van muskotályos ízű változata is. A viszonylag vastag héja miatt roppanós, belül lédús, igazán húsos a kis méretű bogyó, ízében pedig enyhén savanykás. Szeptember elején kezd megjelenni a piacokon. Használják borkészítéshez is, például készülhet belőle könnyű, bár nem túl karakteres asztali bor is.

Csabagyöngye

A csabagyöngye (vagy csaba gyöngye, angolul Pearl of Csaba) egy hibrid szőlőfajta, az 1885-1890 közötti filoxéravész után Mathiász János (legendás szőlész-borász, aki több ezer fajtát nemesített és mentett meg) nemesítette, viszont egy békéscsabai szőlész, Stark Adolf szelektálta, nevelte fel a fajtát. Ropogós, lédús, vékony héjú bogyói vannak, egészen gyümölcsös ízű szőlő, ami az irsai olivér és a mátrai muskotály ízjegyeit hordozza. Viszonylag magas cukortartalma miatt borkészítésre is alkalmas, bár a belőle készült bor igen gyenge. Az egyik legkorábban érő fajta, nyár közepén már megjelenik a piacokon.

Muskotályos fajták

A zöldellő muskotályos szőlő

Bornak és csemegeszőlőnek is szuperek, a magyar fajták közül talán pölöskei muskotály a legkülönlegesebb, amivel találkozhatsz. Népszerű, mivel magas a cukortartalma, közepesen nagy, roppanós bogyói vannak. Általában szeptember végén szüretelik.

Pannónia kincse

Szintén a legnépszerűbb fajták közé sorolható, mivel nagy húsos bogyói vannak, roppanós és édes, és nincs zavaróan sok magja. A piacon csak pannóniaként ismert, a szőlőskertek királynőjéből és a Cegléd szépe keresztezésével állította elő Póczik Ferenc 1942-ben. Augusztus végén és szeptember elején találkozhatunk vele.

Othelló

Az egyik legillatosabb szőlőfajta, de kifejezetten megosztó: viszonylag vastag héjú bogyói vannak, amiből csak úgy kipattan a pucér, feszes gyümölcshús, a közepén pedig kicsi kemény magok vannak. Nagyon jellegzetes íze és illata van (labruska vagy róka mellékíznek is nevezik), szeptember végén-október elején kerül a standokra. Borként ez az íz rettentő erős, de nem emiatt nem kapható: direkt termő fajta, magas a pektintartalma, amiből a must forrásakor szabványnál több metil-alkohol keletkezik, annak pedig egészségre káros, sőt, mérgező hatása van.

Concord (vagy konkord, népi nevén kurmin vagy kormin)

A Concord az Egyesült Államokból származik

Ez egy kék szőlőfajta, ami az Egyesült Államokból származik, és olyan ellenálló fajta, ami a 19. századvégi filoxéravész után telepítették Magyarországra. Ezzel is találkozhatsz a piacon, mivel lekvárnak, dzsemnek, szörpnek, vagy akár szőlőlének préselve is remek. Nagyon jellegzetes íze van, általában szőlőízű italok (vagy más termékek) ízesítője, ritkán bort is készítenek belőle, de az othellóhoz hasonlóan gyenge minőségű bor lesz belőle, ami a hatályos szabályozás szerint nem kerülhet kereskedelmi forgalomba.

(Amúgy az utasszállítót Concorde-nak írják, és természetesen semmi köze a szőlőhöz.)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek