Lisztérzékenység – nem könnyű vele élni!

{ KÉP = 36808, 2, ajanlo/liszterzekenyseg-nem-konnyu-vele-elni}A lisztérzékenységhez kapcsolódó étrend szigorú. Fontos tudni, hogy az orvosi diagnózis után a diéta egy egész életre szól, és nemcsak az étrend változik, hanem az életmód is.{T}

A lisztérzékenységhez kapcsolódó étrend szigorú, és nagyon fontos tudni, hogy az orvosi diagnózist követően a diéta egy egész életre szól, és általában nemcsak az étrend változik, hanem az életmód is.

A tünetek

A lisztérzékenység (cöliákia, glutén-szenzitív enteropátia), a tejcukor-érzékenységhez hasonlóan, nem allergiás betegség. Lényege, hogy a szervezet a glutén komplex gliadin nevű fehérjéjére kórosan reagál, a vékonybélben a bolyhok tönkremennek, így zavart szenved a tápanyagok felszívódása. Tünetei lehetnek hasmenés, puffadás, hasi diszkomfort, fogyás, koncentrációképesség csökkenése, fáradtság, depresszió, gyerekeknél fejlődésbeli elmaradás. Nem egyszerűsíti a helyzetet, hogy a betegség lehet tünetmentes is.Mivel a betegséghez kapcsolódó étrend nagyon szigorú, fontos, hogy csakis szakorvos által felállított diagnózis esetén kezdjünk bele a gluténmentes diétába, ami egész életre szól, és általában nemcsak az étrend változik, hanem az életmód is.

Ami tilos...

A cöliákia étrendjében kerülni kell minden, glutént tartalmazó alapanyagot és a felhasználásukkal készült kész, félkész terméket. Ezek: búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, tritikálé. Az itt felsorolt alapanyagok elhagyása elsőre egyszerűnek tűnhet, ám számos élelmiszer-összetevő származtatható glutén tartalmú gabonákból. A lisztérzékenységgel élők a termékek címkéin minden, a fenti gabonákat tartalmazó összetevőre legyenek figyelemmel (pl. búzacsíra, -olaj, rozsliszt, búzafehérje, búzakeményítő stb...). Gabonaeredetű összetevőket használhatnak konzervekben, húsipari termékekben, de akár a gyorsfagyasztott sültburgonya vagy az előre csomagolt reszelt sajt előállításánál is.

...és amit lehet

Gabonafélék közül fogyaszthatóak: rizs, kukorica, köles és ugyan nem gabona, de a hajdina, quinoa, amaránt is.A lisztérzékenyek számára ma már speciális, gluténmentes termékek széles köre érhető el. Ezek előállításánál a gyártó garantálja, hogy a termék gluténnal nem szennyezett. Az otthoni környezetben a lisztérzékeny ember számára el kell különíteni a vágókést, a szeletelő deszkát, a kenyérpirítót, ügyelni kell, hogy az általa fogyasztott ételek egyáltalán ne tartalmazzanak glutént.

Címlapról ajánljuk