Lisztérzékenység – nem könnyű vele élni!

{ KÉP = 36808, 2, ajanlo/liszterzekenyseg-nem-konnyu-vele-elni}A lisztérzékenységhez kapcsolódó étrend szigorú. Fontos tudni, hogy az orvosi diagnózis után a diéta egy egész életre szól, és nemcsak az étrend változik, hanem az életmód is.{T}

A lisztérzékenységhez kapcsolódó étrend szigorú, és nagyon fontos tudni, hogy az orvosi diagnózist követően a diéta egy egész életre szól, és általában nemcsak az étrend változik, hanem az életmód is.

A tünetek

A lisztérzékenység (cöliákia, glutén-szenzitív enteropátia), a tejcukor-érzékenységhez hasonlóan, nem allergiás betegség. Lényege, hogy a szervezet a glutén komplex gliadin nevű fehérjéjére kórosan reagál, a vékonybélben a bolyhok tönkremennek, így zavart szenved a tápanyagok felszívódása. Tünetei lehetnek hasmenés, puffadás, hasi diszkomfort, fogyás, koncentrációképesség csökkenése, fáradtság, depresszió, gyerekeknél fejlődésbeli elmaradás. Nem egyszerűsíti a helyzetet, hogy a betegség lehet tünetmentes is.Mivel a betegséghez kapcsolódó étrend nagyon szigorú, fontos, hogy csakis szakorvos által felállított diagnózis esetén kezdjünk bele a gluténmentes diétába, ami egész életre szól, és általában nemcsak az étrend változik, hanem az életmód is.

Ami tilos...

A cöliákia étrendjében kerülni kell minden, glutént tartalmazó alapanyagot és a felhasználásukkal készült kész, félkész terméket. Ezek: búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, tritikálé. Az itt felsorolt alapanyagok elhagyása elsőre egyszerűnek tűnhet, ám számos élelmiszer-összetevő származtatható glutén tartalmú gabonákból. A lisztérzékenységgel élők a termékek címkéin minden, a fenti gabonákat tartalmazó összetevőre legyenek figyelemmel (pl. búzacsíra, -olaj, rozsliszt, búzafehérje, búzakeményítő stb...). Gabonaeredetű összetevőket használhatnak konzervekben, húsipari termékekben, de akár a gyorsfagyasztott sültburgonya vagy az előre csomagolt reszelt sajt előállításánál is.

...és amit lehet

Gabonafélék közül fogyaszthatóak: rizs, kukorica, köles és ugyan nem gabona, de a hajdina, quinoa, amaránt is.A lisztérzékenyek számára ma már speciális, gluténmentes termékek széles köre érhető el. Ezek előállításánál a gyártó garantálja, hogy a termék gluténnal nem szennyezett. Az otthoni környezetben a lisztérzékeny ember számára el kell különíteni a vágókést, a szeletelő deszkát, a kenyérpirítót, ügyelni kell, hogy az általa fogyasztott ételek egyáltalán ne tartalmazzanak glutént.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!