Lisztérzékenység – nem könnyű vele élni!

{ KÉP = 36808, 2, ajanlo/liszterzekenyseg-nem-konnyu-vele-elni}A lisztérzékenységhez kapcsolódó étrend szigorú. Fontos tudni, hogy az orvosi diagnózis után a diéta egy egész életre szól, és nemcsak az étrend változik, hanem az életmód is.{T}

A lisztérzékenységhez kapcsolódó étrend szigorú, és nagyon fontos tudni, hogy az orvosi diagnózist követően a diéta egy egész életre szól, és általában nemcsak az étrend változik, hanem az életmód is.

A tünetek

A lisztérzékenység (cöliákia, glutén-szenzitív enteropátia), a tejcukor-érzékenységhez hasonlóan, nem allergiás betegség. Lényege, hogy a szervezet a glutén komplex gliadin nevű fehérjéjére kórosan reagál, a vékonybélben a bolyhok tönkremennek, így zavart szenved a tápanyagok felszívódása. Tünetei lehetnek hasmenés, puffadás, hasi diszkomfort, fogyás, koncentrációképesség csökkenése, fáradtság, depresszió, gyerekeknél fejlődésbeli elmaradás. Nem egyszerűsíti a helyzetet, hogy a betegség lehet tünetmentes is.Mivel a betegséghez kapcsolódó étrend nagyon szigorú, fontos, hogy csakis szakorvos által felállított diagnózis esetén kezdjünk bele a gluténmentes diétába, ami egész életre szól, és általában nemcsak az étrend változik, hanem az életmód is.

Ami tilos...

A cöliákia étrendjében kerülni kell minden, glutént tartalmazó alapanyagot és a felhasználásukkal készült kész, félkész terméket. Ezek: búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, tritikálé. Az itt felsorolt alapanyagok elhagyása elsőre egyszerűnek tűnhet, ám számos élelmiszer-összetevő származtatható glutén tartalmú gabonákból. A lisztérzékenységgel élők a termékek címkéin minden, a fenti gabonákat tartalmazó összetevőre legyenek figyelemmel (pl. búzacsíra, -olaj, rozsliszt, búzafehérje, búzakeményítő stb...). Gabonaeredetű összetevőket használhatnak konzervekben, húsipari termékekben, de akár a gyorsfagyasztott sültburgonya vagy az előre csomagolt reszelt sajt előállításánál is.

...és amit lehet

Gabonafélék közül fogyaszthatóak: rizs, kukorica, köles és ugyan nem gabona, de a hajdina, quinoa, amaránt is.A lisztérzékenyek számára ma már speciális, gluténmentes termékek széles köre érhető el. Ezek előállításánál a gyártó garantálja, hogy a termék gluténnal nem szennyezett. Az otthoni környezetben a lisztérzékeny ember számára el kell különíteni a vágókést, a szeletelő deszkát, a kenyérpirítót, ügyelni kell, hogy az általa fogyasztott ételek egyáltalán ne tartalmazzanak glutént.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?