hozzászólások (2)

leírás

(Fagopyrum esculentum Moench)
A hajdina, vagy másik nevén pohánka a keserűfűfélék családjába tartozik, ennek ellenére a hétköznapi szóhasználatban gyakorta a gabonafélék között említik. Ennek oka az, hogy a bükkfa terméséhez hasonlóan barnás-feketés terméshéjjal borított, jellegzetesen háromélű szemtermését a búzához hasonlóan használják fel.
Az őshazájaként az Ázsia középső, mérsékelt égövi területeit jelölik meg, innen kezdte el hódító útját és gyakorlatilag Japánon, Kínán át egész Európában mindennap fogyasztották. A burgonya és a búza elterjedésével egyre inkább háttérbe szorult.
Napjainkban a reformtáplálkozás hívei terjesztése által egyre népszerűbb lesz.
Tápértékét jellemzően a szénhidráttartalma adja, de a hagyományos gabonafélékkel eltérően a hajdina rosttartalma kiemelkedő. Aminósav-összetételét tekintve is sokkal kedvezőbb.
Magas a kalcium- és magnéziumtartalma, és az sem elhanyagolható, hogy a magas káliumtartalma, míg nátriumban meglehetősen szegény.
Emellett igen értékes vitaminforrás (E-, B1- és B2-vitaminok) illetve flavonoid és rutin (P-vitamin) tartalma miatt többek között pl. a sugárkezelések okozta egészségkárosodásnak is kiváló gyógyszere.

mikor vegyem

Az év folyamán bármikor.

hogyan tároljam

Saját csomagolásában, vagy jól záródó üvegben száraz, fénytől védett helyen.

Hajdina alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (2)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        kisBaba
        kisBaba p, 2010-03-12 14:51

        A hajdina egy különlegesen finom és egészséges alapanyag. Igaz gyerekkoromban nem szerettem, jellegzetes íze és "szaga" miatt! Családom leggyakrabban pörköltfélékhez fogyasztja köret ként. Akár a rizses húsnál is helyettesíthetjük vele a rizst!

        zederta
        ze(n)derta / zederta p, 2010-03-12 15:01

        szia KisBaba!
        hasonló tapasztalataim voltak nekem is a hajdinával... elsőre sehogysem akart elférni a számban-orromban ez az íz- és illatáradat ;-)
        köszi a receptjavaslatot. biztosan kipróbálom!
        üdv,
        toma