Kedvenc újévi babonáink

Akár babonás vagy, akár nem, bizonyos újévi szokásokat valószínűleg Te is betartasz. Főzz lencsét, süss malacot, ne teregess és kerüld a veszekedést – így 2013 életed legjobb éve lehet!

Enni vagy nem enni?

Ez itt a kérdés! Ha szerencsés és gazdag új esztendőre vágysz, a lencse nem hiányozhat a tányérodról. Az érmékre hasonlító lencse – és más hüvelyesek – nemcsak a formájuk, hanem sokaságukban is a pénzt hivatott megidézni.

Szerencshozó étkek >>

A lencséhez kiválóan illik a sertéshús, ráadásul illik is malacot enni az év első napján a babona szerint, hiszen a disznók kikaparják a szerencsét és a javakat! A hagyomány azonban a baromfihúst tiltja ezen a napon, mert a csirke, pulyka és a többi szárnyas inkább elkaparja a jóságot a háztól. A karácsonyi kedvencünk, a hal egyes hazai vidékeken szerencsehozó éteknek számít, máshol viszont úgy tartják, hogy elúszik vele a gazdagság.

A tél sztárjai - a bab és barátai >>

Házimunkát csak módjával

Az év első napja ne szóljon a kemény munkáról, inkább legyen az ünneplésé és a pihenésé! Ne felejtsd el, hogy amilyen Újév napja, olyan lesz az egész esztendő.

  • Január 1-jén a szokások szerint „szigorúan tilos” mosni és teregetni, hiszen a szerencsét is kiteregeted, és „elfújja a szél”, de betegséget, közeli családtagok elvesztését is jelezheti, hiszen a mosott ruhát éppúgy kiterítik, mint a halottakat.
  • Ha aznap kiviszed a szemetet, vagy bármit a házból, az olyan, mintha kihajítanád a szerencsédet is.
  • Újévkor ugyan nem jó takarítani, de rendetlenség se legyen – inkább még az óévben varázsolj csillogó-villogó tisztaságot. 2013 kezdetén legyél inkább zsugori, ne költekezz feleslegesen és ne adj kölcsönt senkinek, mert csak nehezen kapod majd vissza.

Ragyogó otthon, vegyszerek nélkül >>

Óévben vásárolj, újévben spájzolj!

Fontos, hogy az év első napján a hűtőd és a kamrád is legyen tele! Mivel január 1-jén az üzletek általában zárva vannak – és aznap költekezni sem jó a hagyományok szerint -, már előtte töltsd fel a készleteidet! A teli éléstár ugyanis gazdagságot vonz, míg a kongó kamra nélkülözést jelenthet.

Itt a hidegtálak ideje! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod! >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Ezt eszitek a Szigeten! – Nosalty Vox Pop a Sziget...

Két év kihagyás után végre újra dübörög a Hajógyári-sziget. Bár a SZIGET Fesztivál hagyományosan nem a gasztronómiáról szól (bár a felhozatal évről-évre pazarabb), a Nosalty Vox Pop különkiadásában azt kérdeztük a Szitizenektől, mit esznek, amikor éppen nem isznak?

Nosalty