Kedvenc újévi babonáink

Akár babonás vagy, akár nem, bizonyos újévi szokásokat valószínűleg Te is betartasz. Főzz lencsét, süss malacot, ne teregess és kerüld a veszekedést – így 2013 életed legjobb éve lehet!

Enni vagy nem enni?

Ez itt a kérdés! Ha szerencsés és gazdag új esztendőre vágysz, a lencse nem hiányozhat a tányérodról. Az érmékre hasonlító lencse – és más hüvelyesek – nemcsak a formájuk, hanem sokaságukban is a pénzt hivatott megidézni.

Szerencshozó étkek >>

A lencséhez kiválóan illik a sertéshús, ráadásul illik is malacot enni az év első napján a babona szerint, hiszen a disznók kikaparják a szerencsét és a javakat! A hagyomány azonban a baromfihúst tiltja ezen a napon, mert a csirke, pulyka és a többi szárnyas inkább elkaparja a jóságot a háztól. A karácsonyi kedvencünk, a hal egyes hazai vidékeken szerencsehozó éteknek számít, máshol viszont úgy tartják, hogy elúszik vele a gazdagság.

A tél sztárjai - a bab és barátai >>

Házimunkát csak módjával

Az év első napja ne szóljon a kemény munkáról, inkább legyen az ünneplésé és a pihenésé! Ne felejtsd el, hogy amilyen Újév napja, olyan lesz az egész esztendő.

  • Január 1-jén a szokások szerint „szigorúan tilos” mosni és teregetni, hiszen a szerencsét is kiteregeted, és „elfújja a szél”, de betegséget, közeli családtagok elvesztését is jelezheti, hiszen a mosott ruhát éppúgy kiterítik, mint a halottakat.
  • Ha aznap kiviszed a szemetet, vagy bármit a házból, az olyan, mintha kihajítanád a szerencsédet is.
  • Újévkor ugyan nem jó takarítani, de rendetlenség se legyen – inkább még az óévben varázsolj csillogó-villogó tisztaságot. 2013 kezdetén legyél inkább zsugori, ne költekezz feleslegesen és ne adj kölcsönt senkinek, mert csak nehezen kapod majd vissza.

Ragyogó otthon, vegyszerek nélkül >>

Óévben vásárolj, újévben spájzolj!

Fontos, hogy az év első napján a hűtőd és a kamrád is legyen tele! Mivel január 1-jén az üzletek általában zárva vannak – és aznap költekezni sem jó a hagyományok szerint -, már előtte töltsd fel a készleteidet! A teli éléstár ugyanis gazdagságot vonz, míg a kongó kamra nélkülözést jelenthet.

Itt a hidegtálak ideje! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod! >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Így főzz karácsonykor a család legválogatósabb tagjának

„Jó lenne idén korábban asztalhoz ülni, az IF-et biztosan nem töröm meg, 18:00 után nincsen evés, még ilyenkor sem” – súgja fülbe advent második hétvégéjén a család kicsi kincse, aki annyira válogatós, hogy csoda, hogy magával leül egy asztalhoz. Neki aztán nehéz lesz megfelelni.