Kedvenc újévi babonáink

Akár babonás vagy, akár nem, bizonyos újévi szokásokat valószínűleg Te is betartasz. Főzz lencsét, süss malacot, ne teregess és kerüld a veszekedést – így 2013 életed legjobb éve lehet!

Enni vagy nem enni?

Ez itt a kérdés! Ha szerencsés és gazdag új esztendőre vágysz, a lencse nem hiányozhat a tányérodról. Az érmékre hasonlító lencse – és más hüvelyesek – nemcsak a formájuk, hanem sokaságukban is a pénzt hivatott megidézni.

Szerencshozó étkek >>

A lencséhez kiválóan illik a sertéshús, ráadásul illik is malacot enni az év első napján a babona szerint, hiszen a disznók kikaparják a szerencsét és a javakat! A hagyomány azonban a baromfihúst tiltja ezen a napon, mert a csirke, pulyka és a többi szárnyas inkább elkaparja a jóságot a háztól. A karácsonyi kedvencünk, a hal egyes hazai vidékeken szerencsehozó éteknek számít, máshol viszont úgy tartják, hogy elúszik vele a gazdagság.

A tél sztárjai - a bab és barátai >>

Házimunkát csak módjával

Az év első napja ne szóljon a kemény munkáról, inkább legyen az ünneplésé és a pihenésé! Ne felejtsd el, hogy amilyen Újév napja, olyan lesz az egész esztendő.

  • Január 1-jén a szokások szerint „szigorúan tilos” mosni és teregetni, hiszen a szerencsét is kiteregeted, és „elfújja a szél”, de betegséget, közeli családtagok elvesztését is jelezheti, hiszen a mosott ruhát éppúgy kiterítik, mint a halottakat.
  • Ha aznap kiviszed a szemetet, vagy bármit a házból, az olyan, mintha kihajítanád a szerencsédet is.
  • Újévkor ugyan nem jó takarítani, de rendetlenség se legyen – inkább még az óévben varázsolj csillogó-villogó tisztaságot. 2013 kezdetén legyél inkább zsugori, ne költekezz feleslegesen és ne adj kölcsönt senkinek, mert csak nehezen kapod majd vissza.

Ragyogó otthon, vegyszerek nélkül >>

Óévben vásárolj, újévben spájzolj!

Fontos, hogy az év első napján a hűtőd és a kamrád is legyen tele! Mivel január 1-jén az üzletek általában zárva vannak – és aznap költekezni sem jó a hagyományok szerint -, már előtte töltsd fel a készleteidet! A teli éléstár ugyanis gazdagságot vonz, míg a kongó kamra nélkülözést jelenthet.

Itt a hidegtálak ideje! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod! >>

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...