A tél sztárjai – bab és lencse

A bab- és lencsefélék általában a hideg évszakban nyernek új értelmet. Mivel telítenek és kiváló fehérjeforrások, ezért ősztől sokszor kerülnek a tányérokra a belőlük készülő fogások.

Már egészen olcsón hozzájuthatunk 20-30 dekányihoz belőlük, a piacon kisebb mennyiségeket is vehetünk a boltban kapható félkilós kiszerelésekhez képest. A babfélék közül a vesebab és a vörösbab főzelékek, saláták, levesek kedvelt alapanyaga, a fehér bab inkább csak levesbe való. A bab fehérjetartalma sokszorosa a burgonyának, energiával tölt fel, hiszen szénhidrát is bőven van benne, a fontos ásványi anyagokról se feledkezzünk meg. Inulint tartalmaz, akárcsak a csicsóka, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Fasírt - ahogy eddig nem próbáltad! >>

A zöldbab szintén sokak kedvence, bár teljesen más fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint fentebb említett testvérei. Felhasználási módja viszont hasonló. A megszokott ételeken túl újíthatunk is, következzenek a rakott ételek, süssük-főzzük húsok mellé és kapaszkodjatok meg, akár gesztenyepürét is álmodhatunk babból. A babot fagyaszthatjuk is és a tél folyamán bármikor előkaphatjuk, ha kedvünk szottyan rá. Érdemes egyébként némi füstölt ízzel bolondítani a babos ételeket, nagyon feldobja egy kis darab kolozsvári szalonna a belőle készülő finomságokat. A ló- és a ceruzabab is népszerű, utóbbi párolva, köretként, kis szalonnával felturbózva nagyszerű köret húsok mellé.

Lencsereceptekért kattints >>

A lencse felhasználási területe nagyban megegyezik a babéval, szintén kitűnő fehérjeforrás, vasat, káliumot, cinket bőven tartalmaz, A-vitaminból is jócskán találunk belőle. Szénhidrátot a lencséből is nyerhetünk, szerencsére a jobbik, lassan felszívódó típusból. A belőle készülő főzeléket mustárral és szintén egy csepp szalonnával vagy kolbásszal tuningolhatjuk föl, így a legfinnyásabbaknak sem lesz rá panasza!

Vörösbabos receptek itt >>

Talán azt mondanunk sem kell, hogy akárcsak a babot, a lencsét is minimum nyolc órán át kell vízben áztatni felhasználás előtt, kivéve persze, ha konzerv terméket választottunk. Egy kivétel létezik: a vöröslencse. Ez a harsogóan narancssárga lencseféle nagyon hamar szétfő, húsz perc elegendő neki. Kókusztejjel, currypasztával pikáns levest főzhetünk belőle.

Nincsen tél sütőtök nélkül >>

Süssünk, süssünk sütőben! >>

Mindentudó muffinsütő >>

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...