Buggyantott, lágy, kemény: különböző főtt tojások és a hozzájuk legjobban illő ételek

A tojás amellett, hogy finom és tápláló, elképesztően sokszínű alapanyag is. Mind ismerjük az alapvető elkészítési módokat, biztosan van kedvenc verziónk. Ha mégsem tudunk dönteni, a lenti felsorolásban most minden fajtához megtalálhatjuk a tökéletes ételpárosítást.

Elképesztő, hogy ugyanabból az alapanyagból hány különböző főtt tojást el lehet készíteni. Mind a sárgája, mind a fehérje máshogy reagál a hőre, attól függően, hogy milyen hosszú ideig főzzük őket, teljesen más állagot vesznek fel. A sokszínűség jegyében pedig érdemes a különböző főtt tojásokat a hozzájuk legjobban passzoló fogáshoz használni.

Buggyantott, lágy, kemény: különböző főtt tojások és a hozzájuk legjobban illő ételek

Buggyantott tojás

Elkészítésben a leggyorsabb, technikában viszont a legmacerásabb a buggyantott tojás. Ám elég csak egyszer tökéletesíteni a technikánkat (egy kis gyakorlással), ha eltaláljuk a megfelelő állagot, feldobhatunk vele bármilyen ételt.

Elsősorban nyitott szendvicseken használjuk, mindenképpen kés és villa társaságában kerüljön az asztalra.

A sárgája jó esetben folyós, ami kifejezetten jól jön majd egy szendvicsen: amikor felvágjuk, az aranyló tojás lefolyik a feltétekre és a kenyérre.

Egytálételeken is jól mutat, ha látványosabb ebédet szeretnénk összehozni, válasszuk a buggyantott tojást.

Lágytojás

A reggelik villámgyors hőse a lágytojás. A buggyantottnál egy fokkal egyszerűbb, mivel egészben, a héjában főzzük meg. Alig kell vele foglalkozni, egyedül az időt kell árgus szemekkel figyelnünk, nehogy kemény legyen a sárgája.

Egy héjába zárt mártogatós ez, sokszor a fehérje is olyan könnyű, hogy még evőeszköz sem kell hozzá. Egy pirítóssal, kenyérrúddal vagy hasábokra vágott zöldséggel pazar reggeli válhat belőle.

Vacsorára is jó: tegyünk mellé ízlés szerint felvágottat, sajtot, hummuszt vagy más kencét, így laktatóbb lesz a tojás.

6 perces tojás

A kemény- és a lágytojás legjobb tulajdonságai találkoznak a hat percig főzött verzióban. Míg a fehérje már nem esik szét, a tojás belseje sűrű, majdnem zselés lesz.

A főtt tojások közül ez a legideálisabb feltét főzelékek és más egytálak tetején. Felejtsük el a rossz menzás emlékeket a szomorú spenótban úszó, szürke keménytojásról!

8 perces tojás

Szó esett már a nyitott szendvicsekről, most jöjjenek a klasszikus, zárt kenyerek, zsömlék és kiflik. Ezekhez egy olyan tojás kell, ami nem folyik szét, mégis maradt benne valamennyi a kellemes, nyúlós sárgájából.

Egy teljesen keményre főzött tojás nem lesz az ilyen szendvicsekhez jó választás, hiszen szétmorzsolódik, kiesik a belseje. Viszont a 8 perces tökéletesen egyben marad, bármilyen mennyiségű feltéttel pakoljuk is meg a kenyeret, nem csúszik szét.

Keménytojás

Amikor teljesen megfőzzük a tojást, érezhetően szárazabb állaga lesz. Ez bizonyos esetekben (pl. szendvics) nagy hátrány, másoknál azonban elengedhetetlen előny.

Mind ismerjük és szeretjük a tojáskrémet, így ez lesz a gondolatvezető. Bármilyen krémbe vagy töltelékbe kemény tojást tegyünk, ezzel fogjuk elérni a legjobb eredményt. A lágyabb tojások itt háttérbe szorulnak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Mindenre van egy jó tippünk, trükkünk vagy technikánk:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek