Buggyantott, lágy, kemény: különböző főtt tojások és a hozzájuk legjobban illő ételek

A tojás amellett, hogy finom és tápláló, elképesztően sokszínű alapanyag is. Mind ismerjük az alapvető elkészítési módokat, biztosan van kedvenc verziónk. Ha mégsem tudunk dönteni, a lenti felsorolásban most minden fajtához megtalálhatjuk a tökéletes ételpárosítást.

Elképesztő, hogy ugyanabból az alapanyagból hány különböző főtt tojást el lehet készíteni. Mind a sárgája, mind a fehérje máshogy reagál a hőre, attól függően, hogy milyen hosszú ideig főzzük őket, teljesen más állagot vesznek fel. A sokszínűség jegyében pedig érdemes a különböző főtt tojásokat a hozzájuk legjobban passzoló fogáshoz használni.

Buggyantott, lágy, kemény: különböző főtt tojások és a hozzájuk legjobban illő ételek

Buggyantott tojás

Elkészítésben a leggyorsabb, technikában viszont a legmacerásabb a buggyantott tojás. Ám elég csak egyszer tökéletesíteni a technikánkat (egy kis gyakorlással), ha eltaláljuk a megfelelő állagot, feldobhatunk vele bármilyen ételt.

Elsősorban nyitott szendvicseken használjuk, mindenképpen kés és villa társaságában kerüljön az asztalra.

A sárgája jó esetben folyós, ami kifejezetten jól jön majd egy szendvicsen: amikor felvágjuk, az aranyló tojás lefolyik a feltétekre és a kenyérre.

Egytálételeken is jól mutat, ha látványosabb ebédet szeretnénk összehozni, válasszuk a buggyantott tojást.

Lágytojás

A reggelik villámgyors hőse a lágytojás. A buggyantottnál egy fokkal egyszerűbb, mivel egészben, a héjában főzzük meg. Alig kell vele foglalkozni, egyedül az időt kell árgus szemekkel figyelnünk, nehogy kemény legyen a sárgája.

Egy héjába zárt mártogatós ez, sokszor a fehérje is olyan könnyű, hogy még evőeszköz sem kell hozzá. Egy pirítóssal, kenyérrúddal vagy hasábokra vágott zöldséggel pazar reggeli válhat belőle.

Vacsorára is jó: tegyünk mellé ízlés szerint felvágottat, sajtot, hummuszt vagy más kencét, így laktatóbb lesz a tojás.

6 perces tojás

A kemény- és a lágytojás legjobb tulajdonságai találkoznak a hat percig főzött verzióban. Míg a fehérje már nem esik szét, a tojás belseje sűrű, majdnem zselés lesz.

A főtt tojások közül ez a legideálisabb feltét főzelékek és más egytálak tetején. Felejtsük el a rossz menzás emlékeket a szomorú spenótban úszó, szürke keménytojásról!

8 perces tojás

Szó esett már a nyitott szendvicsekről, most jöjjenek a klasszikus, zárt kenyerek, zsömlék és kiflik. Ezekhez egy olyan tojás kell, ami nem folyik szét, mégis maradt benne valamennyi a kellemes, nyúlós sárgájából.

Egy teljesen keményre főzött tojás nem lesz az ilyen szendvicsekhez jó választás, hiszen szétmorzsolódik, kiesik a belseje. Viszont a 8 perces tökéletesen egyben marad, bármilyen mennyiségű feltéttel pakoljuk is meg a kenyeret, nem csúszik szét.

Keménytojás

Amikor teljesen megfőzzük a tojást, érezhetően szárazabb állaga lesz. Ez bizonyos esetekben (pl. szendvics) nagy hátrány, másoknál azonban elengedhetetlen előny.

Mind ismerjük és szeretjük a tojáskrémet, így ez lesz a gondolatvezető. Bármilyen krémbe vagy töltelékbe kemény tojást tegyünk, ezzel fogjuk elérni a legjobb eredményt. A lágyabb tojások itt háttérbe szorulnak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Mindenre van egy jó tippünk, trükkünk vagy technikánk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...