Szívbarát főzés? Többek között ezért használj szezámolajat

Az egészséges főzés az olajnál kezdődik, és nem is választhatnál jobb olajat a szíved egészségéért, mint a szezámolaj.

Sokszor esik szó arról, hogy milyen olajat érdemes használni a főzéshez, de a vita legtöbbször a napraforgó-kókusz-olíva háromszögében ragad. Léteznek azonban ezen kívül más növényi olajak, amelyek kimondottan egészségesek. Ilyen a szezámolaj is, amely számos pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, különösen a szív egészségéért érdemes főzéshez vagy akár öntetekhez használni.

Szívbarát főzés? Többek között ezért használj szezámolajat

A szezámolaj-fogyasztás előnyei

A szezámolaj világszerte számos nemzet konyhájának szerves része, különösen a kínai, japán, koreai, dél-indiai és közel-keleti ételekben jelenik meg gyakran. Ízletes, diós íze és lenyűgöző élettani hatásai miatt érthető, miért használják előszeretettel évszázadok óta.

A szezámolaj jót tesz a szív- és érrendszernek

A szezámolaj többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírokból áll, amelyekről megállapították, hogy csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát – hívja fel a figyelmet a szakértő a Well & Good cikkében. Ezenkívül a szezámolaj antioxidáns tulajdonságai a szív védelmét is biztosítják.

A Cureus Journal of Medical Science-ben megjelent  2017-es vizsgálat szerint a szezámolaj „csökkentheti az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) szintjét, miközben fenntartja a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) szintjét”, ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és az érelmeszesedés kockázatát.

A szezámolaj segít a vércukorszint szabályozásában

Tanulmányok ezen felül azt is kimutatták, hogy a szezámolaj fogyasztása lelassítja a glükóz felszívódását a vérbe, így segít stabilan tartani a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében. Az egyik ilyen tanulmány, amelyet 2019-ben tettek közzé a Journal of the American College of Nutrition című folyóiratban, megállapította, hogy a könnyű szezámolaj fontos szerepet játszott az ilyen betegségben szenvedő résztvevők vércukorszintjének csökkentésében. Sőt, a máj-, szív- és vesefunkciók biomarkerei is jelentősen javultak 90 napon belül, miután beépítették az étrendjükbe ezt az alapanyagot.

A szezámolaj gyulladáscsökkentő

A krónikus gyulladás lehet számtalan betegség okozója, ami miatt még inkább előnyös szezámolajat fogyasztani, hiszen épp gyulladáscsökkentő hatásairól ismert. E-vitamint és cinket tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a bőr egészségéhez, emellett ez a két mikrotápanyag egyben antioxidáns is, vagyis segítenek csökkenteni a szabad gyökök által okozott károkat az egész szervezetben. A gyulladáscsökkentő hatása révén a szezámolaj rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

És ezek csak a legfontosabb előnyei, emellett még számtalan pozitív hatása van a szezámolajnak.

Milyen szezámolajat válassz?

Az alábbi két fajta a leggyakrabban kapható.

Pirított szezámolaj

Sötét szezámolajnak is nevezik a pirított szezámolajat, ami nem meglepő módon pirított szezámmagból készül. Ezt általában nem főzéshez, hanem inkább ízesítésre használják erőteljes diós íze miatt – öntetekhez, pácokhoz vagy az ételre csepegtetve viszont kiváló!

Világos szezámolaj

A nem pörkölt szezámolaj világosabb színű, innen ered a neve is. Tápérték tekintetében azonban egyezik az előbbivel. Könnyedebb íze miatt gyakrabban használják főzéshez. Használd például zöldségpároláshoz, vagy ha valamilyen ázsiai receptet készítesz.

Forrásunk volt.


Még több tipp és trükk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 szemkápráztató szobanövény, ami hipp-hopp hatalmasra nő

Nem kell profinak lenned a kertészkedésben, és nem kell díjnyertes szobanövény-kollekcióval rendelkezned ahhoz, hogy életben tudd tartani a növényeidet. Szerencsére számos olyan fajta létezik, amely nem igényel szigorú gondozási tervet. Sőt, egy kis odafigyelés is elegendő nekik, hogy hipp-hopp megnőjenek!