Most végre kiderül, hogy melyik növényi OLAJ mire jó - te mivel főzöl?

Ki tud kiigazodni a különböző növényi olajak között? Hidegen sajtolt, extra szűz, kókusz ... a cikk végére te is tisztábban látsz majd, megéri kísérletezni!

Szerencsére a trendek gyorsan jönnek és mennek a gasztronómiában - ami igazán ütős változás, az úgyis megmarad, és mindennapjaink részévé válik. Korábban egy átlagos háztartás nagyflakonos napraforgóolajat használt mindenhez, literszám kellett hordani hó elején haza anyuval a palackos olajakat. Mára ez szépen megváltozott. Pár évtized alatt olyan sütőolajak léptek porondra, amikről korábban még csak nem is hallottunk, és váltak a csúcsgasztronómiai étkek szupersztárjaivá. Extra szűz olívaolaj, hidegen sajtolt, 100%-os napraforgóolaj, szőlőmagolaj…szót se róla, tényleg elég jó cuccok ezek, de melyik mégis mire való? Most tisztázzuk a nagy olajrejtélyt!

Receptajánló extra szűz olívaolajjal:

Extra szűz olívaolaj

Talán ez a legismertebb az újoncok közül, a boltok polcain is sorjáznak az üvegek, amik extra szűz olívaolajként hirdetik magukat. Pedig az extra szűz olaj előállítása igen macerás, és sokan hamisítják is - nagyon nehéz megbizonyosodni róla, hogy valóban a bogyóból közvetlenül, legfeljebb 26 fokon préselték ki az isteni olajat (ezt hívják hidegen sajtolásnak). Melegen, 160 fokon is feldolgozzák az olajbogyókat, ekkor viszont már nem számít extra szűznek, kevesebb antioxidáns is marad benne. Sose használd sütéshez az extra szűz olívaolajat, csak utólag, a salátádba, tapasba, pirítósra locsolva őrzi meg a karakteres ízjegyeit. A származási helytől függően idézhet fel gyümölcsös, vajas, fűszeres ízeket, párosítsd ugyanilyen ízjegyekkel.

Olívaolaj

A legtöbb nagy konyhában napraforgóolaj híján biztosan ezt használják, biztonsággal hevíthető 230 fokig. Remekül lehet vele sütni-főzni, textúrájának köszönhetően az egyik legsokoldalúbban alkalmazható sütőolaj. Semleges íze révén fokhagymával, borssal is remekül kijön, de a karakteres aromákat ne ettől az olajtól várd, arra az extra szűz társa sokkal alkalmasabb.

Receptajánló kókuszolajjal:

Kókuszolaj

Mondtak már a kókuszolajról is mindenfélét, de az az igazság, hogy remekül lehet vele nagyjából 180 fokig főzni. Szobahőmérsékleten általában szilárd marad, és szuper helyettesítője a vajnak bármilyen sütiben, a csokival is kiváló párost alkotnak, de banánnal és más trópusi ízekkel is remekül kombinálható. Nem titok, hogy haj- és testápolószerként is megállja a helyét, próbáld ki a legközelebbi hajmosáskor.

Szezámolaj

Kissé fura aromája lehet, pedig amúgy ízetlen olaj, amíg 210 fokig biztonsággal hevíthető. Gazdag élettanilag kedvező hatású telítetlen zsírsavakban, salátákba, dresszingnek is alkalmas, különösen az ázsiai ízekkel, például naranccsal vagy gyömbérrel működik. Ha nagyon magas hőmérsékletre hevíted ezt az olajat, sokkal több szezámízt fogsz érezni a készülő ételben, így olyan receptekben alkalmazd, amilyeneknél ez kifejezetten jól jön!

Receptajánló szezámolajjal:

Szőlőmagolaj

Ez a szuper olaj sokáig a bortermelés melléktermékének számított, és mivel nem tudtak vele mit kezdeni, egyszerűen a munka végén kiöntötték. Ma már ez szentségtörés lenne, ugyanis kiderült, szuper hatással van az emberi szervezetre, csökkenti az éhségérzetet, szószok, öntetek, majonéz készítésére kiváló, de alacsony hőmérsékleten pirításhoz is mennyei. A szépségipar is előszeretettel használja kozmetikumokban, bőrt hidratáló tulajdonságai miatt.

Avokádóolaj

Kifejezetten grillezéshez használják, 260 fok fölött is biztonsággal alkalmazható, mert nem ég meg, így mindenféle zöldségek, húsok sütéséhez is bevált. A textúrája vajhoz hasonlítható, és nagyon gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, ugyanolyan sokoldalúan alkalmazható, mint a sima olívaolaj, viszont az avokádótermesztés nem éppen környezetbarát, csínján bánjunk vele!

Napraforgóolaj

És itt az igazi, napraforgómagból préselt verzióra gondolok. Sima sütőolajat bármikor helyettesíthetsz vele, ráadásul 220 fokig hevíthető, így kifejezetten alkalmas sütésre. Textúrája hasonló a repce- és kukoricaolajhoz, és rengeteg hasznos zsírsavat tartalmaz. Viszonylag gyorsan romlik, úgyhogy ne hagyd sokáig állni, kis kiszerelésekben kapható.

Ezt olvastad már az ízHuszáron?

Készen állsz arra, hogy elveszítsd az osztrigaszüzességedet?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!