Ez a csokiolvasztás legbiztosabb módszere

Brownie, trüffel, zserbó, torta: mindezekhez a csodás, isteni, fantasztikus desszertekhez egy nagyon fontos dologra van szükségünk. Mégpedig olvasztott csokoládéra. De hogyan érjük el a selymesen kavargó állagot?

A csokiolvasztás egy szükséges lépés ahhoz, hogy elkészítsük a kedvenc édességeinket, hiszen megannyi receptben szükség van a folyékony állagú csokoládéra. Persze egyáltalán nem mindegy, hogyan olvasztjuk fel a táblákat vagy a kis korongokat: minden módszer más. Szintén eltérőek az otthoni hagyományok, mindenkinek van egy-két trükk a tarsolyában, amit bevet csokiolvasztás közben. Hasonlítsuk össze a módszereket, nézzük, melyik a legjobb!

Ez a csokiolvasztás legbiztosabb módszere

Nem mindegy, mit olvasztunk

Legelőször is le kell szögeznünk, hogy nem csak az olvasztás technikáján múlhat, hogy a végeredmény milyen lesz. A csokoládé minősége is okozhatja azt, hogy a selymes, fényes és egységesen elolvadt állag helyett egy szemcsés, szétvált és darabos valamit kapunk.

Válasszunk jó minőségű, legalább 50%-os kakaótartalmú csokoládét, ugyanis ezek szépen olvadnak.

Kerüljük az olyan termékeket, amelyekben hozzáadott stabilizátorok, ízesítők vagy színezékek vannak, mert az ilyen plusz hozzávalók rontják az egységes olvadás esélyeit. Minél „tisztább” a csokoládénk, annál jobb.

Gőz fölött

A klasszikus módszerrel mindig jó eredményeket érhetünk el, ha betartjuk annak pár alapvető szabályát. Tegyünk egy közepes lábost a tűzre, majd töltsük fel vízzel. Maximum a fazék harmadáig érjen a víz, nehogy túlforrjon vagy hozzáérjen az olvasztóedény aljához.

Helyezzünk egy fém- vagy üvegtálat a fazék tetejére: legyen éppen akkora, hogy teljesen elfedje az edény száját, és megakadályozza, hogy oldalt kiszökjön a gőz. Amikor forr a víz, vegyük a legkisebbre a lángot, hogy ne lobogjon, hanem épp csak gyöngyözzön a folyadék.

A csokoládét szépen-lassan kevergetve olvasszuk fel: a kavarással megakadályozhatjuk, hogy szilárd darabok maradjanak benne, illetve azt is, hogy odaégjen.

Gyorsaság: egy tábla csokoládé pár perc alatt felolvad, 8/10
Munkaigény: a kavargatást leszámítva nem sok, 7/10
Hatékonyság: mindig egyenletesen olvad el a csoki, 10/10

A mikróban

Modernebb, trükkösebb megoldást jelent a mikrohullámú sütő. Ez a gép szinte mindenre alkalmas a konyhában, legalábbis gyakran ezt gondoljuk róla. És míg meg kell hagyni, hogy egyes folyamatokat tényleg kényelmesebbé tesz, igen sok esetben okozhat kellemetlenséget.

A mikróban például könnyen odaégethetjük a csokoládét, ha nem figyelünk oda. Mivel nagyon gyorsan történnek a folyamatok, az égés néha korábban megtörténik, mint hinnénk.

Mindig üveg- vagy valamilyen kerámiatálban olvasszuk a csokoládét, egyenletesen darabokra törve azt. Nagyjából 600 W-os fokozaton legyen a mikrónk, ezen dolgozzunk, nagyjából 30 másodperces intervallumokkal.

Melegítsünk fél percig, vegyük ki, keverjük át a csokoládét, hogy egyenletesen olvadjon, majd tegyük vissza, és következhet újabb 30 másodperc. Így folytassuk, amíg teljesen el nem olvad az egész.

Gyorsaság: a folyamatos ellenőrzés miatt lassulhat a folyamat, bár nem kell vizet forralni, 7/10
Munkaigény: kissé macerás az állandó odafigyelés, ki-bevétel, 6/10
Hatékonyság: könnyebb odaégetni a csokoládét mikróban, nem lesz mindig tökéletesen egységes az állag, 5/10

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai trükkök, amelyekkel könnyebb az élet:

Címlapról ajánljuk

További cikkek