Ez a csokiolvasztás legbiztosabb módszere

Brownie, trüffel, zserbó, torta: mindezekhez a csodás, isteni, fantasztikus desszertekhez egy nagyon fontos dologra van szükségünk. Mégpedig olvasztott csokoládéra. De hogyan érjük el a selymesen kavargó állagot?

A csokiolvasztás egy szükséges lépés ahhoz, hogy elkészítsük a kedvenc édességeinket, hiszen megannyi receptben szükség van a folyékony állagú csokoládéra. Persze egyáltalán nem mindegy, hogyan olvasztjuk fel a táblákat vagy a kis korongokat: minden módszer más. Szintén eltérőek az otthoni hagyományok, mindenkinek van egy-két trükk a tarsolyában, amit bevet csokiolvasztás közben. Hasonlítsuk össze a módszereket, nézzük, melyik a legjobb!

Ez a csokiolvasztás legbiztosabb módszere

Nem mindegy, mit olvasztunk

Legelőször is le kell szögeznünk, hogy nem csak az olvasztás technikáján múlhat, hogy a végeredmény milyen lesz. A csokoládé minősége is okozhatja azt, hogy a selymes, fényes és egységesen elolvadt állag helyett egy szemcsés, szétvált és darabos valamit kapunk.

Válasszunk jó minőségű, legalább 50%-os kakaótartalmú csokoládét, ugyanis ezek szépen olvadnak.

Kerüljük az olyan termékeket, amelyekben hozzáadott stabilizátorok, ízesítők vagy színezékek vannak, mert az ilyen plusz hozzávalók rontják az egységes olvadás esélyeit. Minél „tisztább” a csokoládénk, annál jobb.

Gőz fölött

A klasszikus módszerrel mindig jó eredményeket érhetünk el, ha betartjuk annak pár alapvető szabályát. Tegyünk egy közepes lábost a tűzre, majd töltsük fel vízzel. Maximum a fazék harmadáig érjen a víz, nehogy túlforrjon vagy hozzáérjen az olvasztóedény aljához.

Helyezzünk egy fém- vagy üvegtálat a fazék tetejére: legyen éppen akkora, hogy teljesen elfedje az edény száját, és megakadályozza, hogy oldalt kiszökjön a gőz. Amikor forr a víz, vegyük a legkisebbre a lángot, hogy ne lobogjon, hanem épp csak gyöngyözzön a folyadék.

A csokoládét szépen-lassan kevergetve olvasszuk fel: a kavarással megakadályozhatjuk, hogy szilárd darabok maradjanak benne, illetve azt is, hogy odaégjen.

Gyorsaság: egy tábla csokoládé pár perc alatt felolvad, 8/10
Munkaigény: a kavargatást leszámítva nem sok, 7/10
Hatékonyság: mindig egyenletesen olvad el a csoki, 10/10

A mikróban

Modernebb, trükkösebb megoldást jelent a mikrohullámú sütő. Ez a gép szinte mindenre alkalmas a konyhában, legalábbis gyakran ezt gondoljuk róla. És míg meg kell hagyni, hogy egyes folyamatokat tényleg kényelmesebbé tesz, igen sok esetben okozhat kellemetlenséget.

A mikróban például könnyen odaégethetjük a csokoládét, ha nem figyelünk oda. Mivel nagyon gyorsan történnek a folyamatok, az égés néha korábban megtörténik, mint hinnénk.

Mindig üveg- vagy valamilyen kerámiatálban olvasszuk a csokoládét, egyenletesen darabokra törve azt. Nagyjából 600 W-os fokozaton legyen a mikrónk, ezen dolgozzunk, nagyjából 30 másodperces intervallumokkal.

Melegítsünk fél percig, vegyük ki, keverjük át a csokoládét, hogy egyenletesen olvadjon, majd tegyük vissza, és következhet újabb 30 másodperc. Így folytassuk, amíg teljesen el nem olvad az egész.

Gyorsaság: a folyamatos ellenőrzés miatt lassulhat a folyamat, bár nem kell vizet forralni, 7/10
Munkaigény: kissé macerás az állandó odafigyelés, ki-bevétel, 6/10
Hatékonyság: könnyebb odaégetni a csokoládét mikróban, nem lesz mindig tökéletesen egységes az állag, 5/10

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai trükkök, amelyekkel könnyebb az élet:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...