Így tisztítsd ki a sütőd természetes módszerekkel

Ha nem szeretnél kemikáliát használni saját és a környezeted érdekében, azt nagyon jól teszed, mi pedig segítünk, hogy természetes módszerekkel is csillogjon a sütőd!

Hiába rakunk egy tepsit pluszba a sülő étel alá vagy fóliázzuk le az ételt, sokszor kifröccsen a mártás vagy a zsír, ami aztán szépen ráég a sütő aljára vagy épp oldalára.

Ha nem töröljük le azon nyomban, nem lesz egyszerű dolgunk a makacs szennyeződésekkel. Ahogy nagyanyáink mondták régen mosogatás közben: „ma még örömmel, holnap körömmel.” Így van ez a sütőkkel is!

Többször írtunk már ecetes és szódabikarbónás trükkökről, most újra ezekkel folytatjuk a sort. Olcsó és hatékony tippjeink következnek!

Kevésbé makacs szennyeződések ellen

  • 2 dl vízhez adj egy tasak szalalkálit. Szivaccsal és ezzel a keverékkel töröld át a sütőt, majd hagyd egy éjszakára állni, reggel pedig egy vizes szivaccsal töröld át.
  • Szódabikarbóna és ecet keverékéből készíts masszát, majd ezzel dörzsöld át a sütőt. Hagyd 20-30 percig rajta, hogy kifejtse hatását, majd töröld át vizes szivaccsal, végül egy száraz törlőkendővel.
  • Ha még nem égett rá túlzottan az ételmaradék a sütőre, fél liter vízhez adj 100-150 g szódabikarbónát, és ezzel súrold át a szennyezett felületet.

Makacs szennyeződések ellen

  • Öntsünk egy hőálló tálba 2 dl ecetet és 2 dl vizet. A sütőt állítsuk maximum fokozatra, így a keverék gőze szépen fellazítja majd az odaégett ételmaradékokat. Ha ezzel megvagyunk, adjunk egy kevés vizet némi szódabikarbónához – épp csak annyit, hogy paszta állagot kapjunk – , majd egy szivaccsal dörzsöljük át a sütő belsejét illetve ajtaját. Végül egy nedves ronggyal töröljük át a sütő minden oldalát.
  • Ha nem bajlódnál a sütő párásításán, két evőkanál sóhoz adj két evőkanál citromlevet és egy kevés ecetet. Hasonlóan jó eredményt érhetsz el ezzel a módszerrel is.

Tipp:

Ha a sütő már csillog-villog, tegyél bele egy pohár citromlevet, és egy-két órán belül nemcsak hogy tiszta, de még kellemes illatú is lesz a sütőd!

Nektek van valamilyen bevált tippetek, trükkötök?

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

fotó: Getty

Hozzászólások

tamasgaal1234

Jopofa, de ezek mitol termeszetes modszerek? Hol talalsz a termeszetben szalalkalit, szodabikarbonat, ecetet... vagy akar csak sutot? A suto: termeszetellenes.

Címlapról ajánljuk

További cikkek