11 kekszhiba, amit idén karácsonykor ne kövess el

Ilyenkor az ünnepek táján valószínűleg egy fokkal több kekszet sütünk, mint az év többi részében. Ehhez pedig szükségünk lesz a legjobb módszerekre, hogy az összes süteményünk a lehető legfinomabb legyen.

A sütés gyakran hasonló kaptafák mentén történik, azonban mégsem tehetünk minden süteményt azonos lapra. A keksz például meglepően eltér a többi édességtől, a tészta bekeverésével kezdve, egészen a sütésig majdnem mindent máshogy kell csinálnunk, mint egy piskóta vagy kevert sütemény esetében. Most vegyük sorra azt a néhány bakit, amit egy tepsi keksz sütése közben elkövethetünk. Ismerjük meg, és kerüljük el őket messziről!

11 kekszhiba, amit idén karácsonykor ne kövess el

1. Nem olvassuk el rendesen a receptet

Mivel a kekszek egyszerű édességnek tűnnek, hajlamosak vagyunk csak fél szemmel átszaladni a leírásukon, hiszen „már úgyis tudjuk”. Ez nagy hiba, még akkor is figyeljünk oda a receptre, ha már párszor megsütöttük, hiszen az ördög a részletekben lakik.

2. Nem tesszük be a hűtőbe a tésztát

A kekszek akkor lesznek igazán omlósak, ha a begyúrás közben kissé felolvadt vajnak adunk időt a visszadermedésre.

Ezért kell legalább fél órára (de akár hosszabb időre is) a hűtőbe tennünk sütés előtt.

Ellenkező esetben túlságosan szétterülnek majd a sütő forróságában, és nem is lesznek olyan porhanyósak, mint az előre behűtött társaik.

3. Nem figyelünk a vaj hőmérsékletére

Egyes sütemények esetében olvashatjuk, hogy szobahőmérsékletű vaj kell a tésztába. De mit is jelent ez pontosan? Kemény, de nem hideg zsiradékot? Esetleg olvadt, teljesen puha tömböket?

A megfelelő állagot akkor értük el, amikor a vaj érintésre már nem hideg, de enyhén be tudjuk nyomni az ujjunkkal.

4. Nem kaparjuk le a tál oldalát

Miközben habosítjuk a vajat a cukorral, majd a többi hozzávalót is egymás után hozzáadjuk, egészen valószínű, hogy a massza kis része a tál oldalára kenődik majd. Ezt pedig le kell kaparnunk egy spatulával, akár több alkalommal is. Így lesz ugyanis teljesen egységes a keksz masszája.

5. Túldolgozzuk a tésztát

Az apró, kerek sütemények omlós állagát egyrészt a vaj adja, másrészt a könnyed, lemezes szerkezet. Ehhez pedig az kell, hogy ne erősítsük meg túlságosan a glutént a tésztában. Gyors és határozott mozdulatokkal gyúrjuk be.

Ha az elején nem dolgozzuk túl az egészet, akkor azt is megelőzzük, hogy az esetleges második és harmadik kinyújtás és formázás során sem veszítünk majd a kekszek omlós állagból.

6. Nyitogatjuk a sütőnket

Ugyan a mi sütőnknek is valószínűleg üveges ajtaja van, így láthatjuk, hogy mi történik odabent, mégis ránk törhet a kényszer, hogy rányissunk a készülő finomságokra. Azonban jegyezzük meg, hogy minden ajtónyitással 4℃-ot veszít a sütő belső hőmérsékletéből.

Ez pedig ahhoz vezet, hogy a kekszek egyenetlenül sülnek készre, de akár a szerkezetük is megváltozhat, akár ki is száradhatnak a megnövekedett sütési idő miatt.

7. Rossz tepsit választunk

Talán kevesen tudják, de a tepsi színén is múlik, hogy mennyi idő alatt, és hogyan sül meg a ráhelyezett keksz. A sötétebb színű edényeken ugyanis könnyebben odakap a sütemények alja, egyben sötétebb színűk és szárazabb állaguk is lesz alul.

8. Nem hűtjük ki a kekszeket

Miután a kekszek kijöttek a sütőből, az első gondolatunk az lehet, hogy milyen jó lenne azonnal beleharapni az egyikbe. Ezt inkább felejtsük el, hiszen azon kívül, hogy megégtjük a szánkat, a még meleg kekszeket akár el is törhetjük. Ráadásul a hűlés során alakul ki a a sütemények végső szerkezete, amihez szintén idő kell.

9. Csak egy tepsit használunk

Ha ugyanazon a tepsin sütjük meg a második és harmadik körös kekszeket is, akkor egy már alapból forró fémre tesszük az előkészített, nyers tésztát. A melegtől könnyen megolvadhat a masszában a vaj, aminek hátrányáról már fentebb olvashattunk.

10. Túl habosra verjük a vajat

Míg a kevert sütemények esetében nagyon fontos, hogy a vajat alaposan habosra keverjük a cukorral. Ez adja meg a piskótáknak és más hasonló édességeknek azt a jellegzetes, omlós szerkezetét, amit úgy szeretünk.

A kekszek esetében azonban nem kell ezt a lépést nagyon elnyújtani, pár perc és egy alapos elkeverés bőven megteszi.

11. Túlzsúfoljuk a tepsit

Végül az sem mindegy, hogy hány keksz kerül egy sütőlapra. Ha túl keveset teszünk rá, több körben kell nekifutnunk a sütésnek, ha pedig túl sokat, akkor pedig az összesülés veszélyét idézzük meg. Válasszuk az arany középutat: nagyjából 12-15 süteményt helyezzünk egy tepsire.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Készítsd el a legfinomabb menüt karácsonyra:

Címlapról ajánljuk

A répatortás kekszszendvics, amit minden nap harapnánk uzsonnára

Nehéz percek következnek most az édesszájúak számára: ez a "szendvics" nem holmi felvágottal-sajttal készül, hanem egy pazar répatorta még pazarabb hozzávalóival! Húsvétra, de egy sima hétvégére vagy hétköznapra is kiváló önsimogató és családjutalmazó süteményről van szó. Így készül nálunk a répatortás kekszszendvics:

Nosalty

További cikkek