Így lesz mindig omlós a vajas tészta, mindegy, hogy kézzel vagy géppel készíted

Piték alapjához, kekszekhez és más hasonló süteményekhez omlós tésztát kell készítenünk. Ezt megtehetjük kézzel vagy géppel is, azonban mindkét esetben vannak fontos szabályok, amiket figyelembe kell vennünk.

Az omlós vajas tészta akkor sikerül igazán jól, ha alaposan összemorzsoljuk a vajat a liszttel, azonban mégsem dolgozzuk túl. Ha eltaláljuk a tökéletes állagot, a tészta lemezes lesz és kellően porhanyós. Ezt az állagot azonban csak bizonyos lépések betartásával tudjuk majd elérni, attól függetlenül, hogy kézzel vagy géppel csináljuk az omlós vajas tésztát.

Így lesz mindig omlós a vajas tészta, mindegy, hogy kézzel vagy géppel készíted

Jéghideg hozzávalók

Az első és legfontosabb dolog, hogy a vaj, illetve a folyadék (tej vagy víz), amit használunk, mindig jéghideg legyen. A vízbe tehetünk jégkockát, hogy a konyhapulton is hideg maradjon, amíg fel nem használjuk.

A vajat akár egészben le is fagyaszthatjuk, és közvetlenül a lisztbe reszelhetjük, amikor eljön az ideje. Így fog a legkevésbé megolvadni, amikor dolgozunk vele.

Kézzel készült tészta

Amikor kézzel morzsoljuk össze a lisztet a vajjal, a kulcs a gyorsaság és a határozottság. Érdemes két kézzel nekiesni a tésztának, mert így gyorsabban végzünk a feladattal, kevésbé olvasztjuk meg a vajat.

Csak addig morzsoljuk, amíg olyan állaga nem lesz, mint a nedves homoknak. Nem baj, ha egy-két közepes darab marad benne, a lényeg annyi, hogy egyenletes legyen a vaj eloszlása.

A folyadékot nem tudjuk teljesen pontosan kimérni, mert minden alkalommal máshogy viselkedik a tészta. Ez függhet a liszttől, a vajtól, a konyha hőmérsékletétől is. Ezért fokozatosan adagoljuk a vizet vagy tejet, és ha azt látjuk, hogy kezd összeállni a tészta, ne adjunk hozzá többet.

Soha ne gyúrjuk a tésztát: csak addig dolgozzunk vele, amíg össze nem áll. Utána mehet pihenni a hűtőbe, ahol szilárdul benne a vaj, könnyebb lesz kinyújtani.

Géppel készített tészta

A konyhai robotgépes módszerről sokan azt hiszik, hogy egyszerűbb, mert elkerülhetjük vele a tészta túldolgozását, és azt is, hogy a kezünk melegétől felolvadjon a vaj.

Ez bármennyire szép gondolat, sajnos nem teljesen igaz. Mivel nem érezzük a kezünkön, hogyan változik a tészta állaga, hajlamosak lehetünk túl sokat keverni. Ráadásul minél tovább használjuk a gépet, egyre jobban felmelegszik, ami veszélyes lehet a vajra.

Kerüljük a folyamatos aprítást: a gép gombját rövid ideig, pár másodpercig nyomjuk le, engedjük el, és így tovább. Közben folyamatosan figyeljük, mennyire morzsolódott el a vaj. Ha elértük a „nedves homok” állagot, hagyjuk abba az aprítást.

A gép előnye, hogy úgy adagolhatjuk a tésztához a folyadékot, hogy a munka nagy részét az aprító végzi helyettünk. Mivel az első fázis alatt nem dolgoztuk túl a lisztet, most feljebb kapcsolhatunk egy szinttel: folyamatos keverés mellett csorgassuk a folyadékot a tésztához.

Nagyon gyorsan össze fog állni – amikor úgy látjuk, hogy már nincsenek különálló, száraz darabok, azonnal kapcsoljuk ki a gépet. A tésztát borítsuk ki, kissé formázzuk meg, és irány a hűtőszekrény!

Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosaltyt itt, a FacebookonInstagramonYouTube-on vagy a Viberen a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!


Süss velünk tökéletes süteményeket:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?