Ezért sóvárgunk édességért közvetlenül a kávé után

A Journal of Food Science-ben közölt kutatások szerint nem véletlen, hogy édességre, süteményre, kekszre vágyunk kávézás után. Az éberségünkért felelős fekete ugyanis becsapja az ízlelőbimbókat.

Reggel az első gondolatunk a kávé, amiből az első csészényit, bögrényit még félálomban elfogyasztjuk, majd várjuk is a következő adandó alkalmat. Sokan kívánjuk mértéktelen módon az édes péksüteményeket, kekszeket, tortákat a kávé szürcsölése után, de mi okozza ezt a sóvárgást? Kutatásoknak köszönhetően már tudjuk is, hogy mit okolhatunk a cukor iránti vágyakozásért.

Ezért sóvárgunk édességért közvetlenül a kávé után

Mit művel a kávé?

Ez pedig nem más, mint maga a koffein, a keserű kristályos vegyület, az élénkítő hatású alkaloid, aminek több milliárd ember köszönheti kis túlzással, hogy el tud egyáltalán indulni a napja. Az éberséget lényegében az adenozin receptorok blokkolása okozza, viszont van egy „mellékhatása” is annak, ha koffeines kávé segítségével kikerülünk a fáradt, indiszponált állapotból.

Az említett receptorok blokkolása visszaszorítja az ember azon képességét is, hogy biztonsággal érezhesse az édességek, sütemények ízét.

Viszont, ha nem érzékeljük a szokásos módon a cukros ételeket, akkor beindulhat a vágyakozás, mindent felülíró epekedés egy falat sütiért.

Mi a helyzet a teával?

Mivel a teák zöme sem mellőzi a koffeint, hasonló sóvárgást érzünk majd, azzal a kis különbséggel, hogy hiába az élénkítés, a fekete, a zöld tea, a mate tea kevésbé keserű, mint a kávé. Így könnyebben meg tudjuk állni, hogy süti után nyúljunk, nincs az a szintű becsapás, mint a kávénál.

A kis kekszek, csokik, bonbonok kávé mellé szervírozása sem véletlen tehát, hiszen ez egy kedves gesztus azoknak, akik a fekete konty alá dobása után élnének az édességfogyasztással. A legtöbben a kekszekért lelkesednek, hiszen ott még akár mártogatni is tudjuk a folyadék hatására felpuhuló omlós finomságot. Ebben az angolok és az olaszok is mesterek — előbbiek inkább a teával kapcsolatosan, míg Olaszországban tökélyre fejlesztették a legfinomabb kávé-keksz kombinációkat.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Olvass még több érdekességről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...