A zöld tea tényleg csodákra képes

Szeretnétek egy egyszerű lépést tenni az egészségetek érdekében? Igyatok mindennap egy csésze zöld teát!

A tea, amely az örökzöld teacserje (Camellia sinensis) leveleiből készül, a második leggyakrabban fogyasztott, és a második legegészségesebb ital is a víz után. Több ezer fajtája és számos változata ismert, közülük kettő a legelterjedtebb: az asszám, és a kínai tea.

A tea minősége attól függ, hogy milyen levelekből készítik. Minél fiatalabb a tealevél, annál magasabb a benne található jótékony hatású ún. fenol vegyületek mennyisége, ezért akkor a legjobb, ha a legfiatalabb, virág- és levélrügyekből állítják elő.

Fekete-fehér-vörös-zöld

A tea színét a feldolgozás módja határozza meg. A tea lehet fekete (erjesztett), zöld (nem erjesztett) vörös (félig erjesztett) és fehér (kis mértékben feldolgozott). A fehér tea az egyetlen, amelyet nem kifejlett levelekből, hanem a még ki nem fakadt rügyekből készítenek. Neve abból ered, hogy a növény rügyeit ezüstös hártya borítja, amely a tea szárítása során kifehéredik.

A zöld, a vörös és a fekete tea kifejlett levelekből készül. A fekete és a vörös tea esetében a leveleket először megfonnyasztják, összesodorják, majd fermentálják. A folyamat során enzimek aktiválódnak és oxidáció kezdődik. Ezek eredményeképpen alakulnak ki a tea íz- és illatanyagai, amelyek meghatározzák élvezeti értékét. A vörös tea esetében a fermentálást félbeszakítják.

A zöld tea más, mint a többi

A zöld tea készítése során azonban nem történik fermentálás, a leveleket még frissen meggőzölik, így hatástalanítják az enzimeket. Ezáltal elmaradnak az oxidáció és a lebontás folyamatai. A teát ezután sodorják és megszárítják. Ez az eljárás segít megőrizni a tea eredeti zöld színét és természetes polifenol tartalmát. A zöld teát főleg Kínában és Japánban készítik. Gyakran illatosítják jázmin- és narancsvirággal, rózsával.

A tea ízét és színét a benne található csersavak is befolyásolják. A kelleténél nagyobb mennyiségben kioldódó csersavak fanyarrá teszik a teát és elnyomják a finom illóanyagok hatását. A tealeveleket ezért nem szabad főzni, csupán 3-5 percet forrázni, azt is fedett edényben, hogy az illó anyagokból minél kevesebb vesszen el.

A zöld tea tényleg csodálatos!

A zöld tea fogyasztása élénkít, rendszeres fogyasztásának jótékony hatása évezredek óta megfigyelt tény. Hatásmechanizmusát az elmúlt évek során folyamatosan vizsgálták, az eredmények alapján arra lehet következtetni, hogy a zöld tea kedvező hatása nagyrészt a benne található fenol vegyületeknek köszönhető. E vegyületek közül a katekid elnevezésű hatását tanulmányozták mélyrehatóan, és megállapították, hogy jelentős antioxidáns és gyulladásgátló hatással bír.

Ennek köszönhetően a zöld tea rendszeres fogyasztása kedvező hatású például:

  • a rosszindulatú daganatos betegségek;
  • a magas vérnyomás;
  • a szív- és érrendszeri betegségek;
  • a májbetegségek;
  • egyes idegrendszert érintő betegségek;
  • és ízületi gyulladások;
  • valamint a fogszuvasodás megelőzésé során.

Továbbá hatásos a gyomorfekély kialakulásában szerepet játszó Helicobakter pylori baktérium, valamint az influenza és a herpesz vírusai ellen is. Valószínűleg serkenti az immunrendszer működését, kedvező a vércukorszint szabályozására, valamint alkalmas a testtömeg csökkentésének elősegítésére is.

Megfigyelték a zöld tea idegrendszert védő hatását is. Ezért napjainkban is több kutatás foglalkozik a Parkinson- és az Alzheimer-kór kezelésében való alkalmazásának lehetőségeivel.

A kutatók szerint a zöld tea egészségre gyakorolt kedvező hatása magas polifenol tartalma mellett valószínűleg ásványi anyagokból, nyomelemekből és vitaminokból álló különleges összetételének is köszönhető.

A zöld teában található különleges vegyületek élettani hatásainak megismeréséhez még további kutatásokra van szükség, de az minden esetre elmondható, hogy a téli hidegben és a közelgő nyári hőségben is gyakran fogyasztott ital. Az pedig, hogy ennyire közkedvelt, kellemes aromájának és frissítő hatásának köszönhető.

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Amikor a zóldteát forró víz éri, hogy maradnak benne a vitaminok ás ásványi anyagok , kérdem tisztelettel. http://vitaminom.eu/termek/zold-tea-850mg/

Címlapról ajánljuk

Mélyszegénységben élő romák által termelt kovászos uborka kerül ennek a...

A Kiútprogram és a budapesti Babka Deli együttműködéséből született első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült, és amely az észak-kelet magyarországi roma családoknak segít, hogy uborkatermelővé váljanak. Az ő uborkájukból készül a Deli házi kovászos uborkája, amely felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.

Hering András

További cikkek

Ezek az élelmiszerek fognak először eltűnni az életünkből

A klímaváltozás hatásait nem lehet tagadni, hiszen a jelenséget évről évre egyre jobban érezzük a saját bőrünkön. A hőség egyre nagyobb, a víz pedig egyre fogy, ezen felül pedig azzal is szembe kell néznünk, hogy bizonyos élelmiszerek is el fognak tűnni a színről.